Na današnji dan se spominjamo začetka žametne revolucije, ki je pred 25. leti odpihnila češkoslovaški komunistični režim. Po sporazumni ločitvi sta Češka in Slovaška nadaljevali s samostojnim razvojem in gradnjo parlamentarne demokracije zasnovane na spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Danes sta obe članice severnoatlantskega zavezništva in Evropske unije. Državi sta prekinili s totalitarističnimi praksami in izvedli lustracijo. Razsvetlitev in očiščenje je doživel tudi pravosodni sistem. Upravičeno lahko zatrdimo, da je pogoj za uspešen razvoj prav pravosodni sistem zgrajen na neomadeževanih temeljih. Slovenijo omenjena naloga še čaka.

Žal ob obletnici žametne revolucije ugotavljamo, da v Sloveniji mineva že 151. dan odkar je prvak največje opozicijske stranke Janez Janša po krivici zaprt in s čimer so njemu in njegovi družini sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Udeleženci shodov in podporniki Odbora 2014 sporočamo, da zahtevamo prekinitev kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin za Janeza Janšo ter zahtevamo državo v kateri bo vladala vladavina prava, z namenom, da bomo čimprej živeli v sodobni evropski, pravni in demokratični državi, v kateri vlada spoštovanje človekovih pravic in kjer imajo vsi državljani enake priložnosti za dostojno življenje.

Odbor 2014 se bo še naprej zavzemal za uresničevanje pravne in demokratične države v praksi, zato vse, ki se nam v tem dostojanstvenem boju želite pridružiti, vabimo, da se nam danes ob 17.00 pridružite, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Kot govorci so nam bodo pridružili: dr. Ludvik Vidmar, Aleksander Rant in Danijel Krivec.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 17. 11. 2014