V prostorih Inštituta dr. Jožeta Pučnika je, 22. junija 2014, potekala 1. novinarska konferenca Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin - Odbor 2014.

Na konferenci so nastopili: Franci Matoz, ddr. Klemen Jaklič, Aleš Primc in dr. Damir Črnčec. Dr. Damir Črnčec, predsednik Odbora 2014, je poudaril, da bo Odbor deloval mirno in dostojanstveno, vendar odločno in nepopustljivo. Izpostavil je tudi tri cilje delovanja Odbora 2014:

1. Poziv k sprejemu takojšnje odločitve Vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janeza Janšo in prenehanje manipuliranja predsednika Vrhovnega sodišča v zvezi s tem.

2. Odprava neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria. Na to so opozorili ustavni sodniki v ločenih mnenjih in mnogi eminentni domači in tuji pravniki. Prav tako je Ustavno sodišče, ko je zadevo zavrglo, dalo jasno usmeritev, ki jo očitno predsednik Vrhovnega sodišča ignorira. Zato pozivamo vse Vrhovne sodnike in vsakega posebej, da odločijo hitro.

3. Dejanska vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države. Zapiranje vodje opozicije v zapor tri tedne pred volitvami v Državni zbor Slovenijo postavlja ob bok Belorusiji in Severni Koreji, in ne razviti, demokratični Evropi.

Franci Matoz je na konferenci pozval predsednika Vrhovnega sodišča RS, Maslešo, da naj se nemudoma odzove na zahtevo za varstvo zakonitosti in ukrepa po svoji uradni dolžnosti. Prav tako je tudi opozoril, da mora Vrhovno sodišče ukrepati po svoji uradni dolžnosti ter takoj odločiti o prekinitvi prestajanja zaporne kazni za Janeza Janšo.