Članek
2. novinarska konferenca Odbora 2014, 23. 6. 2014
Objavljeno Jun 24, 2014

Danes, 23. junija 2014, je v prostorih Inštituta Jožeta Pučnika, potekala novinarska konferenca Zavlačevanje predsednika Vrhovnega sodišča-nova dejstva, kjer so dr. Damir Črnčec, dr. Ivan Štuhec in odvetnik Franci Matoz, predstavili nova dejstva v zvezi s krivično obsodbo Janeza Janše.

S prižigom sveče z motivom križa je dr. Štuhec prižgal luč upanja, svobode in pravice, hkrati pa je dr. Damir Črnčec, predsednik Odbora 2014, dejal, da imamo dovolj upanja, na svobodo in pravico pa vztrajno še čakamo. Odvetnik Matoz je na podlagi branja dopisa predstavil nova dejstva v procesu proti Janezu Janši, predsedniku največje opozicijske stranke. V dopisu je mogoče zasledititi enako stališče odvetnika Matoza in Marka Šorlija, vodje kazenskega oddelka, ki meni, da je dolžnost predsednika Vrhovnega sodišča, da v takšnem primeru kot je primer Janeza Janše, postopa hitro, saj je Janezu Janši nezakonito in neupravičeno odvzeta svoboda. V dopisu, ki ga je predstavil Matoz, je razvidno, da je v petek popoldne Marko Šorli seznanil predsednika Vrhovnega sodišča, Branka Maslešo, da je vrhovna sodnica poročevalka Maja Tratnik, že predhodno imela planiran letni dopust. Ker v tem primeru gre za nujno zadevo, je Šorli zahteval, da se spis v skladu z zakonom dodeli drugemu sodniku poročevalcu. Dopis vsebuje tudi odredbo, da se spis dodeli drugemu sodniku poročevalcu, vendar kot je znano odredba ni videla luči sveta. Masleša je Šorliju odgovoril na zahtevo, da zadeva po njegovem mnenju ni nujne narave in zato je ne bodo kot take obravnavali. Šorli je izpostavil dejstvo, da v primeru, ko je vložena zahteva o presoji varstva zakonitosti, je le to potrebno nujno in hitro obravnavati, kar pa seveda ni mogoče, če je sodnica poročevalka na dopustu. Zagovornik Janeza Janše je danes zjutraj naslovil na predsednika Vrhovnega sodišča dopis, v katerem ga je opozoril, da gre za očitno zavlačevanje postopka ter izrazil pričakovanje, da bo Vrhovno sodišče korektno v skladu z zakonom odločalo o primeru Janeza Janše. V kolikor temu ne bo tako, bodo uporabljene druge pravne poteze, ki bodo takšno dejanje, ki velja za zelo neobičajno, tudi ustrezno naslovili.

Da v Sloveniji pravna država umira že nekaj časa, je danes opozoril dr. Ivan Štuhec, slovenski teolog, filozof morale in viden član Odbora 2014, ugasnila pa je na črni petek, ko so po krivem zaprli Janeza Janšo. Pri tem pa se moramo zavedati, da je ta primer samo vrh ledene gore, saj ogromno težav s tretjo vejo oblasti, sploh ni javno polemiziranih. Štuhec je kot državljan Republike Slovenije, s svojim zavedanjem, čutil moralno dolžnost, da o tem tudi javno spregovori. Tako pri definiciji moralnih kot tudi pravnih dejanj, mora biti jasno opredeljen predmet delovanja, okoliščine in način delovanja, da lahko govorimo o moralnih oziroma o nemoralnih dejanjih. Primer Janeza Janše pa temelji zgolj na nameri o obljubi podkupnine, zaradi česar lahko rečemo, da temelji na zelo trhlih tleh. Tretja veja oblasti pa je očitno postala del politike in s tem pristopila mejo neodvisnosti. Tako se pojavlja dvom v sodno vejo oblasti in s tem vprašanje komu bolj vrjamemo- stroki ali tistemu delu stroke, ki je popustil pritiskom politične manipulacije. Pravno državo bomo rešili takrat, ko se bo sodna veja oblasti držala pravil in ne bo vstopala v sfero izvršilne ali zakonodajne veje oblasti. Dr. Štuhec bo daroval sveto mašo z namenom vrnitve pravne države, s čimer bo Janez Janša in ostali posamezniki, ki so bili po krivem zaprti, dosegli pravico.

Ogenj predstavlja luč, zato tudi dr. Črnčec poziva, da se v znak upanja, na predvečer največjega državnega praznika, po Sloveniji prižgejo kresovi in sveče, ter tako osvetlijo temačnost, ki je nastala zaradi pomanjkanja pravne države.

Odbor 2014, 23. 6. 2014

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk