Članek
Črnčec in Matoz o zadevi Patria
Objavljeno Jun 28, 2014

"Vsak dan ob 8.00, 14.00 in 20.00 prižigamo svečke pred vrhovnim sodiščem. Upanje imamo, na pravico in svobodo še čakamo," je v Mozaiku dneva o zadevi Patria povedal predsednik Odbora 2014 Damir Črnčec. Zagovornik Janeza Janše Franci Matoz pa dodal, da je Janša nezakonito zaprt. "To je nepopravljiva škoda," je povedal."

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin, Odbor 2014 je bil ustanovljen na dan, ko je predsednik največje opozicijske stranke moral v zapor na prestajanje krivične in nepravične kazni. Slovenija je s tem postala unikum v svobodnem svetu. V svobodnem svetu, ki razume demokracijo kot pravico in možnost za vse. Veliki večini državljanom Republike Slovenije je s tem tudi kratena volilna pravica, nemožatost sodelovanja predsednika opozicije v volilni kampanji je nekaj kar svobodni svet ne pozna," je dejal Damir Črnčec. Spomnil je, da ima Odbor 2014 naslednje cilje:

1. Poziv k sprejemu takojšnje odločitve Vrhovnega sodišča o prekinitvi zaporne kazni za Janeza Janšo in prenehanje manipuliranja predsednika Vrhovnega sodišča v zvezi s tem.

2. Odprava neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria. Na to so opozorili ustavni sodniki v ločenih mnenjih in mnogi eminentni domači in tuji pravniki. Prav tako je Ustavno sodišče, ko je zadevo zavrglo, dalo jasno usmeritev, ki jo očitno predsednik Vrhovnega sodišča ignorira. Zato pozivamo vse Vrhovne sodnike in vsakega posebej, da odločijo hitro.

3. Dejanska vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitev demokratične države. Zapiranje vodje opozicije v zapor tri tedne pred volitvami v Državni zbor Slovenijo postavlja ob bok Belorusiji in Severni Koreji, in ne razviti, demokratični Evropi.

Ob sklepu pogovora je Črnčec še dejal, da bo Odbor 2014 do izpustitve Janše vsak dan pred vrhovnim sodiščem prižigal sveče. "Vsak dan ob 8.00, 14.00 in 20.00 prižigamo svečke pred vrhovnim sodiščem. Upanje imamo, na pravico in svobodo še čakamo," je povedal Črnčec.

Odvetnik Janeza Janše Franci Matoz pa je ponovil, da je bil njegov klient obsojen "za nek miselni delikt, ki se ni nikoli zgodil". "Janez Janša je nezakonito zaprt. To je nepopravljiva škoda," je povedal Matoz in na vprašanje, kakšno je stanje Janše dodal: "Njegovo stanje je seveda takšno kakršno je stanje vsakega, ki prestaja nepravično, krivično kazen. Na to kazen je odšel. Na prestajanje se je javil. Je v zaporu, vendar seveda vsak, ki se mu dogaja neka krivica logično trpi, in tudi on trpi."

Matoz je še pojasnil, da je vložil nadzorstveno pritožbo nad vodenjem postopka odločanja o zahtevi za varstvo zakonitosti, saj meni, da na vrhovnem sodišču po nepotrebnem zavlačujejo z odločitvijo o prekinitvi Janševega prestajanja zaporne kazni. Predsednika vrhovnega sodišča Branka Maslešo z nadzorstveno pritožbo poziva, da prenehajo z nerazumljivim zavlačevanjem postopka. Pričakuje, da bo nemudoma in v skladu s svojimi pristojnostmi zagotovil, da se kršenje človekovih pravic Janši ne bo več nadaljevalo, je povedal Matoz. Od Masleše pričakuje, da bo sodnico poročevalko pozval k obrazložitvi, zakaj zadeve še ni uvrstila na sejo senata in zakaj še ni prišlo do odločitve.

SDS je medtem na svoji spletni strani objavila navedbe predsednika skupine Evropske ljudske stranke v Evropskem parlamentu Manfreda Webra za Večer, v katerih navaja, da je "skupina ELS močno zaskrbljena zaradi zaprtja vodje največje slovenske opozicijske stranke Janeza Janše le tri tedne pred parlamentarnimi volitvami". Opozarjajo, da "niso bili predloženi jasni dokazi zoper obdolženca, zato ni bila mogoča učinkovita obramba proti posameznim obtožbam".

Vir: Radio Ognjišče

Posnetek pogovora lahko najdete na naslednji povezavi: http://radio.ognjisce.si/sl/155/slovenija/14176/

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk