Članek
Sporočilo za javnost št. 9 – Izjava Odbora 2014
Objavljeno Jul 01, 2014

Danes je dvanajsti dan odkar je prvak največje opozicijske stranke Janez Janša po krivici zaprt, s čimer so njemu in nam volivcem, sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine.

Neupravičen, nepošten in nezakonit zapor 3 tedne pred volitvami prerašča v škandal mednarodnih razsežnosti. Odzivi številnih uglednih mednarodnih organizacij in posameznikov izkazujejo zgroženost in nejevero, kako je kaj takšnega mogoče v demokratični Evropi.

Zato bomo še naprej aktivno sodelovali pri celovitem obveščanju domače in mednarodne javnosti o nazadovanju stanja demokracije in pravnih zlorabah v Sloveniji. Pričakujemo, da bodo mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi, preverili zelo okrnjeno legitimnost celotnega predvolilnega procesa, povezanega s parlamentarnimi volitvami 13. julija.

Uničevanje ugleda pravosodja, ki odmeva v mednarodni javnosti, že odvrača zanimanje tujih vlagateljev za Slovenijo in bo lahko imelo resne posledice za slovensko gospodarstvo. Od predsednika Vrhovnega sodišča Branka Masleše in vrhovne sodnice Vesne Žalik pričakujemo, da takoj prenehata zlorabljati pravo in sodstvo ter izpustita Janeza Janšo in prenehata povzročati škodo mednarodnemu ugledu Slovenije.

Odbor 2014, 1. 7. 2014