Članek
Govor dr. Ivana Štuheca na shodu za svobodo Janeza Janše
Objavljeno Jul 05, 2014

Spoštovani, 

Če bi bil urednik časopisa Dnevnik, bi vas pozdravil dragi psihiči in norci; 

Če bi bil urednik časopisa Večer, bi vas dal prešteti, ali vas je danes sto ali dvesto manj, ali več kot prvi dan; 

Če bi bil urednik Dela bi se skril v Patrijin auspuh in molčal, dokler me Patria ne izpuhne. 

Če bi bil tožilec ali sodnik v zadevi Patria, bi vas pozdravil na »neznan komunikacijski način«, kar še Bog ne zmore, ne da bi človek. 

Ker pa nisem ne 1. ne 2. ne 3 in ne 4. vas pozdravljam kot pogumne državljane, ki si upate protestirati proti montiranemu procesu in za Janeza Janšo, ki je v tej državi kriv za vse, predvsem pa za to, da sploh je. Zdaj je za nekatere intelektualne veleume že kriv, da zapor izkorišča za politično mobilizacijo in propagando.

Če to ni kolektivna histerija in paranoja, po tem ne vem več kaj ti dve besedi pomenita.

Tu pred Vrhovnim sodišče protestiramo, ker smo priče proceduralnim igricam nekaterih sodnikov, med tem, ko jim je sodba v javnosti v primeru Patrije, na podlagi strokovnih stališč pravnikov, razpadla v prafaktorje. Vse znane pravne avtoritete so izrekle svoje strokovne pomisleke in argumente, ti za temi zidovi pa se delajo kot nekoč Miloševič, »ne čujem dobro«.

So pa tudi pravniki, ki so se skrili v mišje luknje in čakajo, kaj bo rekla partija. Tako so jih naučili.

In ko je vsebina te pokvarjene  sodbe že dolgo jasna, se sprenevedajo medijska uredništva, ki so to Patrijino zgodbo javno navijala do onemoglosti, zdaj pa imajo problem, ker bi morali povedati resnico in dejstva.

Sprenevedajo se tudi politiki, ki jih je prav afera Patria v zadnjih dveh mandatih naplavila na oblast. Skrivajo se za frazo, da je »sodišča potrebno spoštovati«. Seveda, samo ne takšna, ki sodijo brez dokazov in z evidentno pristranskostjo. In vsak dan mediji navijajo še za enega novega političnega naplavljenca Patrie, ki bi moral udariti po mizi in povedati, da se kot pravnik tega pač ne gre. Če je samostojen in od sivih stricev neodvisen, bo to tudi naredil.

Sprenevedajo se tudi kulturniki in Pen, ki jih ni nikjer, ne videti ne slišati, ker tokrat pač ne gre za denar ampak za nekoga, ki za razliko od nekaterih, piše odlične politične knjige.

Spreneveda se tudi varuhinja človekovih pravic, ker zanjo Črt in Jakob nista otroka, ki ju je potrebno zaščititi.

Spreneveda se tudi predsednik države, ki molče gleda  kakšno razsulo je slovenska pravna država.

Molčijo mnogi profesorji po naših Univerzah, ker se bojijo za svojo kariero ali pa so del vstajniške falange, ki je rušila župana in desno vlado, na človekove pravice in pravno državo pa se požvižgajo, ker so ali anarhisti ali konformisti.

Za to, da smo od 20. junija naprej v stalni protestni drži brez enega incidenta si čestitajmo in sprejmimo zavezo, da nas nihče ne bo sprovociral.

Za to, da bo Janezu in njegovi družini lažje bomo tudi danes molili, najprej za njih in za tem tudi za tiste, ki bruhajo sovraštvo in jezo po spletnih straneh, in za sodnike in sodnice, da odvržejo ruto slepote in postanejo varuhi pravice in resnice.

Dragi protestniki, naša granitna kocka naj bo beseda, sveča in molitev.

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk