Članek
Govor mag Andreja Aplenca na današnjem shodu.
Objavljeno Jul 09, 2014

Zborovanje pred sodiščem 8. junija 2014. Zbrali s mo se tukaj v podporo Janezu Janši. Jaz podpiram Janeza Janšo in trdim, da je sodba nepravična in da je politično motivirana, Janša ni prejel nobene obljube podkupnine. To je kritika sodne oblasti, ki pa je dovoljena v skladu z EU sodiščem za človekove pravice, v primeru Erdogan in Baka. Da je sodba politično motivirana in pravno neutemeljena, dokazujejo objavljeni spisi uglednih pravnikov, ki so dostopni na internetu, v časopisih jih pa ni. Poleg tega so bili objavljeni članki v časopisih Frankfurter Allegemeine, die Presse, Neue Zurcher Zeitung, in drugod, ki problematizirajo delovanje našega sodstva. Povedati je pa treba, da so v našem sodstvu tudi dobri sodniki, tako da se kritika ne nanaša na vse, pač pa samo na tiste, ki so vpleteni v proces Patria.

Povedati je tudi treba, da so mediji neobjektivni, taki so že vrsto let. Tako je bila primerjava Janeza Janše v medijih z Sanaderjem in Berlusconijem tendenciozna in politično motivirana. Sanader je zbežal v Avstrijo, ker je bil kriv, Berlusconi je medijski multimilijonar, ki je imel zabave z mladimi dekleti, Janez Janša pa ni niti zbežal nikamor, in ni medijski multimilijonar, in ima zgledno družinsko življenje.  

Sodba Janeza Janše je del dogajanju v zaključnem času tranzicije. Sodba je zadnji poskus prenovljenih stricev iz ozadja, da ohranijo oblast. Njihova moč je bila osnovana vse od osamosvojitve na povezavah v gospodarstvu. Gospodarstvo se sesuva, s tem tudi njihova moč in to je razlog za to, da poskušajo odstraniti Janeza Janšo iz političnega življenja.

Janša naj bi bil kriv tudi za nastanek tajkunov. To ni res, tajkuni so nastajali že vse od osamosvojitve. Naj povem osebni primer. Leta 1992 za časa Demosa sem bil generalni direktor Slovenskih železarn. Ko je prevzela oblast LDS, je železarne z 10,000 uslužbenci poskusil prodati na Bermude Herman Rigelnik, ki je kasneje sedel v prvi vrsti na zboru Foruma 21. Ta prodaja ni uspela, uspeli so pa vsi drugi tajkuni, ki so prenesli milijarde v davčne oaze. Janša nima milijard in nima davčnih oaz, in tudi ni kriv v primeru Patria.  

Sodba Janeza Janše bo razveljavljena, ali na Vrhovnem sodišču, ali na Ustavnem sodišču ali pa na Evropskem sodišču.  Čim kasneje se bo to zgodilo, tem večji bo udarec tistim, ki so jo zrežirali.

Ne glede na EU sodišče za človekove pravice, ki dovoljuje kritiko dela sodne oblasti, sem kritičen do sodbe v primeru Patria. Sem slovenski državljan, ki mu ustava zagotavlja pravico svobode govora. Poleg tega sem tudi državljan ZDA, katere ustava mi zagotavlja pravico do svobode govora. Ne samo v ZDA, ampak povsod v svetu.

Zato izjavljam, da podpiram Janeza Janšo Janšo in trdim, v skladu z objavljenimi mnenji uglednih pravnikov, da je indična sodba krivična in politično pogojena.

Na koncu bom pa povedal, da sem bil jaz dvakrat zaprt na Golem otoku, in sem bil rehabilitiran, Jože Pučnik je bil dvakrat zaprt in je bil rehabilitiran. Janez Janša je sedaj dvakrat zaprt in bo tudi rehabilitiran.

Andrej Aplenc

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk