Članek
Politični zapornik v EU
Objavljeno Jul 19, 2014

Slovenija: Postkomunistično politično sodstvo želi utišati konzervativnega vodjo opozicije Janeza Janšo

Članek Floriana Rulitza

V nedeljo so bile v Sloveniji predčasne parlamentarne volitve. Konzervativna SDS (Slovenska demokratska stranka) je z 20,6 odstotki, pod zelo težkimi pogoji, vendarle dosegla drugo mesto. A že več kot tri tedne sedi Janez Janša, nekdanji dvakratni predsednik vlade, predsedujoči svetu EU, osrednji akter slovenske osamosvojitve in demokratizcije ter glavni kandidat opozicije,  v zaporu. Kampanjo je vodil iz zapora in ni smel niti voliti.

Obsojen s strani slovenskih sodišč na dve leti zapora, ker naj bi „neznanega dne, na neznani lokaciji, na neznani komunikacijski način prejel obljubo nedovoljenje provizije“, tako govori obrazložitev sodbe, ki se za lajika bere bolj kot oprostilna, ne pa obsodilna sodba. Sodba, ki ne deli le javnost, kot še nobena sodba doslej, ampak tudi pravnike, in to ne le glede na njihovo politično pripadnost. Tudi mnogi levoliberalni pravniki so to sodbo označili za neutemeljeno in nevarno. Nevarno, ker se uvaja nova pravna praksa, ko sodišča lahko nekoga pošlejo v zapor, ne da bi obstajali konkretni dokazi.

„Kako naj se branim proti takšni sodbi“, je Janša vedno znova poudarjal, „če mi ne znajo povedati, kdaj, kje in kako naj bi sprejel to obljubo in kako naj bi nato vplival na nakup finskega oklepnika Patria AMV“, saj je bil nakup v pristojnosti razpisne komisije obrambnega ministrstva. Je bilo tu zlorabljeno pravosodje, da bi se znebili neljubega političnega tekmeca?

No, državno tožilstvo, ki ga vodi Zvonko Fišer, ki je bil v 70ih letih „zaslužen“ za preganjanje duhovnikov, ki so na kraju komunističnega zločina za žrtve postavili križ,   ni obtožil nobenega člana razpisne komisije. A če ni bil obtožen, kaj šele obsojen, nihče izmed tistih, ki so uradno odločali, na koga naj bi potem sploh vplival Janša?

In kdo naj bi Janši sploh obljubil denar? Na Finskem so bili namreč vsi podkupovanja obdolženi predstavniki Patrie oproščeni. Okoliščine, zaradi katerih ne dvomijo le Janševi podporniki – ki, odkar je moral v zapor, vsak dan protestirajo pred sodiščem in zahtevajo takojšnjo izpustitev vodje opozicije –, ali je Slovenija sploh še pravna država. „Tu, kjer danes prižigamo naše sveče, na tem mestu je umrla pravna država. Tu vsak dan znova umira naš svetli ideal iz preteklosti, naša demokracija. In v tej lepi, a nesrečni deželi, imamo spet političnega zapornika“, je nedavno v svojem govoru pred Vrhovnim sodiščem dejal David Tasič, ki mu je leta 1988 skupaj z Janšo sodila jugoslovanska ljudska armada.

Sredi Evrope politični zapornik? Občutek, ki se ga tudi Evropska ljudska stranke ne more obraniti. „Predsedstvo EPP je zaskrbljeno, da je po seriji sodnih procesov vodja opozicije Janez Janša le tri tedne pred parlamentarnimi volitvami 13. julija pristal v zaporu“, tako je dejal konec junija predsedujoči EPP, Joseph Daul.

Janši očitno ne bo preostalo drugega, kot da bo iz zapora vodil tudi kampanjo za jesenske lokalne volitve in opravljal parlamentarne posle. „Zapiranje opozicijskih politikov je praksa, ki je značilna za tiste države, ki ne dosegajo niti najbolj temeljnih demokratičnih standardov“, tako sporočilo za javnost Odbora 2014, ki ga vodi Damir Črnčec, nekdanji direktor obveščevalne službe SOVA. „S to sodbo je se Slovenija močno oddaljila od tistega sveta, ki mu je po osamosvojitvi želela pripadati. Slovenija se je oddaljila od vseh temeljnih principov civilizirane Evrope“, je tam še zapisano.

Resne dvome v poštenost procesa imajo tudi trije slovenski ustavni sodniki. „Iz same obrazložitve sodbe nedvomno izhaja, da sprejem obljube provizije sploh ni dokazan“, meni ustavni sodnik Mitja Deisinger. „Nihče ne more biti obsojen za abstraktno dejanje, le za dejansko. To pomeni, da do tega sodnega procesa sploh ne bi smelo priti, tudi ne do tega, da je sodišče prevzelo vlogo državnega tožilstva“, je odločno poudaril ustavni sodnik Jan Zobec.

Stališče, ki se mu je pridružil tudi ugleden, levoliberalen pravnik in nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic: „Le še vprašanje časa je, kdaj bo sodba proti Janši padla.“ Glede na vse te očitke bi Vrhovno sodišče lahko že zdavnaj izpustilo Janšo, vsaj do dokončne odločitve, ali bo razveljavilo sodbo. Odločitev, na katero bo Janša zdaj lahko še mesece čakal v zaporu.

Mag. Dr. Florian Thomas Rulitz je Zgodovinar z poudarkom na znanostih s področja Alpe-Jadran.