Članek
Govor Alenke Žagar Slana, 27. 7. 2014
Objavljeno Jul 27, 2014

Urška Bačovnik Janša bo teden za tednom potovala z dvema majhnima fantkoma k njunemu očetu nekam na Dolenjsko, kjer je družini odmerjeno nekaj ur. O stikih Toneta Krkoviča z družino ne vemo ničesar. Njegov sinček Mark sploh lahko vidi očeta? Ne bi se mi zdelo primerno javno govoriti o družinskih stikih katerekoli slovenske družine, če ne bi v teh dveh primerih šlo za poseg pravosodnih organov v kvaliteto in vsebino družinskega življenja. Otroci obeh zapornikov so ogroženi s strani pravosodnega sistema, ki jim je zaprl očeta brez enega samega dokaza! Temu lahko z vso upravičenostjo rečemo pravosodno nasilje nad družino in otroki. Njihovo otroštvo bo za vedno zaznamovano s krivičnim zaporom, ki jim ga »živ krst« ne bo uspel pojasniti. In ko bodo Mark, Črtomir in Jakob nekoč vprašali; kaj je počelo v tem času sodstvo, jim lahko že danes odgovorimo:Nič! Sodstvo se je šlo sodne počitnice, skrivalnice za paragrafi, otroško izštevanko an-ban-pet-podgan ali varianto za odrasle kdo bo koga izločil, prelaganje odgovornosti oziroma otroško igrico »gnilo jajce«. In če drezajo še naprej; kaj pa varuh človekovih pravic?, jim prav tako lahko odgovorimo:Nič. Veste, Mark, Črtomir in Jakob, takrat smo imeli Varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer in ona je trdila in celo zapisala, da nje ni za pomoč nihče prosil,sama se pa ni oglasila zato, ker ni zaznala sistemske nepravilnosti.

Spoštovani zbrani, ko začne pravosodje iskati tisoč in en izgovor zakaj ne odloči o bivanju v zaporu za Janeza Janšo in Toneta Krkoviča, je to pravosodni kriminal. Varuhinja človekovih pravic, tudi otrokovih, je tako globoko vpeta v stanje duha v slovenskem pravosodju, da v njegovem delovanju ne vidi nobene sistemske nepravilnosti. Tudi kršenje otrokove pravice do obeh staršev se ji ne zdi niti omembe vredna kršitev otrokove pravice do varnega otroštva. Z nobenim dokazom podprta obsodba na zapor Varuhinji ne signalizira, da bi bilo potrebno družini obsojencev zaščititi pred pravosodno ignoranco, počasnostjo, izogibanjem odločanja in skrivanjem za paragrafi.

Družini obeh političnih zapornikov sta stigmatizirani, živita v stresu in pod različnimi pritiski. Varuhinjina dolžnost je, da zaščiti družino in otroke obsojencev in pokaže pri svojem delu več sočutja in empatije. Njena dolžnost je, da se oglasi kot ženska, kot mati, kot človek, ki je sposoben zaznati otrokovo stisko. S svojim molkom hote ali nehote podpira pravosodni kriminal, ki s svojim ravnanjem izvaja pritisk tako na zapornika kot na njuni družini.

In za konec. Največja opozicijska stranka ne bo povabljena na koalicijska pogajanja, ker da spodkopava ustavno ureditev! Ta je pa dobra! Pri spodkopavanju ustavne ureditve ima sodstvo samo v rokah najučinkovitejše orodje. Bodisi se bo iz blata izkopalo ali pa pokopalo. SDS se bo vedno zavzemala za ustavno ureditev , ki bo, med drugim, temeljila na pravičnem pravosodju,ki mu bomo zaupali in se ga ne bomo, tako kot sedaj, sramovali.

Naj živi Slovenija, svobodna in pravična!