Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljinih svoboščin - Odbor 2014 pozdravlja odločitev Uprave za izvrševanje kazenskih sankcij, da edinemu političnemu zaporniki v demokratični Evropi Janezu Janši, za katerega je na volitvah glasovalo največ, kar prek šest tisoč volivcev in mu podelilo mandat poslanca Državnega zbora Republike Slovenije, v skladu s pravili omogoči samostojno udeležbo na zasedanju Državnega zbora.

Od Državnega zbora pričakujemo, da bo odločno voljo ljudstva izraženo v nepošteni volilni bitki dosledno spoštoval in Janezu Janši potrdil poslanski mandat kot to veleva slovenska Ustava.

V Odboru smo prepričani, da je na takšno odločitev Uprave vplivalo tudi vsakodnevno množično delovanje našega civilnodruženega gibanja, s katerim bomo nadaljevali dokler ne bodo uresničeni zadani cilji. Za človekove pravice in temeljne svoboščine se bomo aktivno zavzemali še naprej. Spoštovanje človekovih pravic mora biti v Republiki Sloveniji zagotovoljeno slehernemu posamezniku, tako vidnim predstavnikom javnega življenja, kot malemu človeku. Odbor 2014 se bo za človekove pravice in njihovo spoštovanje pred institucijami države zavzemal še naprej. Verjamemo, da bomo uspešni!

Naše oči so še naprej uprte v sodno vejo oblasti, Vrhovno sodišče Republike Slovenije, katerega ušesa so gluha za opozorila, naj o pritožbi Janeza Janše vendarle čim prej odločijo, in s tem tako njemu kot njegovi družini prenehajo kršiti pravico do sojenja v razumnem roku. Predsednik Branko Masleša se skriva pred slovensko javnostjo in ne pove, zakaj nam sodišča kršijo človeve pravice in temeljne svoboščine. Kot je javno že znano, sodna veja dokazano množično krši človekove pravice in temeljne svoboščine. Skrajni čas je že, da v javnosti izvemo, kdo so ti sodniški kršitelji človekovih pravic.

Že velikokrat smo dejali, upanje imamo, jutri bomo uzrli prve znake svobode, na popolnoma udejanjeno pravico pa še čakamo. In jo bomo dočakali.

Jutri Vas vabimo, da se nam ob 8.30 pridružite pred Vrhovnim sodiščem, kjer bomo prižgali svečke, luči upanja, pravice in svobode. Nato se bomo skupaj odpravili proti stavbi Državnega zbora, kjer bo jutri potekala konstitutivna seja Državnega zbora. Jutri bodo med drugim z nami: Radojka Beržan, dr. Zvone Čadež, dr. Damir Črnčec, Franci Donko, Sebastjan Erlah, Samo Glavan, Lejla Irgl, Alenka Jeraj, Ivo Krže, Tone Kuntner, Franc Majcen, Bine Matoh, dr. Božo Predalič, Martina Prevejšek, Aleš Primc, Alenka Puhar, Marjan Skubic, Franc Sušnik, David Tasić, Dušan Uršič, dr. Milan Zver, Iva Pavlin Žurman.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 31. 7. 2014