Članek
Alenka Žagar Slana, Veliki šmaren 2014
Objavljeno Aug 15, 2014

Veliki šmaren 2014

Vsem zbranim  prisrčen in prazničen pozdrav! Danes mi je v posebno čast govoriti pred Vrhovnim sodiščem. Dopoldne sem se udeležila maše na Brezjah. Prisotnost Milostne podobe Matere Božje me je prevzela tako kot vse navzoče. V glasni in tihi molitvi in prošnjah smo prosili predvsem za tiste, ki sami tega ne morejo ali več ne zmorejo. Spomnili smo se ljudi, ki jih med nami ni več ali pa med nami ne morejo biti, ker so po volji hudobije zaprti. Ne trdim, da bi si zapornika Janez Janša in Tone Krkovič želela na Brezje k maši. Zanesljivo pa vem, da bi današnji praznični dan, če bi bila na prostosti, preživela v krogu družine in prijateljev. Namesto prazničnega dne sta zaprta, Janez Janša že polnih 56 dni in Tone Krkovič 42 dni.

Letošnji Veliki šmaren ima prav poseben pomen za našo sodno vejo oblasti. Z današnjim dnem je konec sodnih počitnic in samo še dva dneva sodnike ločita do ponedeljka, ko bo popolnoma navaden delovni dan za vse zaposlene, tudi za njih! Upam, da so spočiti, naspani in polni delovnega zanosa, kajti čaka jih »črni ponedeljek«. Slovensko sodstvo se s ponedeljkom ne bo več moglo skrivati za sodnimi počitnicami. Če sem prav razumela sporočila o prednostni obravnavi pritožbe Janeza Janše, je sodnica poročevalka skoraj ves ta čas trdo garala, ko je brala in brala in brala vse tiste papirje, ki jih je za dobro cizo. Njeno temeljitost zelo cenimo, počasnosti pa ne, in zato upravičeno pričakujemo, da bo senat sklicala v najkrajšem možnem času. Da si bo tudi senat vzel veliko časa za premislek ne gre dvomiti in skoraj prepričana sem, da se bomo na tem mestu dobivali še vsaj dva meseca. Takrat bodo minili štirje meseci, to pa je čas povprečne prednostne obravnave pritožb pred Vrhovnim sodiščem.

Pretekli in prihodnji dogodki opravičujejo naše delo, opravičujejo naše vsakodnevno zbiranje in javno, glasno zahtevo, da Janeza Janšo in Toneta Krkoviča izpustijo iz zapora. Zadnje tedne smo edino ogledalo sodni veji oblasti! Pred to mrakobno stavbo dan za dnem z besedami opisujemo grdo, vendar resnično podobo slovenskega sodstva. Sodna veja oblasti želi mir pred nami, ne bo ga imela! Duh svobode izražanja kritične misli je ušel iz narodove posode in ne bomo odnehali, ne smemo odnehati, dokler ne dosežemo reformne sodne veje oblasti.

Zapornik in poslanec Janez Janša je velik problem tudi za novoizvoljene poslance DZ. Eden njih, ubogi Jani je na glas potožil, da ob misli, kaj bo rekel volivcem, ker sedi skupaj v isti dvorani z obsojenim kriminalcem, ne more spati! Poslanec Jani v krivdo obsojenega kriminalca niti malo ne dvomi in se že sedaj pripravlja na neprijetna vprašanja svojih volivcev, kaj je storil, da ne bi dihal istega zraka v Državnem zboru skupaj z Janezom Janšo?!

Na tisti seji MVK, ki je skušala izumiti zakonito nezakoniti način odvzema mandata Janezu Janši, je predsednik komisije Mitja Horvat rekel nekako takole: Grozljivo sporočilo dela te komisije bi bilo, da lahko kriminalne združbe ustanovijo politično stranko, nastavijo kandidata, ki mu preko svojih omrežij zagotovijo izvoljivost in ga spravijo v zakonodajno telo. Tisti nejeverni Tomaži, ki želijo to izjavo slišati na lastna ušesa, naj pogledajo v arhiv prenosov sej delovnih teles Državnega zbora. V 52. minuti začne Mitija Horvat govoriti o politični stranki kot kriminalni združbi in volitvah kot omrežju za doseganje izvoljivosti nekoga, ki na volitvah ne bi smel niti kandidirati.

Pomislila sem na SDS. To je edina stranka, ki bi jo Mitja Horvat smel imeti v mislih ko je govoril o kriminalni združbi. Niti pomisliti ne bi smel na neko drugo politično stranko, ki ima svojo zgodovino prepojeno z bratsko krvjo. Torej je mislil SDS? Zelo verjetno. Mar članstvo SDS ve, da je v očeh pravniškega bisera Mitje Horvata kriminalna združba? Članstvo SDS verjetno tega ne ve in prav tako ne ve,  s kakšnim dejanjem si je SDS zaslužila  status kriminalne združbe, toda nič zato! Tudi Janez Janša in Tone Krkovič sedita v zaporu in pojma nimata, kaj sta zagrešila. Mi to sprašujemo dan za dnem, dan za dnem in ne bomo odnehali.

Zapornik Janez Janša in poslanec Janez Janša predstavlja za našo pravosodje in zakonodajno telo problem na kvadrat. Ko bo sodišče, domače ali tuje, ugotovilo, da sta Janez Janša in Tone Krkovič nedolžna, bo pravniška godlja popolna. In mi? Dan za dnem bomo prihajali pred to mrko stavbo in opozarjali na napake in krivice pravosodja. Do tedaj pa ponosno vzklikamo: Pravica in svoboda za Janeza Janšo! Pravica in svoboda za Toneta Krkoviča! Pravica in svoboda za Slovenijo!         
 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk