Članek
Dr. Janez Juhant, govor 15. 8. 2014
Objavljeno Aug 16, 2014

Žal pa zadeva Patria in dejanski zapor Janeza Janše in Toneta Krkoviča ter odloženi Ivana Crnkoviča kažeta, kako daleč smo od človeškosti v naših razmerah. Milovan Đilas v svoji knjigi Novi razred jasno pravi, da komunisti niso zmožni človeškosti, ker jim gre le za le oblast, pa čeprav se vse podre. A kljub temu se je našel Mihael Gorbačov, ki se je v Sovjetski zvezi o pravem času odzval na klic k človeškosti. Uvedel je glasnost, to je odprtost in preglednost sistema in sprožil procese za delovanje pravne države. V zgodovino zato odhaja kot človek, ki je omogočil svobodo posameznikom in narodom ter pospešil razpad totalitarnega komandnega sistema. S svojo človeškostjo je ubral smer premagovanja ujetosti v sistem, ki je, kot pravi zgodovinar Hobsbawm, »ustvaril vrsto posameznikov, ki jih bolj zanima jemanje kot dajanje« in zato je »homo sovieticus (sovjetski človek) ... balast in zavora. Po eni strani se reformam upira, po drugi pa nudi temeljno podporo obstoječemu režimu.« Gorbačov je pokazal pogum, da se temu upre in je s svojo človeško doslednostjo in borbenostjo spremenil svet železne zavese.

A drugače pri nas: Tega ne moremo reči za prvega predsednika naše države in bivšega šefa partije. Ta ostaja vklenjen v verige polpreteklosti, se obdaja s ljudmi, ki so v bivšem sistemu zatirali svobodo in kratili človekove pravice. In to počnejo post-komunisti na zelo prefinjene načine še danes. Pri tem bivšemu šefu Partije pomagajo številni slovenski 'sovjetski' ljudje, ki so v sebi prekrili ali celo zatrli človeško dostojanstvo, od politikov, novinarjev do tako imenovanih strokovnjakov. To njihovo ujetost odslikava tudi odnos do sodbe Janezu Janši. Med njimi niso le trdorokci bivše udbovske mreže, pač številni sodelavci, žal tudi kristjani – recimo jim udbovski kurirji -, posredniki laži, insinuacij in neresnic o ljudeh, ki se upiramo sistemu laži. Še več: Tem manevrom skušajo zdaj podrediti celo demokratični pravni, politični in zakonodajni red.

Odločilna postavka tega reda je pravni sistem. Volilni zmagovalec in bodoči oblikovalec vlade se je v volilni kampanji javnosti predstavljal kot zagovornik pravnega in etičnega reda in tudi sam poudarjal, kako Slovenija na številnih področjih odstopa od mednarodnih standardov. A zdaj ko je na osnovi etičnih standardov dobil podporo za tako ravnanje, sam odstopa od omenjenih standardov. Cerar se je zavzemal za etično in pravno držo, skušal s predavanji in nastopi v zadnjih letih najti tudi ustrezen odmev in podporo v javnosti in tudi v župnijah katoliške Cerkve. Med drugim je tudi presenetljivo, da zdaj njegova stranka soglaša s predlogom, da o mandatu Janeza Janša odločajo pravniki po izboru strankarjev. Tega ne moremo sprejeti in zato Vas sprašujemo: Ali je torej pravna komisija Državnega zbora, ki Vam je v preteklosti, gospod Cerar, dajala dobro plačana pravna menja kar naenkrat nekompetenten organ, da zdaj potrebujemo za omenjeno odločitev o mandatu Janeza Janša posebno strankarsko komisijo? Kakšne pa je ta strankarska pravna komisija? Kako se strankarsko pravno mednje razlikuje od pravnega mnenja državnozborske komisije ali od pravnega menja kar tako?

To pa je le še eden od primerov, kako demokratičnost, strokovnost in preglednost niso odlike našega družbeno-političnega sistema. Zaradi tega so državljanom kratene človekove pravice, zato evropsko sodišče razveljavlja sodbe slovenskih sodišč, zato mnogi ne pridejo do svojih pravic. Zato ljudje v naši družbi ne morejo uspešno delovati in se selijo v tujino. Ker družba ne zagotavlja pogojev za napredovanje sposobnih, se ohranjajo privilegiji polpreteklosti in celotna družba tone v propad. Še huje. Priča smo obupu in celo samomorom, ker ljudje ne najdejo izhoda iz finančnih in drugih stisk, ki jih je v veliki meri povzročilo nedelovanje ustavnega reda in celotnega pravnega in upravnega sistema. Zadeva Patria je torej le vrh ledene gore in zato pozivamo vse, ki ste dolžni braniti ustavne in zakonske pravice ter omogočiti zaščito državljanskih pravic, da ravnate odgovorno in državotvorno! Zato tudi Vas, gospod Cerar, sprašujemo, ali še vztrajate na pravnem redu, etičnosti in pravičnosti v naši družbi? Opredelite se torej do omenjenih arbitrarnih predlogov! Dalje sprašujemo Vas, prvi predsednik samostojne Slovenije, ali  Vam je vseeno, da Vas bodo sedanji in prihodnji rodovi imeli za človeka, ki je skladno s svojim položajem predsednika demokratične države storil vse za zagotovitev pravne države in pravične družbe in Vas temu primerno spoštovali? Ali pa Vas bomo imeli za nadaljevalca preteklih totalitarnih metod? Spoštovanje si je treba s svojim delovanjem zaslužiti in  Janez Janša si ga je. Vam pa gotovo ni vseeno, če boste šli Vi in Vaši sodelavci v zgodovino Slovenije kot tisti, ki ste do konca branili nepravični partijski sistem? Zato kličemo Vam in vsem izvoljenim nosilcem javnih funkcij ter posebno Vam, novi mandatar, sodnikom in drugim državnim uslužbencem na odločilnih mestih za pravno in pravično državo, da se odločite: Ali daste kaj na svoje ime in  na Vaše sedanje in prihodnje potomce in vse državljane te države, ki Vas bodo glede na take Vaše odločitve spoštovali ali ne! Ali pa res ne boste svojega položaja opravili državotvorno oziroma ostajate ujetniki preteklih nečloveških odločitev, ki Vas bodo v zgodovino zapisale kot neljudi in oviralce razvoja samostojne slovenske države? Tukaj zbrani vsekakor to zahtevamo od Vas in ne bomo prenehali javno izražati te zahteve.

Janez Juhant

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk