Članek
Dr. Jože Rant, govor 2. 8. 2014
Objavljeno Aug 02, 2014

Danes je že 44 dan ko je JJ, borec za svobodno in neodvisno in evropsko  Slovenijo, borec za demokracijo, za človekove pravice in vladavino prava, za napredek Slovenije in blaginjo državljanov v zaporu. Klici in geslo »Free JJ«- svoboda JJ upravičeno posnemajo pozive Afriškega narodnega kongresa in Južnoafričanov »Free Nelson Mandela«.  Nelson Mandela se je boril proti apartheidu v Južni Afriki, proti segregaciji na osnovi rasnega razlikovanja, JJ pa se bori proti segregaciji na osnovi ideološko/političnih razlik: enim »našim«, dedičem totalitarnega sistema, je dovoljeno vse, tudi kriminalna dejanja, ostalim pa se praviloma kršijo osnovne človekove pravice, pravice do fair sojenja v razumnem roku, enakopravnost pri napredovanju, do služb in odgovornih mest v javni ali državni upravi, do izražanja mnenj v medijih.

JJ je torej naš Nelson Mandela, postaja pa tudi vsak dan naš Vaclav Havel, ki je bil dolga leta politični zapornik, ker je bil  borec za demokratične, evropske vrednote, podobno kot je sedaj  25 let po padcu berlinske zidu pri nas JJ.  Petindvajset let po padcu totalitarnih komunističnih režimov v Vzhodni Evropi, 24 let let po prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji, 23 let po osamosvojitvi in osvoboditvi v Sloveniji in članici EU nastaja  nov berlinski zid, ki ločuje državljane Slovenije glede na politično orientacijo, na tiste ki kršijo oziroma zanemarjajo človekove pravice, ki si po svoje tolmačijo in zlorabljajo pravno državo in tiste, ki se resnično bore za vrednote združene, demokratične Evrope.

Danes po volilni kampanji in volitvah in po konstitutivni seji DZ  mora biti vsakomur jasno, da je JJ politični zapornik in da je optožba njegove koruptivnosti lažna. JJ je bil obtožen in obsojen z namenom, da se izloči iz slovenskega političnega prostora, bil je preveč vpliven, nevaren politični opciji, ki zagovarja vrednote propadlega sistema. Na prav kar poteklih volitvah so ljudje izvolili JJ za poslanca DZ, so mu izrekli zaupanje. Ti so  vedeli, da je JJ pošten, da je njegova politka in politika pomladne opcije pravilna.

Nekateri novoizvoljeni poslanci politične opcije, ki je komajda prestopila prag za vstop v parlament  bodo problematizirali njegov mandat, odvzeti mu hočejo mandat, ki mu so ga podelili njegovi pristaši. Ne želijo biti skupaj v parlamentu z nekom, ki je bil pravnomočno obsojen. Za njih ni pomembno, kar pravijo številni ustavni pravniki, pravna stroka, ki opozarjajo na pravni in logični nesmisel tako obtožbe kot tudi sojenja in same sodbe. Za njih je ta, sicer krivična,  za njih pa politično koristna sodba, že dokončna, ne glede na to, da so v teku pritožbe na najvišje sodne instance, morda če bo treba celo na Evropskem sodišču za človekove pravice. Sodba JJ ni bila v imenu ljudstva, ampak je bila v imenu politične opcije, ki nima prihodnosti. Za politične nasprotnike JJ je sodba neproblematična, zatisnili so si obe očesi in njihovo srce je tu trdo kot kamen. Nobeden od njih ni opozoril na problematičnost tega sodnega procesa in same sodbe, ni jim mar za dokazane očitke o kršitvi človekovih pravic JJ. Ravno zaradi tega njihovega molka in zahtev nekaterih, da se JJ odvzame poslanski mandat, moramo mi, ki tu zborujemo še naprej vztrajati s protesti in opozoriti tudi tiste v slovenski javnosti, ki so zastrupljeni s pljuvanjem medijev po JJ, da JJ naj bi bil orožar, trgovec z orožjem, zdrahar, morda celo saboter osamosvajanja, dežurni krivec za vse in ob vsaki priliki. JJ je žrtev načrtne medijske kampanje, kako ga očrniti pred volivci. Ampak mi vemo, kdo so pravi orožarski botri. Vemo, kdo je kupoval zastarele havbice v Izraelu, ki so povzročile nesreče z žrtvami,  kdo je izposloval bedasto posobitev zasterelih tankov, vemo kdo je nabavljal plinske maske pri zloglasnem Omanu, vemo kdo je v resnici kupil Patrije in podpisal pogodbo. Ta, ki je dejansko nabavil oklepnike, je bil oproščen,  JJ, ki naj bi samo prejel (niti ne sprejel) obljubo nagrade, pa je bil pravnomočno obsojen. Je to pošteno? Je pošteno, da se nekdo, ki je bil hkrati z JJ obtožen za koruptivna in sumljive posle v miljonski vsoti danes še vedno na svobodi, aktiven politik in mu nihče nič ne očita! Je to pošteno?

Naša trajna naloga, naloga odbora 2014 in pomladnikov je zato ravno to, da slovensko javnost opozorimo na kršenje človekovih pravic v Sloveniji in razkrijemo  vse neevropske anomalije, ki vlečejo Slovenijo nazaj v socialistični totalitarni raj in da operemo ime JJ. JJ ni orožar, JJ je resnični osamosvojitel in borec za demokracijo v Sloveniji. JJ je za nas naš Vaclav Havel! 

Free JJ! Mi smo za JJ!

dr. Jože Rant

Ljubljana, sodišče, 2. avgust 2014

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk