Članek
Dr. Jože Rant, govor 16. 8. 2014
Objavljeno Aug 17, 2014

Hvala vam vsem, ki sta danes konec tedna in v času dopustov vseeno prišli sem, da izrazite svoj protest proti krivični obsodbi Janeza Janše, ki ste prišli zahtevat, da se v Sloveniji vzpostavi vladavina prava, da postanemo evropska Slovenija, kjer ne bo več političnih zapornikov, kjer bo opozicija vredna upoštevanja, ne pa obravnavana kot sovražnik, proti kateremu se je treba boriti z vsemi sredstvi, tudi z zlorabo sodne veje oblasti, kjer ne bo več privilegiranih in ne bo več po politični in ideološki pripadnosti segregiranih državljanov, kjer se bo preganjalo pravo, resnično korupcijo, n.pr tisto v zdravstvu, energetiki, gradbeništvu, kjer bodo mladina in mladi strokovnjaki dobili delo in jim ne treba v tujino, ki bo država, kjer bodo družinske vrednote spoštovane, spoštovano domoljubje in naša prava zgodovina.

Sem prihajate protestirat idealisti, ki nesebično žrtvujete svoj čas in denar, za svobodo po  krivici obsojenega Janeza Janšo, za boljšo Slovenijo, za domovino, ki naj bo naša mati, ne pa naša ječa!

Danes mora biti vsakomur v Sloveniji jasno, da je Janez Janša politični zapornik, zapreti ga je bilo treba, da stranka SDS ni bi zmagala na volitvah in da je lahko zmagala na silo vzhajana in od medijev v nebo povzdignjena stranka nepoznanih, neprepoznavnih tako imenovanih novih politikov z znanimi starimi političnimi povezavami, stranka, za katero o tega trenutka ni bil znan tudi ne program, kako bodo spravili Slovenijo iz katastrofalnega položaja. Na veliko so govorili, da je treba Slovenijo reševati, niso pa povedali kako, kaj je treba spremeniti, kje so pravi vzroki za obupno stanje v Sloveniji. Ta stranka se dela, kot da je v pravosodju vse v redu, ne prepozna krivične obsodbe Janeza Janše. Bodoči mandatar, vrhunski pravnik, molči o procesu Patrija, molči o krivični obsodbi Janeza Janše, molči o zavlačevanju Vrhovnega sodišča z reševanjem pritožbe Janeza Janše. Vrhunski pravnik ne uvidi pravnega škandala. Jasno, če bi to javno priznal, bi moral tudi priznati nelegitimnost teh volitev, nelegitimnost njegove zmage.  Ravno tako o pravnem škandalu v zvezi s krivično obsodbo Janeza Janše molčijo štiri stranke možne bodoče koalicije in še celo ena izmed poraženih pomladnih strank molči. Vseh teh pet strank tako v bistvu lahko obravnavamo kot eno samo stranko v petih verzijah, katerih barve se kameleonsko spreminjajo od politične situacije do situacije pod vodstvom, recimo skritih, znanih in manj znanih stricev iz ozadja,  kar bodo volivci, ki so njih zasedaj še podprli, uvideli že čez par mesecev. Uvideli bodo, da so bile te volitve farsa, nateg državljanov in da so kupili staro robo z že davno preteklim rokom smiselne uporabe, misleč da gre za nekaj novega, obetavnega. Do sedaj znani program koalicijske pogodbe je zgovoren dokaz, da bodoča vlada ne namerava spreminjati ničesar. Administracijo namerava celo povečevati, z reformami ne bo nič, povečalo se bo samo zadolževanje, obresti na posojila bodo zrasle, naš dolg, dolg naših otrok pa bo šel v višave. Ti ljudje so na najboljši poti, da bodo zapravili državo. Kdo stoji za to  norostjo, komu se  bo to na koncu izplačalo, kdo je naročnik in kdo stoji za njim, se lahko vprašamo, domnevamo pa lahko na podlagi izkušenj zadnjih 70 let. Molk peterice strank,njihovih postavljenih voditeljev in molk bodočega mandatarje, naročen molk medijev, ki ne poročajo o naših protestih pred sodiščem, je realen dokaz, da je Janez Janša politični zapornik. Bojijo se, da bi ljudstvo dojelo resnico o procesu Patrija, resnico, zakaj je bilo potrebno sfabricirati ta proces, o vzrokih in načinu poteka procesa,  resnico o pravem Janezu Janši kot demokratičnem politiku, o stranki SDS, o slovenski pomladi.

Sedaj skušajo odvreti celo poslanski mandat Janeza Janše, mandat, ki mu ga je zaupalo ljudstvo. In to ravno tisti, ki so na volitvah izgubili, ki jih je ljudstvo spregledalo. Kljub pljuvanju medijev, tudi tako imenovanih političnih analitikov in domnevno svobodnih preiskovalnih novinarjev, ki preiskujejo samo Janeza Janšo, ne pa naše resnične moderne zgodovine in tudi tiste najbolj krvave, je petina volivcev vseeno mislila z svojo glavo in se izrekla za slovensko pomlad. Petina volivcev zaupa stranki SDS in Janezu Janši in te petine volivcev jih je strah. Njihov molk je strah pred resnico.

Molk medijev, molk koalicijske politike in predsednika države in če hočete tudi dobršnega dela akademske in kulturne sfere o naših protestih zoper krivično obsodbo Janeza Janše in zoper neučinkovito in pristransko sodno vejo oblasti, je izraz strahu. Eni, ki so sicer spregledali, kam vodi ta destruktivna politika levice, si pa ne upajo upreti, ne upajo tega povedati na glas, strah jih je posledic. Ta strah je simptom totalitarizma, ki nas je začel najedati. Pravi strah pa leži drugje. Strah, da se bo do širši sloji prebivalstva pri nas pričeli zavedati, kje so vzroki za tako katastrofalno stanje te države, kje so vzroki za neučinkovitost sodstva, ogromna zadolževanja v tujini brez ekonomskih in drugih učinkov, za kraje državnega premoženja, za korupcijo v zdravstvu, energetiki, gradbeništvu, ta strah je poguben za njihovo destruktivno politiko, ogroža njihov obstoj, obstoj »stricev iz ozadja«. Naši protesti, naši kriki in zahteve po evropeizaciji sodstva, državne uprave, finančne sfere in politike so namreč kužni. Več ljudi se bo okužilo z idejami slovenske pomladi, z idejami vrednot slovenske osamosvojitve, večji bodo izgledi, da bodo naslednje volitve prinesle zmago slovenski pomladi. Zaradi tega strahu, da bi ljudje enkrat spregledali pravo podobo naše politične stvarnosti in odkrili prave krivce za nacionalni propad, nas pomladnike skušajo zapreti v medijsko karanteno, v politično osamitev. Naši protesti tu pred so sodno palačo so namenjeni razbijanju politične in medijske karantene.

Vsak dan naših protestov zahtev za spoštovanje človekovih pravic in spoštovanje resnične, evropske pravne države pomaga prebijati medijsko osamitev, vsak dan se naši klici po spoštovanju človekovih pravic in vladavine prave v Sloveniji slišijo dlje, tudi čez mejo, v Evropo, ki se že začenja zavedati, da je v Sloveniji na delu neka politika, ki ni v skladu z vrednotami EU, ki vodi stran od demokratične Evrope, ne v prihodnost ampak nazaj v realsocialistični raj. Evropa bo kmalu opazila, da se Slovenija ograjuje z nekim novim berlinskim zidom. Zasedaj še virtualnim, vidni so samo osnutki temeljev. Seveda ne gre tu za nek fizični zid, tak kot je bil pred 25 leti v Berlinu. Gre za zid, ki najprej razdvaja nas same Slovence. Zid mržnje, zid neenakopravnosti pred zakonom, neenakopravnosti pri dodeljevanju služb, napredovanju, zid med t.i. »našimi« in onimi drugimi, politično manj vrednimi, ki jih je treba za začetek samo zapreti na Dobu, kasneje pa morda tudi postopati z njimi po receptih iz leta 1945. Karantena medijske osamitve, o kateri sem govoril, je del tega slovenskega berlinskega zidu. Ne delajmo si utvar, če bo vlada, ki prihaja nadaljevala z isto politiko kot pretekla, če bodo zahteve po vrnitvi totalitarne preteklosti postale realnost, potem lahko ta zid postane viden tudi tistim,ki do danes še niso spregledali, kaj nas je pripeljalo v ekonomsko in družbeno katastrofo. Ta novi zid nas lahko oropa prostega prehoda naših meja, oropa nas skupne evropske valute, nas lahko pripelje v ekonomsko in politično osamitev in v  revščino. Tega se morajo zavedati tudi sindikati in tisti upokojenci, ki še verjamejo politiki stranke upokojencev in seveda tudi tisti, ki prisegajo na vrednote NOB in takratne krvave revolucije.

Naši klici »Pravica za Janeza Janšo« služijo temu, da v Sloveniji novi berlinski zid, zid med svobodno in demokratično Evropo in novo realsocialistično Slovenijo ne bo sezidan!

Gospod bodoči predsednik vlade, gospod predsednik republike, gospodje predsedniki strank koalicije, gospod Masleša, spregledajte vedndar, da v Sloveniji, v srcu Evrope ni možno klar naprej kršiti človekove pravice, da je treba vzpostaviti vladavino prava, da ni mogoče odvzeti mandata poslancu, ki so mu ga zaupali tisoči volivcev. Ukrepajte in oprostite Janeza Janšo krivične in izmišljene obtožbe prejema obljuba  nagrade,  vrnite mu prostost!

 Svobodo Janezu Janši, za pravno državo, za svobodno in demokratično in neodvisno Slovenijo!

Jože Rant st.

 

 

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk