Članek
Shod za svobodo in pravičnost, 15. 8. 2014
Objavljeno Aug 17, 2014

Klemen Traven, 15. 8. 2014: Medijska blokada in ignoranca sodstva še kar traja (povzetek)

Vsi tukaj zbrani zelo dobro poznamo vse okoliščine in dejstva zaradi katerih se zbiramo tu pred sodiščem in protestiramo. Protestiramo proti krivični obsodbi našega ključnega osamosvojitelja in vodje opozicije Janeza Janše na montiranem političnem procesu, s čimer so ga izločili iz predvolilne tekme, sedaj pa še iz normalnega političnega delovanja. Takega primera civilizirana, demokratična Evropa ne pozna. Vemo tudi, da je ta obsodba le zadnja faza dolgoletne politične gonje proti Janezu Janši, ki edini s svojo stranko onemogoča tranzicijski levici obnovitev propadlega sistema iz prejšnje države in ogroža njihove ekonomske privilegije. Če kdaj, je sedaj popolnoma jasno, da si je tranzicijska levica s sprevrženim političnim inženiringom skozi vsa leta po osamosvojitvi podredila dva ključna elementa demokratičnega sistema:  medije in sodstvo. Po zadnjih nepoštenih in nelegitimnih volitvah pa si je s pomočjo medijev in sodstva podredila še zakonodajno oblast. Tako bodo lahko do konca izropali državo in jo spravili v bankrot.

Tako že mnogo dni protestiramo tu in ugotavljamo, da medijska blokada in ignoranca sodstva še kar traja. Tudi pred osamosvojitvijo Slovenije je bilo videti, da je komunistični režim, kljub propadanju, nepremagljiv. Pa ni bilo tako in Slovenci smo se osamosvojili in si priborili svojo državo.

Dr. Janez Juhant, 15. 8. 2014: Spoštovanje si je treba s svojim delovanjem zaslužiti in Janez Janša si ga je (povzetek)

Milovan Đilas v svoji knjigi Novi razred jasno pravi, da komunisti niso zmožni človeškosti, ker jim gre le za le oblast, pa čeprav se vse podre. A kljub temu se je našel Mihael Gorbačov, ki se je v Sovjetski zvezi o pravem času  odzval na klic k človeškosti. Uvedel je glasnost, to je odprtost in preglednost sistema in sprožil procese za delovanje pravne države. V zgodovino zato odhaja kot človek, ki je omogočil svobodo posameznikom in narodom ter pospešil razpad totalitarnega komandnega sistema.

A drugače pri nas: Tega ne moremo reči za prvega predsednika naše države in bivšega šefa partije. Ta ostaja vklenjen v verige polpreteklosti, se obdaja s ljudmi, ki so v  bivšem sistemu zatirali svobodo in kratili človekove pravice.  In to počnejo post-komunisti na zelo prefinjene načine še danes. Pri tem bivšemu šefu Partije pomagajo številni slovenski 'sovjetski' ljudje, ki so v sebi prekrili ali celo zatrli človeško dostojanstvo, od politikov, novinarjev do tako imenovanih strokovnjakov. To njihovo ujetost odslikava  tudi odnos do sodbe Janezu Janši. Med njimi niso le trdorokci bivše udbovske mreže, pač številni sodelavci, žal tudi kristjani – recimo jim udbovski kurirji -, posredniki laži, insinuacij in neresnic o ljudeh, ki se upiramo sistemu laži. Še več: Tem manevrom skušajo zdaj podrediti celo demokratični pravni, politični in zakonodajni red.

Odločilna postavka tega reda je pravni sistem. Volilni zmagovalec in bodoči oblikovalec vlade se je v volilni kampanji  javnosti predstavljal kot zagovornik pravnega in etičnega  reda in tudi sam poudarjal, kako Slovenija na številnih področjih odstopa od mednarodnih standardov. A zdaj ko je na osnovi etičnih standardov dobil podporo za tako ravnanje, sam odstopa od omenjenih standardov. Cerar se je zavzemal za  etično in pravno držo, skušal s predavanji in nastopi v zadnjih letih najti tudi ustrezen odmev in podporo v javnosti in tudi v župnijah katoliške Cerkve. Med drugim je tudi presenetljivo, da zdaj njegova stranka soglaša s predlogom, da o mandatu Janeza Janša odločajo pravniki po izboru strankarjev. Tega ne moremo sprejeti.

To pa je le še eden od primerov, kako demokratičnost, strokovnost in preglednost niso odlike našega družbeno-političnega sistema. Zaradi tega so državljanom kratene človekove pravice, zato evropsko sodišče razveljavlja sodbe slovenskih sodišč, zato  mnogi ne pridejo do svojih pravic. Zato ljudje v naši družbi ne morejo uspešno delovati in se selijo v tujino. Ker družba ne zagotavlja pogojev za napredovanje sposobnih, se ohranjajo privilegiji polpreteklosti in celotna družba tone v propad. Še huje. Priča smo obupu in celo samomorom, ker ljudje ne najdejo izhoda iz finančnih in drugih stisk, ki jih je v veliki meri povzročilo nedelovanje ustavnega reda in celotnega pravnega in upravnega sistema. Zadeva Patria je torej le vrh ledene gore in zato pozivamo vse, ki ste dolžni braniti ustavne in zakonske pravice ter omogočiti zaščito državljanskih pravic, da ravnate odgovorno in državotvorno! Zato tudi Vas, gospod Cerar, sprašujemo, ali še vztrajate na pravnem redu, etičnosti in pravičnosti v naši družbi? Opredelite se torej do omenjenih arbitrarnih predlogov! Dalje sprašujemo Vas, prvi predsednik samostojne Slovenije, ali  Vam  je vseeno, da Vas bodo sedanji in prihodnji rodovi imeli za človeka, ki je skladno s svojim položajem predsednika demokratične države storil vse za zagotovitev pravne države in pravične družbe in Vas temu primerno spoštovali? Ali pa Vas bomo imeli za nadaljevalca preteklih totalitarnih metod? Spoštovanje si je treba s svojim delovanjem zaslužiti in Janez Janša si ga je.                                                                            

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk