Sodba v primeru Patria ni samo farsa, je zločin, in zločin se v zrelih demokracijah kaznuje. Pri nas pa se pozdravlja in slavi v določenih političnih krogih. Ali smo sploh še normalna država?

Nismo!

 

Spoštovani. Ob mojem času na pravni fakulteti so me v 2. letniku pri predmetu Kazensko pravo najprej naučili, da se brez kraja, časa in načina ne da vložiti niti obtožnice, kaj šele nekoga obsoditi na 2 leti zapora. Danes so ti profesorji tiho! Sodniki, ki bi tako obtožnico, kot je bila v primeru Patria, takoj zavrnili, so tudi tiho, prav tako tožilci! Prisoten je strah pred izgubo službe, pred javno izpostavitvijo. In najlažje je molčati. Zato čestitam vam, ki ste zbrani tu, ker niste tiho, ker hrumite, ker plavate proti toku. Vi ste zadnji branik državljanskega poguma.

Sodba v primeru Patria bo padla, če ne prej, pred Evropskim sodiščem za človekove pravice. To naj vas ne skrbi. Vprašanje je samo to, koliko časa bo vrhovno sodišče še podaljševalo agonijo Janeza Janše in njegove družine. Sodniki in sodnice, za vas imam samo eno vprašanje.

 

Ali vas ni nič sram!

Sram, da ste tiho, ko se kršijo vsa napisana in nenapisana načela prava. Namesto da bi bili varuhi demokracije, se obnašate kot užaljeni despoti in se zavijate v molk.

Mi pa ne bomo utihnili. Vsak dan, ko dovolite, da se ta zločin nadaljuje, bomo tukaj in trkali na vašo vest, po kateri ste prisegli, da boste sodili.

In nikoli se ne bomo utrudili in nikoli ne bomo odnehali! Hvala.

 

Aleksander Rant.