Članek
Govor Žana Mahniča, 18. 8. 2014
Objavljeno Aug 20, 2014

Žal temu ni bilo tako, tudi po enem mesecu uradnih sodniških počitnic, sedaj pa se začenjajo neuradne sodne počitnice, ki trajajo ostalih 11 mesecev v letu. Rekel sem si, da bodo vsaj na ta dan objavili svojo odločitev in da bo gospa Vesna Žalik pokazala kako trdno je delala na tem primeru tudi v času sodnih počitnic. Žal sem se spet uštel in tako logično sklepam, da gospa Žalik verjetno počitnikuje v kakšni od Zemljaričevih vil nekje na hrvaški obali. Sam pa tja verjetno ne bo odšel, ker se boji aretacije. Mi pa smo se kljub temu vsak dan tukaj zbrali, po mnenju nekaterih smo napredovali od navadnih protestnikov pa do drhali.

Rekli so nam, da se ne spodobi, da protestiramo pred sodiščem. Rekli so nam, da se s tem podkopava pravno državo, pa da smo mi tisti, ki rušimo pravno državo. Oprostite, če želiš nekaj zrušiti mora biti najprej zgrajeno. Ker to ni zgrajeno, se tega preprosto ne da rušiti. Rekli so, da ne gre protestirati proti sodni veji oblasti, ampak mi imamo tri veje oblasti (poleg sodne tudi izvršilno in zakonodajno). A proti izvršilni in zakonodajni se lahko protestira in izraža svoje mnenje, proti sodni pa ne? A je kaj več kot ostali dve? So sodniki več kot navadni ljudje? Ni pomembno samo, da je sodna veja oblasti ločena od izvršne. Bistveno in pomembno je tudi to, da je od nje popolnoma neodvisna. Ne samo ločena, ampak tudi neodvisna. Pred letom 91 ni bilo tako in še danes imamo zaradi tega težave, ker si nekateri sodno vejo oblasti razlagajo kot nek podaljšek vladarjeve roke oz. v tem primeru slovenske paradržave.

Janez Janša je po krivici zaprt, zato ker je to v interesu slovenske paradržave. Slovenska paradržava je to najprej hotela zaradi potrebe predčasnih parlamentarnih volitev, potem zaradi potrebe odvzema poslanskega mandata in sedaj tudi zaradi potrebe lokalnih volitev, ki jih bomo imeli v Sloveniji 9. oktobra. Če se izrazim malo po pesniško, kar slovenska paradržava želi ji njen lakaj Branko Masleša takoj ugodi.

In še nekaj drugega se je zgodilo v tem mesecu, kar predstavlja resno nevarnost za našo družbo, državo. Nekaj v smislu ni zakonito je pa dobro, ni zakonito je pa legitimno, moralno, pošteno in etično. Vemo vsi o čem govorim. Tisti, ki ste spremljali sejo mandatno volilne komisije ste lahko slišali te besede iz ust nekaterih poslancev, prav tako tudi iz ust novinarjev, pravnikov in ostalih. Član mandatno volilne komisije je tudi dr. prava in profesor na Pravni fakulteti v Ljubljani, prav tako je članica tudi bivša sodnica. Prav ta dva bi morala biti najglasnejša in ostro nastopiti proti taki retoriki. Da se konča to padanje v nevarno brezno je nujno potrebno, da Vrhovno sodišče dokaže, da ni podaljšana roka slovenske paradržave in da končno odloči tako kot se pričakuje, da bo odločalo in spoštovalo zakone in da Janeza Janšo, političnega zapornika v središču Evropske unije takoj izpustijo iz zapora!

Želim si, da sodijo na podlagi dokazov in ne na podlagi političnega prepričanja. Na Finskem, kjer je sodstvo bolj spoštovano in ima večji ugled, so obtožene oprostili, kar pomeni, da denar ni šel iz Finske, pri nas pa so ljudi oprostili. Vsi poznamo rek, da iz nič ne more nastati nič. Slovensko pravosodje je dokazalo, da ta naravni zakon ne drži in želijo s to sodbo prejeti Nobelovo nagrado. Če ne nikjer bo sodba zagotovo padla na Evropskem sodišču za človekove pravice. Da bi si slovensko pravosodje prihranilo sramoto, pričakujemo in zahtevamo, da se to stori v tej stavbi.

Svoboda Janši, svoboda Sloveniji!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk