Članek
Govor Radovana Cerjaka, 20. 8. 2014
Objavljeno Aug 20, 2014

Kljub temu, da se že več kot dva meseca   zbiramo na tem mestu in to  ne glede na vreme, nam najvišji predstavniki sodstva, še naprej vneto zatrjujejo, da na vloženi zahtevi za varstvo zakonitosti, delajo prednostno. Kljub taki prednostni obravnavi, vrhovni sodniki, ki sodijo v imenu ljudstva in so od tega ljudstva tudi plačani,v več kot dveh mesecih »prednostne« obravnave niso uspeli, sprejeti  nikakršne odločitve, niti odločitve  o prekinitvi prestajanja kazni, za kar ne bi potrebovali več kot  ene običajno delovne in ne prednostne ure.

Slovenski narod je imel  v svoji zgodovini velike pravnike, naj omenim samo  Leonida Pitamica, ki je, kljub temu, da so ga komunistični oblastniki želeli zbrisati iz zgodovinskega spomina Slovencev, še vedno z zlatimi črkami zapisan v pravni zgodovini Slovencev. Dvomim pa da bodo s takimi črkami zapisani tudi sodniki, ki imajo v rokah škarje in platno v zadevi proti Janezu Janši. Prepričan sem, da bo o njihovem ravnanju končno sodbo, ki pa ne bo prizanesljiva,slej ko prej,  izrekla zgodovina.

Nerazumljivo je zato zavlačevanje  sodišča. S takim ravnanjem se ne daje prispevek k utrjevanju demokratične pravne države, ki je naš skupni ideal. Prav tako, tako ravnanje ne  prispeva k dvigu ugleda sodstva.

Očitajo nam, da smo drhal, da rušimo ugled sodstva, da sodstvo ne spoštujemo, pri tem pa pozabljajo, da je spoštovanje  ter ugled sodstva nekaj za kar mora v prvi vrsti poskrbeti sodstvo samo s svojim delom. Tudi sodstvo bo dobilo ustrezen ugled kot tudi spoštovanje v javnosti, ko si bo to, na podlagi svojega dela to tudi zaslužilo. To je neizpodbitno dejstvo, ki pa ga žal del sodne veje oblasti pozablja oziroma ne razume. Sodstvo ne more biti neka institucija katere kritika ni dovoljena in tudi sodstvo ne more biti institucija, ki ima zapovedano spoštovanje. Kot nas uči zgodovina, se samo v diktaturah zapoveduje spoštovanje oblastnikov in institucij, v normalnih demokratičnih državah, pa se do ugleda in spoštovanja pride zgolj na podlagi svojega preteklega in sedanjega dela.

Vsi prisotni tukaj zahtevamo od vrhovnih sodnikov zgolj to, da vloženo zahtevo  dejansko prednostno obravnavajo in, da  o zadevi tudi brez odlašanja odločijo. Glede na hitrost odločanja sodišča, pa si vendarle ne morem kaj, da ne bi zaključil, da je hitrost odločanja očitno prilagojena nekim skrivnim interesom garniture, ki od leta 1945 dejansko nikoli ni sestopila iz oblasti in je tudi po formalni uvedbi demokracije, obdržala vse ključne vzvode oblasti, v svojih rokah.  Cilj pač posvečuje sredstva in Janeza Janšo je bilo potrebno odstraniti iz volilne tekme, sedaj pa ga je potrebno držati pod ključem, dokler se ne formira nova Vlada.

Preveč je  danes podobnosti z letom 1988, ko  je takratna mladinska organizacija oziroma kandidat za njenega predsednika, Janez Janša, še v enopartijskem nedemokratičnem  sistemu,  napovedal boj za oblast in rušitev partijskega monopola. Tudi takrat se je Janez Janša, znašel, kot po naključju,še pred volitvami za predsednika mladinske organizacije v zaporu. Vidite kako podobnost s sedanjostjo? Naj sklenem,

Svoboda Janezu Janši! Svoboda Sloveniji!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk