Članek
Govor Alenke Jeraj, 25. 8. 2014
Objavljeno Aug 26, 2014

Iluzija pa se razblini, ko se na različnih šolah, na raznih koncih Slovenije, kar naekrat začnejo pojavljati nekdanje rutke in kapice Titovih pionirčkov. Pionirčkov, ki so korakali v čast diktatorja, krivega za mučenja in smrti mnogih nedožnih ljudi. Posamični protesti staršev, ki jim Ustava zapoveduje vzgojo svojih otrok, niso našli prostora v medijih, še več, poslušali smo o tem, da je to naša zgodovina, da ni nič narobe, če naši malčki paradirajo z rdečo zvezdo, komunističnim simbolom. Simbolom sistema, ki ga je Evropa že davno spoznala za totalitarnega in se ravno v teh dneh spominjamo žtrtev totalitarnih in avtoritarnih sistemov, nacizma, fašizma in komunizma. Slovenija ob tem deluje kot otoček sredi Evrope, ki se ga to ni dotaknilo. Čeprav  je bilo številčno največ žrtev komunizma, mnogo več kot fašizma in nacizma. Po tej logiki bi moral biti komunizem za nas najhujši totalitarizem.

Morda smo mislili tudi, da deluje bančni sistem. A stari bankirji le krožijo iz banke v banko in skrbijo, da je denar vedno na voljo enim in istim, tistim iz Foruma 21, ki nosijo na koncu jezika ves čas nacionalni interes, istočasno pa podjetja pripeljejo do bankrota ali jih olastninijo, na koncu pa vse propade, saj jih vodita samo denar in dobiček, ne pa dobro delo in uspešnost podjetja.

Režimski mediji so istočasno poskrbeli, da so Slovenke in Slovenci pozabili, da so smo banke enkrat že sanirali in si takrat obljubili: »Nikoli več.« Takratna direkrotica SDK Romana Logar je vložila 700 ovadb zaradi divjega lastninjenja, pravosodje pa nič. Nihče ni bil kaznovan, nihče zaprt. Minilo je le dobro desetletje, pa smo spet na tem. Le da je tokrat potrebnih nekaj milijard več kot prejšnjič. In ko se obeta, v času vlade JJ, da bo tokrat pa le kdo kaznovan, je potrebno narediti vse, da se to ne zgodi.

In res se je zgodilo vse potrebno. Zamenjala se je vlada AB, ki je že tako sfižila projekt slabe banke in poskrbela za še nekaj finančnih injekcij tajkunom. Treba je bilo najti človeka, ki bo s tem nadaljeval, da se zamegli kdo je kriv, da se bančniki spet malo premešajo med seboj in zamenjajo položaje, da jih ne bo mogoče klicati na odgovornost.

In našli so dr. Mira Cerarja. Sedaj je bilo potrebno pripraviti še načrt, kako bo zmagal na volitvah. Jasno je bilo da težko, saj je na vseh lestvicah vodila SDS z JJ na čelu. Zato je bilo potrebno pripeljati politično montirani proces Patria do faze, ko bi se Janeza Janšo odstranilo iz politične bitke. In tu se vključi še en podsistem, ki ne deluje – sodstvo. Pač, deluje, a kakor za koga. Pri nekaterih postopkih se stvari odvrtijo zelo hitro, pri drugih se vlečejo in prilagajajo vsakokratnim volitvam in potrebam politike, bolje rečeno omrežja, ki postavlja lutke, s katerimi potem upravlja.

In ko raziskovalec Roman Leljak začne objavljati imena sodnikov, ki so sodelovali z UDBO, teroristično organizacijo v prejšnjem nedemokratičnem sistemu, se sodstvo zbudi in na podlagi novinarskega vprašanja začne postopek. Koliko postopkov so začeli sodniki ali tožilci  na podlagi novinarskega vprašanja? Koliko na podlagi člankov?

Pred sodiščem se zbiramo ker zahtevamo pravično in pošteno sojenje. Pravično in pošteno družbo. Ne more pravosodje samo odločati, da bo nek postopek začela na podlagi novinarskega vprašanja, drugega na podlagi klevetanja, tretjega na podlagi indicev, tam kjer obstajajo dokazi, pa postopka sploh ne bodo začeli, ker nihče ni vložil ovadbe.

Tako ne gre.

Danes je bilo povedano, da je SDS prekinila nesodelovanje v DZ. Laž na laž. V SDS nikoli nismo rekli, da ne bomo sodelovali pri delu v Državnem zboru in da ne bomo člani delovnih teles. Rekli smo, da ne bomo prevzeli predsedniških in podpredsedniških funkcij, razen v telesih, ki so nadzorna in nam pripadajo. A to od naših režimskih medijev niste mogli slišati, ker je bilo bolj priročno širiti laži, da poslanci SDS ne bodo nič delali v DZ.

Delali bomo tako kot doslej. Odgovorno in pošteno, da se prenovijo zdravstvo, šolstvo, bančništvo in v prvi vrsti sodstvo.

Da le to ne bo več zapiralo nedolžnih ljudi, da bo reagiralo in sprocesiralo tajkune, goljufe, izkoriščevalce.

Bo pa najprej potrebno prečistiti vrste sodnikov. Najbolje, da gremo po seznamih UDBE, ki jih v svojih knjigah objavlja Roman Leljaka in izločimo vse sodnike, ki so na seznamih, potem pa preverimo tudi postoke vseh tistih, ki jih ni na seznamu in kdor je kršil človekove pravice, kdor je izkoriščal moč, ki jo kot sodnik ima, se bo moral posloviti. Kot so se morali v drugih nekdanjh komunističnih državah. Češka ravno sedaj podaljušuje lustracijo za naslednjih 5 let. Pri nas  s tem sploh še nismo začeli. Pa bi morali in to čim prej.

Ker je na to vsa ta leta opozarjal je moral v zapor. Janez Janša, ki razume, kaj je njegovo poslanstvo, ki ve, kaj Slovenija potrebuje. Zato je vse svoje napore vlagal v to. In zato, da tega Slovenija ne bi dosegla, da bi vse ostalo tako kot je, so ga zaprli. A ostaja in trka na vest mnogih. Zato ne spijo mirno in zato ves čas kujejo nove načrte, kako bi se ga znebili. Eden izmed teh je nesmiselna razprava o odvzemu mandata. K sreči smo danes del EU in k sreči nas Evropa opazuje. Čudi se dogajanjem v Sloveniji in se sprašuje, kaj je šlo narobe. Ali ni vsem jasno, kaj se zgodi, če se ne odpravijo posledice totalitarnih režimov?

Morda bo nastala nova resolucija Sveta Evrope, morda bodo prišli v Slovenijo opazovalci sodnega sistema kot so v Romuniji in Bolgariji. Zagotovo pa ne bomo šli več nazaj, ker pot vedno vodi naprej. Tudi če naredimo kak korak nazaj, pot vodi naprej. Tako bo tudi tokrat.

Za pravično, pošteno, svobodno Slovenijo.

Svoboda Janši, svoboda Sloveniji.

 

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk