Spoštovani,

na današnji dan beležimo že 70. dan odkar je prvak največje opozicijske stranke Janez Janša v krivičnem zaporu. Slovenija ima posledično političnega zapornika, kar ni dopustno za sodobne demokratične in pravne države, za kakršno naj bi veljala naša domovina Slovenija.

V pravni in demokratični državi bi morala sodišča sprejemati odločitve neodvisno in objektivno, zadnji dogodki pa žal kažejo, da v Sloveniji temu ni tako. Na podlagi kriterijev Evropskega sodišča za človekove pravice sta za obstoj nepristranskosti sojenja odločilna tako subjektivni kriterij, pri katerem gre za ugotavljanje osebnega prepričanja sodnika, ki odloča v konkretnem primeru, kot tudi objektivni kriterij, kjer gre za presojo, ali je sodnik v postopku zagotavljal uresničevanje procesnih jamstev tako, da je izključen vsak upravičen dvom v njegovo nepristranskost.

Člani in podporniki Odbora 2014 smo trdno prepričani, da se je vredno boriti za pravno in demokratično domovino Slovenijo. Zato se bomo tudi danes ob 17.00 zopet zbrali pred Vrhovnim sodiščem, kjer bomo prižgali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Nagovorili nas bodo: Danijel Krivec, Vančo Tegov, Maruša Gorišek in dr. Boštjan M. Turk.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 28. 8. 2014