Spoštovani,

na današnji dan mineva že 73. dan odkar imamo kot edina država v zahodnocivilizacijskem krogu in osrčju Evropske unije, političnega zapornika. Zelo zaskrbljujoče pa je tudi dejstvo zakaj politična elita in družba nasploh ne ukrepa, kar pod velik vprašaj postavlja njihovo moralno in vrednostno prepričanje.

Za uspešnost demokracije je nujen obstoj odprte družbe, za katero je varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin prioritetnega pomena. Politično motiviran proces Patria pa jasno kaže na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin Janeza Janše in njegove družine. Janez Janša je bil zaprt zgolj na podlagi indicev, kar postavlja načelo pravičnosti pod velik vprašaj. Kako naj torej navadni državljani zaupajo v pravosodje, ki lahko na takšen način obsodi kogarkoli in kadarkoli?

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin se zaveda, da je kritiziranje pravosodja nujno, če želimo nekoč živeti v pravni in demokratični državi, na katero bomo nekoč ponosni. Spoštovanje Ustave Republike Slovenije v celoti mora postati konstantna praksa ne glede na politično prepričanje. Ker je Slovenijo potrebno čimprej usmeriti na pravo pot, pot demokratične, pravne in evropske Slovenije, vabimo in pozivamo vse, da se nam danes ob 17.00 pridružite, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Med drugim bodo z nami: Robert Strah, Maja Tominc in Gašper Blažič.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 31. 8. 2014