Članek
Govor Roberta Straha, 31. 8. 2014
Objavljeno Aug 31, 2014

Spoštovane državljanke, spoštovani državljani. Odvetnik Aleksander Čeferin je pred dobrim letom dni brez dlake na jeziku izrazil javno stališče: "Videl sem spis v zadevi "Patria". Poudarjam, da nisem blizu nobenemu izmed vpletenih, niti karierno niti politično. Ampak v spisu zadeve ni niti indicev za obsodilno sodbo. Dejstvo je, da dokazov za očitano kaznivo dejanje v njem ni bilo. Niti posrednih."

Kapo dol pokončnosti in doslednosti odvetnika, ki je med prvimi javno spregovoril o neupravičenem pregonu Janeza Janše, in ki je jasno pokazal tako pravni stroki kot tudi medijem kako je potrebno ob tovrstnih anomalijah odločno in neodvisno odreagirati. Sledili so mu številni ugledni domači in tuji pravniki, ki so opozorili na neustavno, nezakonito in neupravičeno sodbo v zadevi "Patria".

Politično motiviran proces jasno kaže na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, kaže na invalidnost pravosodja, na krizo vrednot in na razpadanje pravne države. V takšnih primerih, ko odpovejo sistemske varovalke in je ogrožena svoboda vseh nas, je potrebno jasno in glasno spregovoriti. Kot predstavniki civilne družbe moramo še glasneje zahtevati dejansko vzpostavitev vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin za vse državljane.

Danes mineva 73. dan odkar je Janez Janša zaprt zgolj na podlagi indicev. Številne pristojne inštitucije na tem področju potiskajo še naprej glavo v pesek ali pa se sprenevedajo pod pretvezo, da je sodba pravnomočna in da obstajajo pristojne višje inštance, ki bodo o konkretni zadevi odločile.
 

Čas pa neusmiljeno teče. Zavlačevanju Vrhovnega sodišča ni ne konca ne kraja. Posledic, ki so se med drugim odrazile tudi na nedavnih državnozborskih volitvah, se ne da več izbrisati. Prepričan sem, da bodo scenaristi afere "Patria" kljub vsemu zavlačevali primer tudi do oktobrskih lokalnih volitev.

Spoštovani.

Ne moremo mimo dejstva, da ima Slovenija kot edina v osrčju Evropske skupnosti, političnega zapornika, ki je hkrati tudi vodja opozicije in večni trn v peti tranzicijske levice.
Oči tujine so uprte v nas, pa naj si to naše sodstvo, politika in mediji priznavajo ali ne. Če ne prej, bo odločitev Evropskega sodišča za človekove pravice tista, ki bo morala prelomno vplivati na pravosodni in politični sistem v naši državi.
 

Prepričan sem, da bomo tudi takrat deležni ponovnega sprenevedanja, preusmerjanja pozornosti in raznovrstnih medijskih spinov. Tudi iz tega razloga je potrebno ohraniti iniciativo Odbora 2014 in na stotine državljanov, ki dan za dnem vzstrajajo, da se vzpostavi vladavina prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter da se doseže pravična sodba v zadevi "Patria".
Slej ko prej nas torej ponovno čaka test demokratične zrelosti naše družbe, ki bo pokazal ali bomo kmalu dobili pravično, pravno, evropsko in svobodno Slovenijo z osvobojenim in neodvisnim sodstvom.

Svoboda Janši, Svoboda Sloveniji.

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk