Spoštovani,

zaradi neodločanja Vrhovnega sodišča RS o prekinitvi zaporne kazni žrtvi politično montiranega procesa Janezu Janši, danes beležimo že kar 86. dan odkar je prvak največje opozicijske stranke v krivičnem in protiustavnem zaporu.

Vsaka uspešna in stabilna demokracija temelji na odprti družbi, za katero je varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin prioritetnega pomena. Politično motiviran proces Patria pa jasno kaže na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin Janeza Janše in njegove družine. Janez Janša je bil zaprt zgolj na podlagi indicev, kar postavlja načelo pravičnosti pod velik vprašaj. Kako naj državljani zaupajo v pravosodje, ki lahko na takšen način obsodi kogarkoli in kadarkoli?

Kljub kršitvam, ki se dogajajo v pravosodju, državljani in državljanke Republike Slovenije z njimi še vedno niso seznanjeni, primerov, kjer so sodniki kršili človekove pravice in temeljne svoboščine pa je veliko. Odbor 2014 je s svojim zavzemanjem za spremembe v slovenskem pravosodju spodbudil državljane in državljanke, ki so žrtve slovenskega pravosodja, da želijo in hočejo spregovoriti o svoji zgodbi – o tem, kako jih je slovensko pravosodje izigralo.


V Odboru 2014 smo prepričani, da je potrebno negovati vrednote, ki oblikujejo sodobno evropsko demokratično sfero, ki temelji na vladavini prava. Vse, ki vam ni vseeno v kakšni državi živimo vabimo in pozivamo, da se nam danes ob 17.00 pridružite, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Med drugim bodo z nami: Bojan Podkrajšek, Jožica Svete in Patricija Šulin.

Odbor 2014, 13. 9. 2014