Članek
Govor Dominika Štrakla, 26. 9. 2014
Objavljeno Sep 26, 2014

Drage slovenke, dragi slovenci. Spoštovane demokratke in demokrati. Lep pozdrav vsem tistim, ki se borite za POŠTENOST in PRAVIČNOST v naši državi. Danes sem pred Vrhovnim sodišem v podporo mojemu prijatelju Janezu Janši in brigadirju Tonetu Krkoviču, ki sta po krivici obsojena. Danes sem pred Vrhovnim sodiščem v podpro tudi vsem tistim, ki jim slovensko pravosodje krši človekove pravice.

Spoštovani,

govoril bom o ukrepu, ki bi ga morali izvesti že v času osamosvajanja in zato, ker ga nismo, so danes posledice to kar doživljamo. Govoril bom o ukrepu, ki je potreben za boljšo in neobremenjeno prihodnost. Potreben je zato, ker so še vedno na nekaterih vodilnih položajih ljudje, ki so v prejšem totalitarnem sistemu grobo kršili človekove pravice. Zaradi njihovih imen na naših vodilnih položajih je verodostojnost našega demokratičnega sistema postala vprašljiva. Vprašljiva pa zato, ker so na vodilnih položajih ostali ljudje, ki so odgovorni za programirano uničevanje vrednost evropske civilizacije, zavestno kršenje človekovih pravic in svoboščin, za moralni in gospodarski propad, ki je bil povezan s pravosodnimi zložini in terorjem nad vsemi, ki niso bili istega mnenja in za zlorabljanje sredstev za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo v politične in ideološke namene.

Govorim o lustraciji. Če povzamem besede Mateja Zorka, ki jih je izrekel tukaj, nekaj časa nazaj.

»Lustracija: ker so kradli. Lustracija: ker so nadzirali. Lustracija: ker so izseljevali. Lustracija: ker so ubijali. Lustracija: ker so procesirali. In ker to še vedno počnejo.«

Drago Jančar pa je nekoč dejal. Citiram: »Dokler se jasno in glasno ne zavemo, da tajne službe, prisluškovanja, zastraševanja, zasliševanja in medijska pranja možganov v prejšnjem režimu niso bila samo kavalirski delikti ali nujno sodelovanje za preživetje, pač pa nezaslišano nasilje nad posameznikom, ki je samo po sebi, ne pa zaradi praznega sklicevanja na demokracijo, etično in civilizacijsko nevzdržno, tako dolgo lahko pričakujemo, da se bodo podobne stari, seveda popolnoma drugače, dogajale naprej.«

Pa še kako prav je imel. Danes smo temu priča. Zato je lustracija za našo prihodnost in prihodnost naših rodov nujno potrebna.

Spoštovani,

šele, ko začneš razmišljati in uporabljati svojo glavo, spoznaš kaj vse so te narobe naučili šola, družba, politika, mediji,...takrat spoznaš, da je naša demokracija komaj na začetku poti in, da bo moralo pretečti še ogromno časa, da bomo postali normalna, demokratično urejena evropska država.

Hvala vam, ker vztrajate in se borite za pravno, demokratično urejeno in pravično domovino v kateri bi morali živeli pošteni, delovni in ustvarjalni ljudje.  In verjamem, da nam bo uspelo. Vi ste dokaz za to.

Da zaključim z besedami, ki sem jih že uporabil prej v pozdravu. Dodajmo SVOBODI za katero se zavzemamo še POŠTENOST in PRAVIČNOST. Dve besedi, ki v naši zgodovini nista imela velikega pomena. Dve vrednosti, ki sta nujno potrebna za normalno delovanje demokratične družbe. Verjamem, da nam bo, če jiju bomo bolj pogosto uporabljali šlo boljše in bo pot do svobode krajša. Več nas bo, bolj domokratično in normalno državo bomo imeli. Vzpodbujejmo ju.

Do takrat pa svoboda Janezu, svoboda Tonetu in svoboda LUSTRIRANI, POŠTENI in PRAVIČNI drugi republiki.

Hvala vam za pozornost.

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk