»Politični zapor in politično sodstvo, kot v primeru Janeza Janše, v evropskih demokracijah, v nobenem primeru ne morejo najti svojega mesta,« Približno tako so se minuli teden na Teharjah glasile besede avstrijskega zgodovinarja Floriana Thomasa Rulitza. Danes stojim tu pred vami, ker se močno strinjam s povedanim. Danes teče že 99 dan, ko je v zaporu edini politični zapornik v Evropi. Prepričana sem, da vsi mi ne štejemo več dni odkar je zaprt, ampak odštevamo dneve, ko bo z nami na svobodi.

Zaupanje v slovenski pravosodni sistem so mnogi izgubili že zdavnaj. Toda mi vztrajamo,ker verjamemo, da bomo tudi v Sloveniji nekoč imeli pravno državo v katero smo verjeli ob osamosvojitvi.

V tujini me pogosto me sprašujejo, kaj vendarle se dogaja v Sloveniji in razlagati jim moram stvari, ki sem jim zdijo nerazumljive.

Dolgo že vemo, da imamo težave, vendar si pred njimi zatiskamo oči.Radi se zgledujemo po drugih, Toda po njihovi poti ne želimo iti. Temelje pravne države je potrebno obnoviti, začeti moramo takoj. Začeti moramo najprej pri sebi. Upiramo se reformam, upiramo se spremembam.

Na Slovenijo te dni ponovno pada nov črn madež,  na katerega Slovenski predstavniki  Evropske ljudske stranke opozarjamo že nekaj časa. V Evropskem parlamentu se bodo prihodnji teden pričela zaslišanja kandidatov za Evropske komisarje. Zaskrbljujoča je prav samokandidatura bivše predsednice vlade, saj ponovno meče slabo luč na obstoj pravne države v Sloveniji, obstoj etike med nami.

Na dogajanje vse glasneje opozarjajo tudi tuji mediji. Slovensko kandidatko nekateri ocenjujejo za najšibkejši člen te komisarske ekipe. Slovenija v Evropsko komisijo pošilja kandidatko, ki je v Sloveniji izgubila vso politično kredibilnost, ki je izgubila tako na evropskih kot na državnozborskih volitvah. Slovenija bi lahko za komisarja predlagala kompetentnega in strokovnega kandidata, takšnega, ki bi užival podporo in bi povečeval ugled Slovenije doma in v svetu. Na ta način se krha tudi zaupanje slovenskih državljanov in državljank v Evropsko unijo in v njene institucije.

Slovenija izgublja verodostojnost in ugled, ki smo ga nekoč že imeli v družbi držav EU.  Ne gre le za ugled, gre za življenja in standard ljudi, ki se, zaradi tega, ker pravna država ne deluje,  vsak dan soočajo  s ne le s pravnimi ampak predvsem z ekonomskimi problemi.  Hvala, ker opozarjate na to, da so spremembe nujne in hvala, ker vztrajate že tako dolgo!