Pozdravljeni domoljubi in domoljubke, ki vam ni vseeno! Po več kot treh mesecih govorov pred tole hišo sramote za menoj je težko povedati še karkoli novega, a vendar ne morem ostati tiho ob tej krivični sodbi, ki je žalitev ne le za Janeza Janšo in Toneta Krkoviča, ampak za zdrav razum vsakega poštenega človeka. To je žalitev za vse zavedne Slovence v naši domovini, zamejstvu in kjerkoli po svetu.

Sodna farsa Patria je tipični montirani politični proces, kakršnega se komunistični tožilci in sodniki ne bi sramovali niti leta 1945. Edina razlika je v tem, da če bi se to dogajalo takrat, bi Janšo obsodili na smrt, danes pa jim to preprečuje vsaj navidezna demokracija in odprava smrtne kazni v KZ. Čeprav se zdi zavrnitev pritožbe na Vrhovno sodišče strašljiva, pa je z njo dana vsaj možnost pritožbe na Ustavno sodišče, ki bo, tako upam, obranilo svojo čast in obsojene oprostilo. Tiste, ki nočejo razumeti, zakaj so obsodili in zaprli Janšo, naj spomnim na pisatelja Franza Kafko in njegov roman Proces, v katerem glavni junak Josef K. tudi ni razumel, zakaj so ga obsodili. Ob absurdni sodbi mu je bilo rečeno: »Ne smemo imeti vsega za resnično, to moramo imeti samo za nujno.« »Žalostna misel«, je rekel K., »s tem postane laž univerzalno načelo.« Tudi v procesu proti Janši ni bila važna resnica, ampak je bila obsodba nujna! Nujna zato, ker predstavlja za Kučanov klan najnevarnejšega nasprotnika, ki se ga zaradi njegove inteligence in sposobnosti tako zelo bojijo, da so ga morali po krivici obsoditi in zapreti! Komunisti so že med drugo vojno in po njej pobili ravno veliko intelektualcev in sposobnih ljudi, ker so v njih videli nevarno konkurenco za svojo oblast.

Ker sam delam v šolstvu, še nekaj besed o njem. Tudi naše šolstvo je sokrivo za razpad moralnih vrednot, saj je žal večinsko še vedno prežeto s socialistično miselnostjo od OŠ pa vse do univerze. Šolske knjižnice so naročene na revijo Mladina, ki širi sovražni govor in zastruplja mladino. V svoji kolumni recimo Vlado Miheljak piše, da je Islamska država papirnati tiger! Medtem ko se ves napredni svet združuje v boju proti temu kultu smrti, je za Miheljaka IS le papirnati tiger. In ta oseba je celo redni profesor na FDV. Ali veste, da je enega od zgodovinskih učbenikov za gimnazije napisal skrajni levičar Božo Repe, ki je januarja lani rohnel v Dražgošah, da »bodo zombiji ukradeno državo priborili nazaj«? To je bilo še v času druge Janševe vlade, ko je bil v naši državi na pohodu levi fašizem, katerega ostanke občasno vidimo na drugi strani ulice. Naši dijaki hodijo na ekskurzije v Dachau in druga nacistična taborišča, kar ni nič narobe. A zakaj jih nikoli ne peljejo na Teharje, v Kočevski Rog ali pred Hudo Jamo? Povojni poboji so v naših šolah še vedno tabu tema! Če v šolski zbornici pogovor nanese na politiko in če poveš, da hodiš pred sodišče demonstrirat za vladavino prava, lahko slišiš posmehljive pripombe kolegov. O stanju duha v naših šolah veliko pove tudi dejstvo, da je vodja največjega šolskega sindikata Branimir Štrukelj navdušen privrženec komunističnih idej, saj je na letošnjih evropskih volitvah celo kandidiral na listi Združene levice. Ko se je ta stranka pozneje uvrstila v DZ, je bil ob razglasitvi rezultatov ves evforičen. A si predstavljate, da bi se v Avstriji glavni sindikalist navduševal nad nacizmom? Članstvo bi gotovo zahtevalo njegov odstop, pri nas pa nič! Sam sem iz sindikata Sviz protestno izstopil že pred 6 leti. Najboljši dokaz, da je šolstvo padlo na izpitu iz državljanske vzgoje in etike, je to, da so komunistično ZL volili večinoma mladi in izobraženi.

Za konec še nekaj besed o aktualni domači politiki. Novi mesija Miro Cerar in njegova stranka sta v DZ uprizorila pravi ustavni udar s tem, ko že dva meseca nočeta potrditi komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb samo zato, ker je eden od predlaganih članov Janez Janša. Strah pred njim je res neizmeren! Hkrati pa nimajo hrbtenice, da bi mu odvzeli poslanski mandat in se skrivajo za plačanci v kvazi strokovni komisiji. Predsednik MVK in poslanec SMC Mitja Horvat, ki je mimogrede doktor prava, se je na seji 8. avgusta zgražal nad možnostjo, da je zapornik lahko poslanec DZ. Izustil je dobesedno tole (citiram): »Grozljivo sporočilo dela te komisije bi bilo, da lahko kriminalne združbe ustanovijo politično stranko, nastavijo kandidata, ki mu preko svojih omrežij zagotovijo izvoljivost in ga spravijo v zakonodajno telo.« Torej je člane legalne in demokratične stranke SDS poimenoval za kriminalno združbo! Ali bomo res dopustili, da nas, tu prisotne demokrate neki pravnik Horvat označi za kriminalce? Tudi Cerar je javno izjavil, da je v demokratični državi nepredstavljivo, da nekdo, ki je pravnomočno obsojen, nastopa kot poslanec. To je verjetno res za demokratične države, a očitno ne ve, da Slovenija to še ni! Cerar si ne predstavlja, da bi zakon o poslancih v nadalje razlagali tako, da pravnomočno obsojena oseba na več kot šest mesecev zapora lahko opravlja poslansko funkcijo. Torej je s tem izvršil neposredni pritisk na ustavno sodišče, ki bo o tem verjetno odločalo, kar je za predsednika vlade nezaslišano!

In to naj bi bila nova politika spoštovanja pravne države, visoke etike in morale, ki so Cerarja vedno in povsod polna usta?! Tem ustavnim prevratnikom kličem: Roke proč od mandata Janeza Janše! Njemu je mandat podelilo ljudstvo in v Sloveniji ima po 3. členu ustave oblast ljudstvo. Podobno kot včeraj g. Terpin tudi jaz javno sprašujem Mira Cerarja: če boste Janši odvzeli mandat in mu ga bo US vrnilo, ali boste potem odstopili kot predsednik vlade? Če ne, boste dokazali, da ste brez časti, brez sramu in brez dostojanstva.

Za stanje v naši državi so najbolj odgovorni mnogi tožilci in sodniki, ki niso obsodili niti enega zločinca za povojne poboje, ki ne bodo obsodili niti enega bankirja za milijardne izgube  bank, ki ščitijo lopove na pravi strani in udbovske naročnike umorov, po krivem pa obsojajo nedolžne. Najmanj enako odgovorni so tudi mnogi hlapčevski novinarji iz Foruma 571, ki z manipulacijami in lažmi perejo možgane naivnim državljanom. Žal bo morala Slovenija pasti še nižje, da bodo ljudje spregledali. A tudi to se bo nekoč zgodilo.

Svoboda Janezu Janši, svoboda Tonetu Krkoviču!

Damijan Purg, Ljubljana