Članek
Katja Krnc, govor 5. 10. 2014

Dragi vztrajniki, spoštovane Slovenke in Slovenci, Šolam se za vzgojiteljico, zato me odnos pedagoških delavcev do vzgoje za vrednote še posebej nagovarja ali pa jezi.

Objavljeno Oct 06, 2014

Kakor v kakšnem primeru. Ne dolgo nazaj, smo na faksu gledali posnetek, kako v enem od slovenskih vrtcev vzgojiteljica vzgaja otroke za vrednote domoljubja. V prostoru so stali vzgojiteljica in otroci, za njimi je bila na steni obešena slovenska zastava, levo slika Prešerna, desno pa slovenski grb. Otroci so znali našteti barve slovenske zastave po vrstnem redu, razložili so simboliko grba, recitirali kitico Zdravljice in vedeli so, da je France Prešeren napisal Zdravljico, ki je slovenska himna. Stojim za tem, da bi se tako moralo vzgajati v vseh vrtcih in vzgojno-izobraževalnih ustanovah. Mladim je potrebno privzgojiti vrednote domoljubja. Oni bodo nekoč vodili to državo. In kako jo bodo vodili, če je sploh ne poznajo, če ne vedo skoraj nič o njej? Le kdor pozna svojo državo in njen nastanek, ima lahko rad to državo in je zanjo pripravljen tudi kaj narediti.

Žal pa imajo mladi danes le redko zgled, kako bi država morala delovat. Če samo sodstvo vzamemo za primer. Za nekoga zakoni veljajo tako, za druge drugače. Sprašujem se, ali ima sodišče sploh kakšne vrednote – saj tako ali tako nihče za nič ne odgovarja. V zapor so poslali človeka, ki mu v sodbi niso mogli dokazati niti enega samega kaznivega dejanja. Po drugi strani pa so tisti, ki jim je marsikaj dokazano še vedno na svobodi. To se mi zdi velika krivica in zato sem se odločila, da tudi sama spregovorim tukaj.

Pokazalo se je, da je edina pot, da sodišča začnejo normalno delovat – tako, da bodo zakoni veljali za vse enako, da bodo sodniki spoštovali zakone in ustavo, da se nam povrne zaupanje v to institucijo – pot lustracije.

Spremembe pa so potrebne še marsikje drugje, ne samo v sodstvu. Mladi ne vemo/vedo nič o nastanku svoje države. In to ni dobro. Posledično si težko ustvarimo mnenje, kdo ima prav in kdo laže, če ne poznamo zgodovinskih dejstev. Janez Janša je eden od ključnih oseb slovenske osamosvojitve, za kar je prejel tudi mednarodno priznanje, je daleč najbolj sposoben politik in produktiven pisatelj. Kako je torej sporočilo mladim? Če si sposoben, razmišljaš s svojo glavo in si po vrhu vsega še uspešen te zgolj po najavi indicev pošljejo v zapor? Tako to ne gre.

Kot državljanka samostojne Republike Slovenije se borim s svojimi močmi za to, da bosta Janez Janša in Tone Krkovič kmalu na prostosti, da se vsem žrtvam krivičnih obsodb povrne škoda, kot vzgojiteljica pa se zavzemam za to, da se mladini privzgoji vrednote slovenske osamosvojitve.

Verjamem, da tudi vam ni vseeno, kam Slovenija gre in da bomo naredili vse, da obrnemo krmilo v pravo smer, na pot demokracije, odgovornosti, narodne pripadnosti in pravičnosti.

Srečno Slovenija!