Članek
Aleš Hojs, govor 27. 10. 2014
Objavljeno Oct 28, 2014

Na petkovem srečanju nam je Aleš prebral trditev gospe Violete Tomič, združena levica, ki je povedala, da smo za svoje udeležbe in nastope pred sodišči plačani. Ker je bila ta teza naravnost sprevržena, sem si preko vikenda vzel čas in po spletu prebrskal kaj gospa ali bolje, tako se naslavljajo sami, tovarišica poslanka govori. Tako sem zasledil povzetek njenega govora v parlamentu, kjer je »obračunala« s poslancem Janšo in povedala, zakaj in kako mu je potrebno mandat vzeti.

Zanimiv je bil začetek njenega nastopa, kjer je državljane nagovorila z besedami iz popularne nanizanke Alo Alo. Dejala je : listen very carefully I will say this only once. Res je verjetno v marsikomu zbudila nostalgijo po humoristični oddaji , meni pa se je ob njenem nastopu pred očmi prikazala frau Helga. Ravno tako kot je Helga, iz humoristične nadaljevanke poslušala in služila herr Flicku, ravno tak se mi je zdel nastop in služenje tovarišice Tomič za poslanskim odrom. Že res da je gospa Helga tako kot  tovarišica  Tomič igralka, a menim, da naš parlament ne more biti gledališki oder. Tovarišica Helga, oprostite tovarišica Tomič, je v svojem govoru povedala še nekaj posebej zaskrbljujočega. Dejala je, da bi to kar bodo naredili z gospodom Janšo, naredili z vsakim, ki bo v taki situaciji. Ker mi gospa Helga kar ni in ni šla izpred oči sem se spomnil zgodovinskih zapisov o  začetku nacional-socializma, kjer so gospe Helge in gospodje Flicki, tudi jasno povedali kaj je potrebno narediti s takimi in podobnimi kot so Judje. Zakona ni potrebno spoštovati so takrat dejali, če pa že, ga bomo prikrojili našim dejanjem in zadeve bodo tudi formalno-pravno urejene. Nehvaležno je enačiti nastope nacional-socialistov in združene levice , a ideje o nacionalem interesu, blaginji za vse, brez da vemo kdo in koliko ustvari in v skupno dobro prispeva, o evidentnih lažeh poslanca združene levice in lažeh onih izpred osemdesetih let, kar same po sebi kličejo po primerjavi. Zato danes tovarišici Tomič , da si ne bo delala nepotrebnih skrbi koliko smo plačani sporočamo: nič kar delamo ni zastonj, verjamemo da naše početje ni zaman, a za naše proteste in nastope nismo plačani! Je pa kot vemo za svoje nastope (pa ne v gledaliških predstavah) dobro plačana tovarišica Tomič in to iz našega , davkoplačevalskega denarja, zato upravičeno pričakujemo, da se do državljanov vede spodobno in da svojo skrb o tem kdo je zakaj plačan in kdo kje dolžan, tako kot poročajo mediji, najprej usmeri v poplačilo svojih dolgov. Pri tem je prav da se tudi mi vedemo spodobno. Zadnjič je bilo slišati vzklike naj gre tovarišica Tomič kar v Srbijo, kar za naša druženja ni primerno. Žaliti Srbe na tak način je nedostojno, saj tam nihče več ne maha z rdečo zvezdo, pa tudi nebuloz o socializmu in trošenju tujega denarja nihče več ne pripoveduje.

Tudi mi smo verjeli, tako kot tovarišica Tomič, da nas bodo slišali po tem ko bomo to kar želimo povedat, in je neizmerno pomembno, povedali enkrat, a je očitno, da nekateri tega tudi po več kot stotih dneh ne slišijo. Ne slišijo in ne vidijo!

Gospod Gregor Strojin, predstavnik vrhovnega sodišča, je pred mesecem v državnem zboru jasno povedal, da je vesel in pozdravlja dejstvo, da  naš odbor vse naše nastope javno objavlja in so dostopni na spletu. Ne vem sicer čemu to njegovo veselje, saj bi sicer na vse naše pozive in apele moral že zdavnaj odgovoriti. Morda pa posnetki in veselje služijo čemu drugemu in bodo prvi korak k diskreditaciji tistih, ki zahtevamo ureditev razmer v slovenskem pravosodju.

Senat, ki je odločal o pritožbi Janeza Janše za varstvo zakonitosti naj bi že drugega oktobra odločil o pritožbi, a v več kot dvajsetih dneh ni spisal in strankam v postopku vročil svoje odločitve. Gospodu Strojinu sporočam, da bi tudi mi bili neizmerno veseli, ko bi lahko na transparenten in ažuren način spremljali njihovo delo, ki bi tako, tudi brez naših pozivov, moralo biti. Da ni transparentno se kaže tudi v tem, da žal še danes ne vemo kako kdo v sestavi senatov glasuje in tako senca kršitve človekovih pravic lahko neupravičeno pade ne vse člane senata. Da delo ni ažurno kažejo tisoči in tisoči primerov, ko ljudje leta in leta čakajo na odločitve sodišč. Ne čakajo na svojo pravico, saj jim le ta v našem sodnem sistemu nikakor ni zagotovljena, še odločitve sodišč ne morejo pričakovati v razumnih rokih. Primere zlorab lahko spremljamo v govorih na naših shodih, sistematično pa so evidentirani v več kot štiristo primerih kršenja človekovih pravic. Ta številka je danes znova doživela napade piškotarjev, ki ugotavljajo da se ljubljanska pravna fakulteta in vrhovno sodišče distancira od študije prof. Šturma, ki naj bi bila neakedemska - samo stran in pol teksta ?! Torej ni pomembno, da so bile slovenskim državljanom kršene človekove pravice,  pravijo da je bilo to ugotovljeno na neakademski način in na premalo straneh! Spoštovani pravniki, profesorji na pravni fakulteti in sodniki vrhovnega sodišča: temeljne resnice in  zapovedi so navadno zelo kratke in zapisane tudi na enem samem listu, pa nihče ne trdi, da zato ker so napisane samo na eni strani, ne veljajo.

Zato vam, spoštovani pravniki, ki vam kršenje človekovih pravic ni vsebina ampak forma, tokrat kot gradbenik želim sporočiti še nekaj, podati še eno primerjavo:

Pred leti je izbruhnila afera disketa, v kateri je bilo nesporno ugotovljeno, da je v postopku razpisa za gradnjo velikega odseka avtoceste, nekdo zamenjal disketo  s ponudbo. Vsi se verjetno še spominjate, kako se je barva te diskete  čudežno spremenila, kako je to ugotovilo računsko sodišče, kako je to vedela celotna Slovenija, in kako je bilo prav vsakemu jasno, da je šlo za zlorabo. Žal se je večina gradbene in cestne stroke sprenevedala in gledala proč. Malo je bilo tistih, ki so si upali javno povedati, da je to kriminal, da je temu potrebno narediti konec, da je potrebno zadevo raziskati in da moramo , četudi imamo še tako velik nacionalni interes, poslovati pošteno in transparentno. Nič od tega se ni storilo, vse do bridkega konca paradnih konjev našega gradbeništva.

 Zato spoštovani pravniki ne ponavljajte napak drugih. Poglejte vsebino in ne le forme. Poglejte zakaj se kršitve človekovih pravic na slovenskih sodiščih pojavljajo, zahtevajte spremembe zakonodaje če so potrebne, zahtevajte zamenjave tistih, ki kršijo človekove pravice in niso dorasli svojemu delu, in vrnite ugled svojemu poklicu. Ne čakajte na dan, ko bo tudi vašo formo brez vsebine doletel žalosten konec. Našo obljubo, da vam bomo pomagali, četudi je ta pomoč mogoča samo z vztrajanjem in zahtevami po spremembah , imate.

Živela pravična, poštena in pravna Slovenija!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk