Verjetno se tudi vsi prisotni strinjamo, da je bila ob osamosvajanju zagotovo velika napaka v tem, da ni bila izpeljana lustracija. Takšne zgodovinske priložnosti za presek z bivšim totalitarnim režimom zagotovo več ne bomo imeli.

Danes se mi zdi, da se v Sloveniji dogaja lustracija tistih, ki so si prizadevali za demokratizacijo, razvoj, napredek in človekove pravice.

Brez razloga je bil zamenjan  vrh slovenske vojske, prav tako je brez kakršnekoli podlagi bil odvzet mandat Janezu Janši.

Vse to nas vrača v mračne, stare čase, polne totalitarizma. Dodati želim, da je nezaslišano, da leta 2014 predsednik Državnega zbora Republike Slovenija izjavlja: »Prej smo bili vezani na drugačen tip države, ki je imela dediščino, kredibilnosti in določeno pripoznanje v mednarodni skupnosti […].« Res je, živeli smo v totalitarni državi, v bistvo katere je bila vsajena revolucija, in ki je vzpostavila ekonomski sistem, katerega dolgove še danes plačujejo mlajše slovenske generacije.

Bivši vrhovni sodnik Vasilij Polič, ki pravi o sodbi Patria, da je to “nekaj nestabilnega”. Da gre res za pravo politično obsodbo, podobno tistim, ki so se dogajali takoj po 2. svetovni vojni, in ki je v letu 2014 očitno ne podpirajo tudi najbolj zagrizeni nasprotniki SDS in JJ, je dovolj zgovorno samo zase.

“Meni je žal, da ljudem ne povedo kaj je bistvo te sodbe. To bi ja morali objaviti. Tudi Krivic je rekel, neznani razlogi, priče, na neznanem kraju, ob neznanem času, to ne kaže na nekaj stabilnega,” je izjavil Polič konec aprila 2014.
Ob tem je Polič še dejal: “Indic kaže na nekaj, da bi… Zelo so se opirali na te črke… JJ… Meni to absolutno ne diši… Jaz sem celo pričakoval, da bo višje sodišče ugodilo in povrnilo prvi stopnji nazaj… Jaz ne bi nikoli šel (na indično presodbo, op.a.), če bi bil tožilec.”

Pozivam sodno vejo oblasti, da čim prej odloči ter pošlje to sramoto na smetišče zgodovine. Ne samo zaradi Janeza Janše, ampak tudi zaradi vseh nas in vseh žrtev sodišč in montiranih procesov.