Članek
Žan Mahnič, govor 19. 11. 2014

Meni kot mlademu državljanu enostavno ni jasno, kako lahko nekdo s takšnim življenjepisom, kot ga ima Branko Masleša, sploh opravlja tako pomembno funkcijo.

Objavljeno Nov 20, 2014

Drage vztrajnice, dragi vztrajniki!

Danes že 153. dan vztrajamo pred to hišo sramote in krivice. Kraj, kjer bi morali domovati resnica in pravica je postal njun največji nasprotnik. V tej stavbi za mano se eklatantno kršijo človekove pravice, za nagrado pa se v rebalansu proračuna za leto 2014 pravosodju namenja še dodatnih 15 milijonov €. Očitno je to nagrada in zahvala sodstvu za letošnje delo, ker so obsodili in zaprli Janeza Janšo in s tem že tretjič vplivali na izid parlamentarnih volitev. Z dodatnimi finančnimi sredstvi bodo verjetno ob koncu leta lažje organizirali novoletno zabavo, na kateri se bodo, oblečeni v Titove pionirčke, gibali v ritmih jugo glasbe. Poveličevanje in simpatiziranje s totalitarizmom je rdeča nit slovenskega pravosodja. Pa vendar ne smemo vseh metati v isti koš. Verjamem, da je veliko sodnikov, ki se zaradi aktualne situacije sramuje funkcije, ki jo opravljajo. Pozivam takšne sodnice in sodnike, da stopijo pred javnost in jasno ter glasno povedo in s prstom pokažejo na tiste, ki niso vredni, da bi opravljali sodniško funkcijo, na čelu z Brankom Maslešem.

Verjetno vsi poznate zgodbo iz Svetega pisma o sodbi kralja Salomona. Dve ženi sta se prepirali pred njim. Obe sta imeli dojenčka in eden je bil mrtev. Ena je svojega poležala v spanju in tako sta obe trdili, da je živi otrok njen. Tedaj je kralj rekel: »Ena pravi: ›Moj sin je ta, ki živi; mrtvi pa je tvoj. Druga pa pravi: ›Ne, mrtvi je tvoj sin, živi pa je moj.‹« In kralj je rekel: »Prinesite mi meč!« Ko so prinesli pred kralja meč, je kralj rekel: »Presekajte živega otroka na dvoje in dajte polovico eni, polovico pa drugi!« žena, katere sin je bil živ, je rekla kralju – kajti zaradi sina se ji je trgalo srce: »O, moj gospod, dajte njej živega otročička in nikar ga ne umorite!« Druga pa je rekla: »Ne bo ne moj ne tvoj, presekajte ga!« Tedaj je kralj odgovoril in rekel: »Prvi dajte živega otročička in nikar ga ne umorite: ona je njegova mati!«

Kralj Salomon je vladal med letoma 970 in 937 pr. Kr. Vladal je v obdobju, kjer človekove pravice niso bile na takšni ravni, kot so danes v modernem svetu. Pa vendar je presodil modro in pošteno. Si predstavljate, da bi o usodi tega dojenčka odločal Branko Masleša? Jaz si ne. Ker tudi sam verjamem, da slovenskega sodstva še ni zapustila vsa modrost, verjamem, da se bodo ustavni sodniki v primeru Janez Janše zgledovali po kralju Salomonu.

Pa vendar Branko Masleša o podobnih primerih odloča v letu 2014. Odloča kljub temu, da je človekove pravice v demokraciji kršil vsaj 14x. Da o njegovem početju v bivšem sistemu sploh ne govorim. Meni kot mlademu državljanu enostavno ni jasno, kako lahko nekdo s takšnim življenjepisom, kot ga ima Branko Masleša, sploh opravlja tako pomembno funkcijo. Edino prav bi bilo, da bi vsi sodniki in tožilci, ki so v bivšem sistemu kršili človekove pravice, takoj prenehali z opravljanjem svoje funkcije. Slovenija bo toliko časa ujeta v primežu krize, gospodarske, finančne in moralne, dokler bivšemu režimu ne bomo postavili ogledala, kaznovali vse kršilce človekovih pravic in končno že enkrat jasno in glasno povedali, da tako opevani socializem ni branik pred fašizmom in nacizmom, ampak je socializem vzrok za fašizem in nacizem.

Dokler tega ne bomo storili, Sloveniji ne bo šlo na bolje. Ne v sodstvu, ne v gospodarstvu, bankah, zdravstvu, izobraževanju in drugje.

Janez Janša se je tega zavedal in je vedno deloval v tej smeri. Pri tem ga je gnala ljubezen do slovenskega naroda. Žal imajo sovražniki slovenskega naroda še vedno moč in so ga uspeli začasno onemogočiti. Zakaj začasno? Ker je samo še vprašanje časa, kdaj se bo sodba sesula kot hiša iz kart in Janez Janša bo ponovno svoboden. Če ne na Ustavnem, pa na Evropskem sodišču.

Do takrat pa – svoboda Janši, svoboda Sloveniji!

Žan Mahnič, 19. november 2014

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk