Članek
Janez Jože Olovec, govor 20. 11. 2014
Objavljeno Nov 20, 2014

Poznam človeka, ki ima program in je po krivem obdolžen.

Pozdravljeni vsi prisotni!
Točno en mesec je odkar sem govoril na tem mestu. Upal sem, da mi ne bo treba več.
In kaj se je v tem mesecu zgodilo?!  Kaj se je v tem mesecu spremenilo?!

V naši državi ni žal nič novega. Isti junaki se igrajo z usodo naše domovine in z našimi življenji. Obljubljajo varčevanje brez konkretnih rešitev. Tudi jaz znam povedati, da je treba zmanjšati primanjkljaj, da je treba uravnotežiti proračun, da je treba racionalizirati javni sektor, da je treba poskrbeti za pravno državo, skrajšati sodne roke – aha! Tukaj se pa zaplete.
Postopek o reviziji sodbe Janezu Janši dobiva že kar pravljične značilnosti. Kot da smo volivci otroci v peskovniku in danes dobimo lopatko, jutri pa več ne. Lepo vas prosim. Kakšen red je vendar to, da potem, ko človek dobi toliko glasov na volitvah, lahko neki modreci odločajo o tem ali mu ti glasovi pripadajo ali ne. Lepo vas prosim! Če je lahko kandidiral in smo ga izvolili, potem naj tako bo! Zakone pa popravljajte za naprej in ne za nazaj.

Na žalost imamo volilni sistem, ki omogoča razlike, da je nekdo izvoljen že s 500 glasovi in zaupanje ljudi vanj zaradi tega ni pod vprašanjem, mandat človeka, ki je dosegel najvišji rezultat, več kot 6 tisoč glasov in s tem izkazano ogromno zaupanje slovenskih državljank in državljanov, pa je postal vprašljiv. Ampak ne zaradi nezaupanja volivcev, temveč zaradi strahu pred konkurenco. Ena izmed najpomembnejših prvin pravne države, kar naj bi bila tudi Slovenija, vsaj tako je zapisano v Ustavi, je pravna varnost. Pravna varnost pomenijo v naprej določena pravila in sankcije za kršitev. Pomeni, da ljudje lahko računajo na zakone in jih ni strah nepričakovanih posledic, če se po njih ravnajo. V primeru mandata Janeza Janše so si poslanci koalicije, ki večinoma niso pravniki in tistih par plačanih »strokovnjakov« zakon razložili po svoje in po urah in urah moraliziranja odločili, da ne velja tisto, kar piše v zakonu, ampak tisto, kar je po njihovem bolj moralno. Janši so vzeli mandat, več kot 6000-im volivcem pa volilno pravico.

Pa če se vrnem še k magični besedi - varčevalni ukrepi. Kje je pa program? Vse kar lahko razumemo o delu nove vlade je zategovanje pasu – samo da pas ni več na hlačah ampak je zategnjen okrog vratu ljudi. Pa ne okrog tajkunov, ne okrog bogatih, ampak prav tistih, malih ljudi, ki jih novi davki, dajatve in podražitve, najbolj prizadenejo. Zategnjen je okrog malih podjetnikov in obrtnikov, ki se predvsem v manj razvitih regijah borijo za vsak evro in za ohranitev vsakega delovnega mesta. Tako se torej borimo proti revščini, nizkemu standardu in brezposelnosti.Sprašujem se, kje so meje človeške potrpežljivosti v Sloveniji.

Spoštovani prisotni. Verjamem, da tudi jaz nisem povedal nič novega. Žal. Naj bo ponovljeno tudi to, da poznam človeka, ki ima program in je po krivem obdolžen. Če bo treba, bom pač govoril še enkrat. Vztrajal bom, dokler ne zmagata pravica in zdrava pamet!

SVOBODO JANEZU JANŠI !

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk