Članek
Dr. Milan Zver, govor 22. 11. 2014
Objavljeno Nov 22, 2014

Neuspela slovenska tranzicija, ki je potisnila Slovenijo v eksistenčno materialno in duhovno krizo, je čisto naša domača zgodba! Mi sami smo odgovorni, saj smo dopustili, da so nam ukradli državo! Nihče nam ne bo tlakoval poti v normalnost namesto nas samih.

Spoštovani,

sinoči sem se vrnil iz Seula s kongresa svetovne demokratične zveze, ki so jo leta 1983 ustanovili M. Thatcher, Georg Bush sr, Jacques Chirac, Helmut Kohl idr. in ki danes združuje več kot 60 političnih strank iz vseh kontinentov. Na kongresu smo med drugim enoglasno sprejeli stališče o Sloveniji. IDU je izrazila zaskrbljenost zaradi procesa Patria, nad dejstvom, da je bil Janez Janša, voditelj opozicije, zaprt tik pred nacionalnimi volitvami. Izrazili so pričakovanje, da bo zadeva čimprej končana. Dobili smo močno podporo za to, za kar se borimo! Pravzaprav je Slovenija pritegnila največjo pozornost: eden od nastopajočih, Miloshoski je denimo dejal, da je Janša najpomembnejša osebnost demokratizacije v regiji v osemdesetih letih!

Da, pred 25 leti je izbruhnil največji val demokracije. Nekateri so ta izjemen triumf imenovali kar konec zgodovine, ki so jo zaznamovale socialne in nacionalne vojne.

Slovenci smo pred četrt stoletja živeli slovensko pomlad. Kaj je to pomenilo? Enostavne stvari:

1. Močno izražena želja po svobodi! Kot bi rekla Andreja, ljudje so hiteli v svobodo (ne v suženjstvo)! Magična moč svobode je opravila svoje (četverica)!

2. Močno je bila izražena željo po normalnosti v družbi, to nor. da se upošteva trg v gospodarstvu in politiki!

3. In najbolj v zgodovini so izrazili željo po samostojni slovenski državi!

4. Željo po novem vrednotnem sistemu, ki bi združeval Slovence, ne ločeval! Oblikovalo se je nekakšno vrednostno središče Nacije, ki je spodbudilo - prvič v zgodovini - demokratični in nacionalni preboj. Na vrhu novega vzorca vrednost so bile: človekovo dostojanstvo (ČPS), demokracija, pravna enakost, odprta družba.

Vsi ljudje dobre volje, razen profesionalnih vzdrževalcev/podpornikov jugoslovanskega komunističnega režima, so svoje želje in hotenja zastavili za ta sveti projekt - projekt samostojne in demokratične Slovenije!

Takrat smo marsikaj želeli in hoteli! A bili smo pripravljeni marsikaj storiti za to! V vojni za Slovenijo smo jo zavarovali s silo, da nam jo spet niso ugrabili tujci.

A popustili smo, ko so nam jo ugrabili domači, tisti, ki si je niso niti zaželeli! Podcenjevali smo jih, nismo uvideli, naša opozorila so bila razumljena kot "nepotrebno" tečnarjenje!

Sredi devetdesetih let pa je prišlo še eno opozorilo od zunaj - resolucija Sveta Evrope, ki opozarja: "Nevarnosti v primeru neuspešnega prehodnega procesa je veliko. V najboljšem primeru bodo vladali oligarhija namesto demokracije, korupcija namesto vladavine prava in organiziran kriminal namesto človekovih pravic. V najslabšem primeru bi bila posledica lahko žametna obnovitev totalitarnega režima, če ne celo strmoglavljenje porajajoče se demokracije."

Pučnik je kmalu potem ugotavljal, da so "ostanki nekdanjega totalitarnega režima tudi v novih okoliščinah formalne demokracije ponovno pridobili skoraj neomejeno oblast tako v zakonodajni, kot sodni in izvršni veji." Najhujša pa je, je menil dalje, njihova kapitalska in medijska moč! Ni kaj dodati!

V taki situaciji se išče pomoč na vseh straneh. Mnogi se upravičeno sprašujete, ali vstop v evro-atlantske povezave že zagotavlja polno demokracijo in pravno državo? Odgovor je na žalost NE!

Neuspela slovenska tranzicija, ki je potisnila Slovenijo v eksistenčno materialno in duhovno krizo, je čisto naša domača zgodba! Mi sami smo odgovorni, saj smo dopustili, da so nam ukradli državo! Nihče nam ne bo tlakoval poti v normalnost namesto nas samih: ne Nato, ne EU, ne EPP, ne IDU!

Vse to se je zgodilo tudi zato, ker Slovenci prehitro sprejmemo nekaj novega, čeprav je to skregano z normalnostjo. Danes se zdi, da je dominantna, mainstream filozofija nekaj povsem drugega kot je bila pred četrt stoletja, ko nas je vrednostno središče povezovalo:

- takrat smo zaveznike iskali v Evropi, danes bi mnogi v Kremlju;

- takrat smo stavili na parlamentarno demokracijo, danes so stranke prekletstvo (razen tistih, ki ne spadajo v murgelsko "szdl");

- verjeli smo v politično strpnost, pa smo dobili vstajniško nasilje, ki je rušilo demokratično oblast;

- verjeli smo, da bomo razvili svobodno gospodarstvo, pa imamo "pajdaško" državno gospodarstvo;

- verjeli smo, da ne more nihče biti obsojen brez dokazov, pa imamo Janeza Janšo še vedno v zaporu. In Toneta Krkoviča in še koga po krivici!

In nenazadnje smo verjeli, da bodo z državo opravljali ljudje, ki so demokratično izvoljeni, ne pa nevidna omrežja, ki prevzemajo njihovo vlogo. Obstoj slovenske države je ogrožen!

A dokler ostaja vera v dobro in pravično stvar, ki jo vidim v vas, ostaja upanje na boljše. Svoj vsakodnevni angažma vlagate v pravično družbo in demokratično državo. Z vami je na sto tisoče ljudi, ki bodo zagotovo pomagali, ko bo prišel čas! In ko bo prišel čas, ko bo treba marsičemu in marsikomu reči NE: prišel bo čas, ko bomo rekli NE Masleši in Fišerju, ki sta kriva za stanje v pravosodju!! In še komu! A to bo čas, ko bomo spet gradili - kot so naši osamosvojitelji pred skoraj četrt stoletja samostojno RS - a tokrat pride na vrsto druga republika!

Hvala za pozornost in naj živi nova, normalna Slovenija!

Dr. Milan Zver, 22. 11. 2014

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk