Članek
Nada Brinovšek, govor 23. 11. 2014
Objavljeno Nov 24, 2014

Temeljni problem naše države je še vedno sodstvo samo in dediščina v njem.

Dragi prijatelji!

Slovenija se je znašla v primežu pogoltnosti, pohlepa, vsakodnevnega kriminala, številnih kriz in sovražnosti.

Žal se v Sloveniji po osamosvojitvi vse bolj uveljavljajo tiste vrednote, za katere smo mislili, da smo jih v letu 1990 črtali.

Ugotavljamo torej, da se v SLO kaj bistvenega po letu 1990, ni zgodilo. Nekaj pa  se je zgodilo oz. spremenilo. Imamo najdražji pravosodni sistem, ki smo mu v letošnjem proračunu dodatno namenili 15 milijonov EUR. Imamo najdaljše zaostanke na tem področju. Plačujemo odškodninske tožbe, ki se zaključujejo na evropskem sodišču. Odločitvam sodstva zaupa le 24 % državljanov.

Ja, to se je  spremenilo. Temeljni problem naše države je še vedno sodstvo samo in dediščina v njem. Žal nimamo avtonomnega in neodvisnega sodstva. In takšno kot je sodstvo, je tudi njen predsednik. Neodvisnost je sprevržena v neodgovornost.

Ta teden smo v DZ obravnavali točko »v zvezi z  zagotavljanjem človekovih pravic in temeljnih svoboščin v sodnih postopkih«.

S strani koalicije smo ves čas  poslušali:

  • da je sodstvo je ena najbolj priljubljenih tarč SDS in, da poslanci SDS z opozarjanjem na to temo »izrabljamo parlament«;

  • da naše  navedbe temeljijo na predpostavkah, ki ne zdržijo resne presoje;

  • da gre za neutemeljen napad na sodstvo in, da se stanje na področju sodstva izboljšuje;

  • da se SDS  v razpravah dotika predvsem starih zadev, ki niso več aktualne;

  • da posamezne sodne postopke SDS izkorišča, da s tem brani posameznika – našega predsednika;

  • zanikali so celo raziskave dr. Šturma in

  • menili so, da gre s tem za rušenje državne oblasti;

  • minister za pravosodje  pa je potarnal, da  v dveh mesecih odkar je minister, » že petič posluša to mašo«. Ja, tako se je izrazil.

Ko sem poslušala to razpravo v DZ sem pomislila, da razpravljavci živijo v drugi državi in se začela spraševati ali sploh lahko še upamo? A v petek, se nam je upanje le povrnilo. Naš predsednik je prišel nasmejanega obraza med nas v DZ. Ne znam vam opisati našega veselja in ponosa. Zelo kislih obrazov in nemirni pa so bili kolegi poslanci koalicije. 

Torej upanje v pravno državo, še ostaja. In tudi upanje, da bo tako nasmejanega obraza kot je prišel predsednik v petek med nas v DZ, kmalu prišel svoboden, tudi v krog svoje družine in med svoje ljudi.

Nada Brinovšek, 23. 11. 2014

     

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk