Članek
Demosova zapuščina na tnalu
Objavljeno Nov 27, 2014

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 178.

Demosova zapuščina na tnalu

Pred 25 leti, 27. novembra 1989, so se na domačiji Ivana Omana v Zmincu pri Škofji Loki voditelji protikomunistične opozicije dogovorili o nastanku koalicija Demos (Demokratična opozicija Slovenije). Predsednik Demosa je postal dr. Jože Pučnik. Slovenija brez Demosa ne bi dosegla osamosvojitve od Jugoslavije. Politični zaporniki in vodja opozicijske SDS Janez Janša je januarja 2014 dejal, da je »čas slovenske osamosvojitve središčni dogodek slovenskega naroda, neprimerljiv v naši zgodovini in bi to moralo biti nekaj, kar vsi poznamo, ne le tisti, ki smo ta čas živeli.«

Z zmago Demosa leta 1990 bi morala Slovenija prekiniti s prakso nedemokratičnih in zrežiranih volitev. Omejevanje volilne pravice, poneverjanje rezultatov, izvajanje pritiskov, grožnje, prikrivanje resnice, medijska pristranskost, podkrepljena s prefinjenimi pritiski na javnost, sodbe sodišč na montiranih procesih in sveža morišča posejana po vsej Sloveniji so bili v preteklem režimu sestavni del povojnega totalitarnega volilnega procesa.

Toda tudi v enaindvajsetem stoletju se še vedno srečujemo s prefinjenimi pristopi, z zrežiranimi volitvami, zlorabo medijev v politične namene, montiranimi procesi proti vodji opozicije. Celo zmagovalci volitev si nadenejo nova imena, da se ne bi razkrilo njihovo komunistično bistvo. Totalitaristični vzorci ostajajo in živijo med nami. In kje je rešitev? Potencial za spremembe bi bilo moč zbrati le okoli nečesa, kar bi lahko imenovali Demos 2.0 - v novi opoziciji, ki bi črpala iz demokratizacijskih korenin poznih 80. in začetka 90. let prejšnjega stoletja in bi kot prvi Demos povezovala široko demokratično pahljačo.

Na današnji praznik Demosa, ki ga želi aktualna slovenska politična »vrhuška« pozabiti, pa mineva že 161. dan odkar je predsednik največje opozicijske stranke in obrambni minister iz časa osamosvojitve Janez Janša po krivici zaprt in s čimer so njemu in njegovi družini sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Vse, ki vam ni vseeno na katero pot stopa Slovenija vabimo in pozivamo, da se nam tudi danes pridružite ob 17.00 pred Vrhovnim sodiščem, ko bomo skupaj prižigali svečke, luči upanja, svobode in pravice. Med drugim bodo z nami dr. Anton Jeglič, mag. Anton Urankar in Rihard Gerbec.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 27. 11. 2014