Oklepnik Sistemske tehnike »KRPAN« ob prijavi na razpis sploh ni obstajal. Zakaj pa ni dokazov proti Janši? Jasno da jih ni, ker je zgodba v zvezi Janšo popolnoma izmišljena.

Rad bi Vam povedal nekaj o tehničnem vidiku afere Patria v povezavi s sodnim procesom proti Janši. Raziskovalna skupina, kateri sem tudi sam pripadal, je za Sistemsko Tehniko (STO) razvijala nek računalniški program. Za to delo je bila predhodno s STO sklenjena pogodba in v okviru tega smo se srečali tudi z velikim zvezdnikom Berglundove oddaje Resnica o Patriji, kjer se je proslavil z obtožbami na račun Janeza Janše. Veliki zvezdnik Berglundove oddaje se je pri tem izkazal kot popolnoma nekredibilna osebnost pri izplačevanju obveznosti do partnerjev, ki so opravili naročene storitve za STO. Naš primer: Več kot leto dni je zvezdnik zavajal, da bo poravnal račun za izvedeno delo, ki smo ga opravili za STO. To je zagotavljal še na dan, ko je že vedel, da gre STO v stečaj, a tega ni povedal. STO je potem za majhen denar kupil g. Pavček, sledil je podpis sporazuma o nameri med Ropovo vlado in STO o izdelavi osemkolesnih za slovensko vojsko, kar je za njih praktično že pomenil podpis pogodbe.

Z zamenjavo Ropove vlade je zadevo prevzel novi minister g. Karel Erjavec in bil podpisnik tako pogodbe Ministrstva za obrambo (MO) v zvezi s Patrio kot tudi mednarodnega razpisa MO o nakupu oklepnikov in tako postal tudi pravno odgovoren za morebitne nepravilnosti. Janševa vlada je prekinila dosedanjo prakso, t. j. »dogovor med prijatelji« glede nakupa osemkolesnikov in objavila mednarodni razpis, na katerega sta se prijavila finska Patria in STO z neobstoječim »Krpanom«. Ključno dejstvo je, da ob prijavi na razpis, STO ni posedovala mednarodno verificiranega osemkolesnega oklepnika, t.j. to, kar je v prijavi na razpis zagotavljala; še več, ni posedovala niti prototipa, temveč le mahala z osnutkom vozila na papirju. Do uradnih testiranj je STO s pomočjo avstrijskega partnerja sicer pridobila nek neverificiran prototip, ki pa se je na testiranjih v primerjavi s Patrio zelo, zelo klavrno odrezal. Torej relevantno vprašanje je: »Kako je mogoče obtoževati Janšo, da je deloval v korist Patrie, če konkurent, t.j. oklepnik STO »Krpan«, v tržnem smislu sploh ni obstajal«? Največja verjetnost za nastanek afere Patria je torej, da je prišlo do »sprege« vplivnega gospodarskega lobija iz kroga STO s krogom iz SLO politične tranzicijske levice. To potrjuje dejstvo, da hočejo lastniki STO preko afere Patria in sodnega procesa proti Janši na vsak način dobiti nadomestilo za izgubljen posel z osemkolesniki z odškodnino 500 milj. EUR. Druga politikantska skupina pa v procesu Patria vidi enkratno in zadnjo priložnost, da po 25 letih neuspešnih poskusov odstranjevanja Janše, t. j. z diskreditacijami, lažmi in podtikanji, medijskimi pogromi, političnimi aferami, itd, dokončno in za vedno obračuna s političnim tekmecem, oz. kot rečejo nedemokrati v takih primerih, da »likvidirajo političnega sovražnika«. Nereformirano sodstvo ter prevladujoči in pristranski SLO mediji, naj bi bila v tem scenariju glavna stebra tega projekta, t. j. glavni opori pri kriminalizaciji Janše kot notranjega sovražnika št.1 in pridobitvi 500 milijonov EURO, t. j. za ta znesek je sedaj vložena tožba STO proti državi zaradi izgubljenega posla z osemkolesniki.

Kultura blefiranja se je očitno razlezla v vse pore SLO družbe. Tako mene ni presenetila skrivnost, ki jo je mojemu nekdanjemu šefu osebno izdal zgoraj omenjeni zvezdnik Berglundove oddaje, da so na Gospodarskem razstavišču (GR) javnosti pokazali leseno maketo. Tudi v Iranu se je zgodila podobna zgodba, t. j. tudi oni so razstavljali maketo nekega vojaškega proizvoda in se pri tem na veliko hvalili. O tem spuščanju megle so seveda cinično poročali svetovni mediji, tudi naši. Žal pa dominantni SLO mediji niso prav nič poročali o razstavi makete na GR. Prav neverjetno je, kako so SLO mediji plahtali slovensko javnost glede obstoja »Krpana«. Da bi lažna informacija o obstoju »Krpana« vsaj za slovensko javnost delovala čim bolj verodostojno, je GR obiskala tudi visoka delegacija interesnega kroga SLO politične tranzicijske levice, čemur je sledilo tudi obširno pisanje nekaterih SLO medijev o visokem obisku na GR ter namenu tega visokega obiska. Težko bi verjel, da člani te visoke delegacije niso vedeli, da so prišli »občudovat« slovensko različico kulise Potemkinove vasi, t. j. da obstaja mednarodno verificiran osemkolesnik »Krpan«, kar pa ni bilo res. Torej čemu visoki obisk na GR? O seveda, so najbrž prekleto dobro vedeli, zakaj zavajajo slovensko javnost o obstoju njihovega neobstoječega »Krpana«. Torej, če so interesni krogi hoteli Slovencem prodati svojo zgodbo, t. j. da je Janša prejel obljubo podkupnine in je tako vplival, da je bila namesto »Krpana« izbrana Patria, je bilo potrebno ta del zgodbe, t. j. neobstoj »Krpana« čimbolj zakriti, obenem pa javnost naplahtati, da je »Krpan« mednarodno verificiran oklepnik in da je na testiranjih MO dosegel celo bistveno boljše rezultate kot Patria, kar je seveda spet čista laž. Torej ta začetni del zgodbe o Patriji je v dominantnih SLO medijih popolnoma in namenoma ignoriran, kar je nesramno zavajanje javnosti.

Torej ali je Janša res prejel obljubo podkupnine? Glede ugotovitve sodišča, da je Janša prejel obljubo podkupnine, čeprav za to ne predložijo prav nobenega dokaza, pa tole: vsi vemo, kako težko je padla krivica o obtožbi na pokojnega dr. Jožeta Zagožna, zaradi česar je najbrž tudi hudo zbolel. Spominjam se njegove izjave na televiziji: »Pri Bogu prisegam, da se z Janšo o Patriji nikdar nisem pogovarjal«. Vsi, ki smo verni, t.j. tako kristjani kot tudi druge veroizpovedi, vemo kaj pomeni prisega pred Bogom še posebej za človeka, ki ne ve, ali bo premagal hudo bolezen ali pa bo prestopil na drugo stran tega življenja, t. j. v večnost in se tam srečal z Resnico. Torej mi verni kristjani in tudi drugi vemo, da je dr. Zagožen govoril resnico. Tisti, ki so še vedno v zgodnji fazi svoje osebnostne rasti, t. j. s svojim osebnostnim razvojem niso prišli dalj od razvojne stopnje nekega partijskega samodržca, najbrž še niso prišli do tega, da bi razumeli pomen besed dr. Jožeta Zagožna. Najbrž bodo potrebovali kar še nekaj življenj na tem svetu, da jim bo dano to spoznanje.

Vprašajmo se še lahko: Zakaj procesi proti Erjavcu, Janši in Cekuti niso bili združeni? Eden pomembnih elementov vsake kriminalistične preiskave je tudi iskanje motiva za neko kriminalno dejanje. Torej, če bi bili vsi trije procesi združeni, bi se že v osnovi pojavilo relevantno vprašanje, kdo je imel večji motiv za podkupovanje in izsiljevanje; ali STO s svojim neobstoječim »Krpanom« ali Patria s svojim odličnim, mednarodno verificiranim in bistveno cenejšim oklepnikom. V pogojih, da bi bili pred sodiščem procesi združeni, bi bila ta vprašanja na dlani. Obenem bi bili primorani razčistiti tudi še eno bistveno vprašanje, t. j. kako se je STO z neobstoječim »Krpanom« sploh uvrstila v naslednji krog, t. j. na testiranje na MO. Ali so bili razpisni pogoji res tako prirejeni STO, da ni bilo potrebno izkazovati, da že posedujejo mednarodno preverjen produkt z vsemi pripadajočimi zahtevanimi certifikati in testi? Torej ali je bil razpis prirejen tako, da se je nanj lahko prijavila tudi STO z neobstoječim oklepnikom? Naslednje vprašanje, ki bi se pojavilo bi bilo: Ali pa je morda Erjavec pokleknil pod pritiski lastnikov STO in mimo razpisnih pogojev spustil STO z njihovim »lesenim Krpanom« v naslednji krog, t. j. testiranje, in tako prijavo STO še ohranjal pri življenju?  Torej, če je STO lahko enakovredno sodelovala na razpisu s Patrio, ki je vse to posedovala, lahko več kot upravičeno sklepamo, da je bil razpis MO prirejen za potrebe STO. In na skupnem sojenju bi se razčiščevala tudi okoliščine glede stečaja STO, nakupa ter pisma o nameri. Verjemite mi, glede teh okoliščin pa zelo, zelo smrdi.

In vprašajmo se še: Zakaj pa ni dokazov proti Janši? Jasno da jih ni, ker je zgodba v zvezi Janšo popolnoma izmišljena. Vendar pravijo, da jim moramo zaupati, da so »dokazi« napisani na kar 20.000 straneh. Glede teh 20.000 strani pa tole: ogromno grmenja vendar niti ene kapljice dežja; ko je v naših krajih na Primorskem suša in veliko grmi, v takih primerih radi rečemo, da nas sedaj še vreme farba oz. nas vleče za nos.

Prof. dr. Milan Terčelj, 26. 11. 2014