Članek
Resnica bo premagala zlo
Objavljeno Nov 30, 2014

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 181.

Spoštovani!

Na današnji dan pred 75. leti se je pričela Zimska vojna. Komunistična Sovjetska zveza je na podlagi pakta o nenapadnju med Hitlerjem in Stalinom napadla nevtralno Finsko. Začela se je nova epizoda v dvoletni kolaboraciji komunistov in nacionalsocialistov. V predvojni Sloveniji je proti paktu Ribbentrop-Molotov povzdignila glas predvojna komunistka Angela Vode. Nemudoma je bila izključena iz partije. Svojo načelnost je krvavo plačala. Med vojno je bila preganjana s strani fašistov in nacistov. Po vojni so delo okupatorjev nadaljevali komunisti. Vodetova, disidentka in borka za pravice žensk, je bila aretirana, mučena in obsojena na montiranem Nagodetovem procesu. V zaporu je preživela šest let. Po izpustitvi je životarila do smrti. Bila je šikanirana, ustrahovana in pod stalnim nadzorom tajne politične policije. Odrinjena je bila v anonimnost in na obrobje družbe. Svojo zgodbo je opisala v avtobiografiji Skriti spomin, ki je bila objavljena 20 let po njeni smrti. Proces, na katerem je bila obsojena, je primerjala s cirkuško uprizoritvijo. »Ko so nas razmestili po teži krivde, so prebrali obtožnico: same napihnjene laži... ,takrat sem spoznala človeške hijene.«, je zapisala. Ali je danes kaj drugače?

David Tasič je v govoru pred Vrhovnim sodiščem dejal, če bomo državljani Republike Slovenije postali ravnodušni, če bomo rekli, da se nas to ne tiče, če danes dopustimo, da se laž prodaja kot resnica, če dovolimo, da zlo zmaga, bomo izgubili svojo prihodnost. Angela Vode se je v viharnih letih odločila, da ne bo pristala na laž. Postavila se je proti zlu. Tako tudi mi ne bomo pristali na laž, ki nam jo prodaja režim, ki svoje korenine vleče iz totalitarne preteklosti.

Danes mineva že 164. dan odkar je prvak največje opozicijske stranke Janez Janša v nepravičnem, protiustavnem in nezakonitem zaporu. Vsakodnevno vsi udeleženci shodov Odbora 2014 sporočamo, da zahtevamo prekinitev kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin za Janeza Janšo ter zahtevamo državo v kateri bo vladala vladavina prava, z namenom, da bomo čimprej živeli v sodobni evropski, pravni in demokratični državi, v kateri vlada spoštovanje človekovih pravic in kjer imajo vsi državljani enake priložnosti za dostojno življenje.

Tudi danes vas vabimo in pozivamo, da se nam ob 17.00 pridružite, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Nagovorili nas bodo Marjan Golavšek, Albert Pavlič in Matej Zorko.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 30. 11. 2014

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk