V vseh teh letih po osamosvojitvi še vedno nismo pokopali mrtvih iz bratomorne vojne, ki si zaslužijo miren in dostojen počitek, slovensko pravosodje pa ni postavilo pred proces nobenega zaslužnega za genocid nad lastnim narodom. Naše inštitucije, med katere sodi tudi naše sodstvo, ne delujejo pravično, ne delujejo skladno s standardi, ki so v razvitih deželah uveljavljeni in sprejemljivi.

Drage vztrajnice, dragi vztrajniki!

Vsak od nas se vsak dan znova odloča, ali bo s svojo miselnostjo in vedenjem podpiral miroljubno in pravično ali krivično oz. nepravično družbo. V demokratičnih družbah se odkrivajo, preprečujejo in odpravljajo negativni in krivični pojavi na načine, ki jih načelno podpirajo državljani. Tam, kjer bolj ali manj samovoljno vladajo, nas moderna demokracija spodbuja k zavzemanju za človeško oz. pravično obravnavanje ljudi. Žal pa se v praksi v naši državi dogaja marsikaj, kar je v nasprotju z napisanim o demokraciji. Tukaj pred sodiščem je bilo že veliko povedanega o tem. Naj ponovim še sama. V vseh teh letih po osamosvojitvi še vedno nismo pokopali mrtvih iz bratomorne vojne, ki si zaslužijo miren in dostojen počitek, slovensko pravosodje pa ni postavilo pred proces nobenega zaslužnega za genocid nad lastnim narodom. Veliko delovnih ljudi je v naši državi ostalo na cesti brez plačila. V naši državi imamo opravka z montiranimi političnimi procesi, ki pomenijo rušenje strukture, na kateri slonijo človekove pravice in načenjajo temelje demokracije. Država je odpovedala, kršene so človekove pravice. Zdaj, ko so na preizkusu temelji naše demokracije, temelji politične svobode in temelji človekovih pravic pa ne moremo več molčati. Drage vztrajnice in dragi vztrajniki, zato smo tudi danes prišle med vas iz primorskega konca Marija in jaz, da vam spregovorimo in vas podpremo v vašem vztrajanju in da tudi same na tem mestu povemo: »To ni demokracija, to ni država, ki bo nas in naše otroke popeljala v boljšo prihodnost!«

Sojenje Janezu Janši ni bilo pravično, ni demokratično, vendar mi ne bomo dovolili, da ugasne naša demokracija. Naše inštitucije, med katere sodi tudi naše sodstvo, ne delujejo pravično, ne delujejo skladno s standardi, ki so v razvitih deželah uveljavljeni in sprejemljivi. Pozivamo, da se ta sramotno sodba, ta politični konstrukt, ki je odraz, da je v naši državi nekaj narobe, takoj odpravi, kajti Slovenijo lahko le na ta način  popeljemo na pot demokracije in politične prenove ter ji odpremo vrata v svetlo prihodnost.

Drage vztrajnice, dragi vztrajniki hvala vam, da vztrajate, hvala vam za vaš pogum in moč, ki jo vlagate za spremembe. Hvala vam, da si nekateri izmed vas vsak dan vzamete čas in ste tukaj pred sodiščem. Četudi nismo tu, vas spremljamo in smo z vami.

Vedno več nas je, ki stopamo po isti poti, vedno več nas vsak dan stoji ob isti uri na znanem kraju, vedno več nas je takih, ki imamo radi domovino. Domovino in svobodo, kajti kot pravi pesem:

Ima jo rada lastovka, saj vrne se čez morja, griče,
ko k nam pomlad jo spet prikliče.
Ima jo rada ulica,
vsa sonca v okna polovi, da se za praznik bolj blešči.
Jo imamo radi tudi mi, imamo radi jo vse dni,
imamo radi jo zelo,
imamo radi jo takrat,
tudi takrat, najbolj takrat, ko domovini je hudo.

Drage vztrajnice, dragi vztrajniki naj skupaj z vami vzkliknem svoboda Janezu Janši, svoboda Krkoviču, svoboda Črnkoviču, svoboda Sloveniji.

mag. Mirjam Francetič, 25. 11. 2014