V socialističnem pravu pravniki in vsi pravni derivati obstajajo zato, da služijo vladajoči eliti in njeni politični ideologiji. V socialističnih pravnih sistemih je pravo determinirano političnim ciljem. Svet Evrope je jasen: če je politik v zaporu, kar je posledica procesa, ki ni bil pošten, potem gre za političnega zapornika. Janez Janša je politični zapornik.

Spoštovani domoljubi in prijatelji! Pozdravljeni vsi zatajeni in trpeči, pozdravljeni tisti, ki ste morali molčati!

Pozdrave istomislečih prinašam iz tistega kraja Slovenije, ki je okusil eno najhujših  barv sovraštva med brati, pozdrave prinašam iz Celja.

Celjani, ki vemo za domovino, znamo ceniti slovenstvo in vrednote, ki nas družijo: domoljubje, slovenstvo in pravičnost!
Danes Slovenija ni normalna država. Vsi, ki tukaj stojite, veste, da začetki te žalostne zgodbe segajo sedemdeset let nazaj.

In mi Celjani vemo za marsikatere zamolčane grobove in grobišča. Pred kratkim sem prižgala svečo na grobišču v Košnici pri Celju. In zopet sem slišala pretresljive, žalostne in zares hude zgodbe. Zakaj sem to naredila (prižgala svečo, namreč), me sprašujejo, saj nimaš nikogar svojih tam. Odgovarjam jim, pač imam! Tam imam zakopane Slovence. Ne samo jaz. Slovenija ima tam pokopane Slovence! Slovence brez imena!? Kako dogo še? Sprašujem vas in vso Slovenijo: Kako dolgo bomo čakali na dostojen grob in morebiti na imena?

Prišel bo čas – v to trdno verjamem – ko jih bodo morali priznati tisti, ki so danes slepi in gluhi. Tisti, ki čakajo čas, da preminejo še zadnji bližnji sorodniki. Tisti, ki mislijo, da bo potem »mir«. Tako oni mislijo. Vendar se motijo. Zgodovina ne bo zaprla oči.

V socialističnem pravu pravniki in vsi pravni derivati obstajajo zato, da služijo vladajoči eliti in njeni politični ideologiji. V socialističnih pravnih sistemih je pravo determinirano političnim ciljem. Vsi mi smo leta 1991 upravičeno pričakovali kakovostne in vsebinske spremembe v sodstvu ob vstopu v nov sistem – v demokracijo.

Vendar se sodstvo ni spremenilo v svoji srži in bistvu, ne glede na formalno spremembo imen sodnih institucij. Če bi v naši državi zares imelo oblast ljudstvo, če bi mi zares živeli v demokratični državi, danes ne bi stali tukaj. Esenca komunističnih nomenklatur pelje svojo karavano naprej. Pripeljala jo je do Ustavnega sodišča Republike Slovenije. Pred Ustavnim sodiščem se je postkomunistična karavana pred kratkim presenečeno ustavila in sedaj lovi sapo. Pravijo, da se Ustavno sodišče RS hudo nagiba na desno. Kot poševni stolp v Pisi. Slišim, da so že pripravili delovno ekipo za spremembo nagiba ustavnosodne palače v nasprotno smer. Karavana še vedno zaprepaščena stoji: kaj se ji je zgodilo? Ji počasi zmanjkuje rdečih sodniških rentarjev?

Tej karavani sporočamo, da se je začela bližati evropskim pravnim standardom in da na tem parketu za njih ne bo rdeče preproge in žametnih salonskih foteljev!

Vendar nikar ne pozabimo na dejstvo, da vsi sodniki niso podvrženi prejšnjim strukturam. Zato te sodnike še enkrat pozivamo, naj odločneje stopijo na plano. Prišel bo čas, ko bodo častni in plemeniti posamezniki stopili v naše vrste in z nami v en glas zahtevali zares temeljite spremembe sodstva.

Svet Evrope je jasen: če je politik v zaporu, kar je posledica procesa, ki ni bil pošten, potem gre za političnega zapornika. Janez Janša je politični zapornik. To je neizpodbitno. In le nekaj postopkovnih korakov smo še oddaljeni od novice, ki bo drugič zatresla in upočasnila korak komunistične karavane.

Lani in letos sem imela nekaj priložnosti, da sem na srečanjih EPPW – Ženskih organizacij Evropske ljudske stranke, pojasnila, kaj se pravzaprav dogaja v Sloveniji. Spremljali so me osupli pogledi: ali je to mogoče? K meni je pristopila kolegica ene izmed najbolj oddaljenih vzhodnoevropskih držav in mi povedala, da se tudi pri njih dogaja nekaj podobnega. Za krivično obsodbo Janeza Janše  in deficit demokracije v Sloveniji so slišali iz mojih ust tudi v Varšavi in na Baltiku. In še bodo slišali za sramoto, ki se dogaja v Sloveniji. Evropa se bo morala soočiti s problemi postkomunizma bolj zavzeto! Evropa bo morala narediti odločen korak naprej od Resolucije o totalitarizmu ter obsodbi vseh totalitarnih režimov ter korak naprej od Resolucije o Sloveniji! Evropa, apeliram nate: sedaj ne gre le za Slovenijo, gre za velik del vzhodne Evrope!
Danes praznuje še nekdo. Danes praznujejo tudi nekateri jugonostalgiki. Sporočamo jim, da 29. nov. - Dan republike SFRJ, razen v glavah redkih posameznikov, ni preživel razpada nekdanje Jugoslavije, razen v Srbiji, katera je leta 2002 tudi opustila ta praznik.

Prepričana sem, da je žaljivo do vseh slovenskih domoljubov, če bi še en sam stavek namenila tej farsi od največjega praznika nekdanje jugoslovanske komunistične nomenklature.

Papež Frančišek je pred kratkim v Evropskem parlamentu nagovoril nas, Evropejce.  Na Evropski parlament je naložil odgovornost za ohranjanje demokracije in njene vitalnosti.

In ni časovni slučaj, ko je v teh časih papež apeliral na vse, da je glavna naloga v tem zgodovinskem trenutku, da demokracija preživi. Ni slučaj, dragi vztrajniki!

V luči 25-te obletnice padca berlinskega zidu je naloga ponovne vzpostavitve demokratične klime, nam, ki tukaj v Sloveniji vztrajamo, popolnoma jasna in sprejemljiva. Mi smo del te naloge. In mi bomo še naprej stali tu in zahtevali demokratično Evropo in demokratično Slovenijo!

Hvala vsem vztrajnikom, ki ste se danes, 29. novembra 2014, v tej mrzli ljubljanski noči zbrali tukaj. In hvala vsem, katerih glas zahteva demokratične spremembe!

SVOBODA JANEZU JANŠI!
SVOBODA VSEM SLOVENSKIM DEMOKRATOM!
SVOBODA VSEM SLOVENSKIM DOMOLJUBOM!

Mag. Jelena Konda