Članek
Tujina vas je prebrala
Objavljeno Dec 01, 2014

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 182.

Spoštovani!

Danes mineva že 165. dan odkar je prvak največje opozicijske stranke Janez Janša v nepravičnem in nezakonitem zaporu. Vsakodnevno udeleženke in udeleženci shodov Odbora 2014 sporočamo, da zahtevamo prekinitev kršenja človekovih pravic in temeljnih svoboščin za Janeza Janšo ter zahtevamo državo, v kateri bo vladala vladavina prava, z namenom, da bomo čimprej živeli v sodobni evropski, pravni in demokratični državi, v kateri vlada spoštovanje človekovih pravic in kjer imajo vsi državljani enake priložnosti za dostojno življenje.

Osrednji nemški dnevnik Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je v svoji nedeljski izdaji posvetil prostor tudi dogajanju v naši državi. Zapisali so, da se v zadnjem času predsednik Zvezne republike Nemčije Joachim Gauck zelo neposredno sooča z negativnimi razvoji v postkomunističnih državah srednje Evrope. V Pragi ga je med spominsko slovesnostjo zadelo jajce z neznanim rokom zapadlosti, ki je bilo namenjeno češkemu predsedniku in simpatizerju Putina, Milošu Zemanu. V torek pa so v Ljubljani nemško-slovensko konferenco o spodbujanju socialnega dialoga preglasili glasovi protestnikov, ki so zahtevali izpustitev zaprtega vodje opozicije, Janeza Janše. Poleg Gaucka se je konference udeležil tudi slovenski predsednik Borut Pahor. Medtem, ko je na ulici naraščala jakost protestniških glasov do te mere, da se pogovorov znotraj dvorane skorajda ni več slišalo, je en govorec za drugim hvalil prednosti konsenzualnega odločanja pri uveljavljanju bolečih reform. Ob tem so se delali, kot da niso opazili, kaj se zraven njih dogaja. Pahor je diskusiji sledil z okamenelim izrazom na obrazu. Pri Gaucku pa se je občasno zdelo, da se previdno smeji. Kar zadeva investicije, je pripomnil diplomatsko, je »pravna varnost zagotovo koristen element«.

Režimski mediji in njihovi naročniki, ki izvajajo prefinjeno medijsko cenzuro, so tako dobili krepko zaušnico. Proces diskvalifikacije, diskreditacije in napadov zoper vodjo opozicije in delo Odbora 2014 se jim je vrnil kot bumerang. V Odboru 2014 t.i. "medijskim gurujem" sporočamo, tujina vas je prebrala. Vaš konstrukt uvožen iz daljne Finske se vam bo porušil kot hiša iz kart. Z odprava neustavne, nezakonite in nepravične sodbe v zadevi Patria bomo naredili prvi korak k dejanski vzpostavitvi vladavine prava, človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter uveljavitve demokratične države.

Tudi danes se bomo podporniki Odbora 2014 zbrali pred Vrhovnim sodiščem. Ob 17.00 bomo prižigale sveče, luči upanja, svobode in pravice. Med drugim bodo z nami mag. Andrej Aplenc, Simona Purkat in Marko Andoljšek.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 1. 12. 2014

Aktivnosti Odbora 2014 je mogoče spremljati na spletni strani http://www.odbor2014.si/, Facebooku in Twitterju.