Članek
Laž ne bo mogla dolgo teči in bežati pred resnico
Objavljeno Dec 02, 2014

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 183!

Spoštovani,

danes mineva že 166. dan odkar naša domovina bije boj za vzpostavitev pravne in demokratične države, za vzpostavitev države, ki bo vsakemu državljanu in državljanki Republike Slovenije zagotavljala spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ne glede na spol, vero, barvo kože ali politično prepričanje. V Odboru 2014 si vztrajno in vsakodnevno prizadevamo, da resnica in pravica pridobita domovinsko pravico v Sloveniji. Ta plemenit cilj je po našem prepričanju mogoče doseči le mirno, kulturno in dostojanstveno. Spremembe v slovenskem pravosodju pa smo odločni izvesti miroljubno in potrpežljivo, z uporabo z Ustavo zagotovljenih pravic javnega govora, zbiranja in delovanja.

V slovenskih medijih veliko beremo in poslušamo o demonstracijah, ki potekajo v Združenih državah Amerike, o boju, ki ga bije Slovenija za vzpostavitev pravne in demokratične države pa ni ne duha ne sluha. Kot je izpostavil prof. dr. Janez Juhant so slovenski mediji prejšnji teden veliko poročali o demonstracijah inozemstva, domače demonstracije vztrajnikov zoper krivično sodbo Patria ob obisku nemškega predsednika gospoda Joachima Gaucka pa ne. Zato je na vse odgovorne naslovil vprašanje: "Zakaj  toliko govora o demonstracijah v ZDA, o demonstracijah pri nas pa molk. Tukaj se postavlja vprašanje našega pravnega sistema, demokracije in varovanja človekovih pravic sploh. To pa zadeva vse državljane. Kot vse bolj ugotavljamo v Odboru 2014, se človekove pravice v našem sodstvu kršijo v preveliki meri, na kar opozarjajo vztrajniki in kar bi morali opozarjati tudi medijski ljudje. Ali ni torej v interesu vseh državljanov, da tudi mediji opravijo svojo novinarsko dolžnost in nas vsaj seznanjajo s tako pomembnimi kritičnimi stališči ter tako opozarjajo na omenjene kršitve, kajti vsakdo izmed nas je lahko naslednja žrtev?"

Slavni Leonardo da Vinci je nekoč dejal: "Bolje je trpeti zaradi resnice, kot pa biti nagrajen za laž." Tudi v Odboru 2014 smo prepričani, da je potrebno negovati vrednote, ki oblikujejo sodobno evropsko demokratično sfero, ki temelji na vladavini prava. Vse, ki vam ni vseeno v kakšni državi živimo, vabimo, da se nam danes ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Med drugim bodo z nami: ddr. Igor Grdina, ddr. Tamara Griesser Pečar in mag. Anže Logar.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 2. 12. 2014

Aktivnosti Odbora 2014 je mogoče spremljati na prenovljeni spletni strani http://www.odbor2014.si/, Facebooku in Twitterju.