Članek
France Cukjati, govor 6. 12. 2014
Objavljeno Dec 07, 2014

Spoštovani, kljub dežju vas je veliko. Pa zakaj protestirate? Zakaj vztrajate? Zakaj hočete svobodno Slovenijo? Saj svobodo imamo že od leta 1945!

Poglejte! Svobodno lahko greste v trgovino in kupite, kar koli si želite. Lahko odpotujete na Sejšele in počitnikujete v hotelu s petimi zvezdicami. Svoje prihranke lahko odnesete v katerokoli davčno oazo, recimo na Ciper ali v – Mehiko. Svobodno lahko ustanovite podjetje ali s.p. Lahko se prijavite na vse mogoče javne razpise za službo ali posel, le postopek izbire kandidata je nekoliko sofisticiran in ga navadni državljani težko razumemo. Izbor očitno res temelji na moralno-političnih kvalitetah kandidata, no, bolj na politični pripadnosti kot moralni kvaliteti. Veste, preveč je kadrovskih problemov, da bi sedanja oblast pri svoji kadrovski politiki upoštevala še delavnost, sposobnost in poštenje. Preveč kadrov je treba nadzirat ali zamenjat ne samo v vladi in ministrstvih, ampak tudi na področju financ, izobraževanja, sodstva, medijev in državnega gospodarstva. Povsem svobodno lahko tudi kritizirate vlado, no, ne vsako, ve se katero. Če pa kritizirate notranjega sovražnika, ve se katerega, pa ste celo nagrajeni. Če pa se vključite v enote za obrambo »tekovin revolucije«, pa ste deležni celo trajnih privilegijev.

Tako imamo vse lepo urejeno, vi pa protestirate?!

… Čakam, da boste rekli, »a se je tudi temu zmešalo?!«

Žal, ne bi bil edini. Mnogo, mnogo preveč jih je v tej deželi nesrečni, ki so se s takim stanjem že davno sprijaznili ali ga celo zavestno vzdržujejo.

Mi in mnogi z nami pa se sprašujemo, ali je to svoboda, če te oblast preganja, ker si kritičen in si s prstom pokazal na njena umazana početja? Je to svoboda, če državna birokracija uniči podjetje in zapleni stroje, delavce pa požene na cesto, ker ji podjetje ni plačalo davkov, pa čeprav jih ne more plačati ravno zato, ker mu je ta ista država še vedno dolžna desetkrat večjo vsoto? Je to svoboda, če te država, potem ko se odločiš za podjetništvo, z davki in birokracijo do konca zatre? Je to svoboda, če sicer lahko kandidiraš na javnem razpisu za posel ali delovno mesto, pa nimaš nobene možnosti, ker je vse to vnaprej rezervirano za politične ali sorodstvene izbrance? Je to svoboda, če so osrednji mediji odprti predvsem tistim, ki lažejo in zavajajo, o naših jasnih zahtevah po svobodi, resnici in pravici pa vztrajno molčijo?

Da, na nek način je tudi to svoboda. Svoboda močnejšega, da dela s šibkejšim, kar ga je volja. Svoboda oblastnikov in birokracije, da počno z državljani, kar se jim zahoče. Svoboda pokvarjencev, da izropajo podjetje, pa čeprav ga s tem uničijo. Svoboda omrežja, da izčrpava banke, pa čeprav bo neznosno breme nenehnih dokapitalizacij padlo predvsem na ramena nas in naših otrok.

Res je. Svoboda je tudi to, če te sodna veja oblasti preganja, obsodi in strpa v zapor za dejanje, ki ga nikoli nisi storil in za katerega zato ne obstaja in ne more obstajati niti en dokaz. A to ni svoboda žrtve, ampak svoboda oblasti, da počne s svojo žrtvijo, kar se ji zahoče. Priče smo tudi veliki svobodi načrtovanja in sejanja slepega sovraštva, dokler se po Göbelsovi metodi javnosti ne prepriča, da je potrebno na primer »Žide« uničiti, tudi če niso krivi.

Da tudi to je svoboda. Svoboda lagati, krasti in ubijati. In če zmagovalci pobijejo ujetnike, je po mnenju nekaterih sedanjih oblastnikov menda celo v skladu z naravnim pravom. To, spoštovani, je svoboda zla, ki vodi v grozljivo samovoljo totalitarne oblasti.

Mi pa hočemo drugačno svobodo. Svobodo, ki temelji na spoštovanju človeka, tudi tistega in predvsem tistega, ki je šibkejši in se ne more kosati z oblastjo države, birokracije in organov pregona. Svobodo, ki temelji na enakosti pred zakonom in na v ustavi zagotovljenih pravicah. Namesto svobode lagati, krasti in ubijati, ki si jo lastijo medijska, izvršna in sodna oblast, pa mi zahtevamo objektivno medijsko informacijo, zaščito državljanov pred pogubno davčno spiralo in predvsem učinkovito preprečevanje krivičnih sodb.

Hočemo svobodo govoriti resnico! In svobodo, v kateri bomo zavarovani pred nasiljem močnejšega in pred zlorabo oblasti.

Več tisočletna modrost je postavila jasen pogoj za oblikovanje normalnih medčloveških odnosov, normalne človeške družbe, normalne države. Ne laži! Ne kradi! Ne ubijaj! To so zakoni, ki so namenjeni predvsem zaščiti šibkejšega pred samovoljo močnejšega. Te zahteve so naslovljene na tiste, ki imajo možnost lagati, krasti ali ubijati. V državnem merilu torej predvsem na tiste, ki imajo moč oblikovati javno mnenje, možnost ropati banke, podjetja ali kar davkoplačevalce in oblast izrekati sodbe. Tudi krivični odvzem prostosti in medijski linč sodita med umazane uboje.

Zakaj torej iz dneva v dan protestiramo?

Zato, ker hočemo svobodo! Svobode pa ni, dokler močnejši ne spoštuje tudi šibkejšega. Dokler država ne spoštuje vseh svojih državljanov. Dokler tudi državna birokracija, organi pregona in celotno sodstvo ne spoštujejo v ustavi zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine. Tudi, kadar se te pravice in svoboščine nanašajo na drugače misleče ali celo na politične tekmece.

Hočemo državo, ki ne bo lagala, kradla in ubijala. Hočemo svobodo pred samovoljo oblasti. Hočemo normalno, svobodno in pravično državo. Hočemo svobodno Slovenijo!

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk