Članek
dr. Janez Juhant, govor 6. 12. 2014
Objavljeno Dec 06, 2014
Če se komu podira hiša ali pušča streha, ne reče, da jo bo enkrat v prihodnosti pogledal, pač pa ukrepa takoj. Temeljito jo razišče, če se bo dala popraviti, ali pa bo treba graditi novo. Podobno je, če zdravnik odkrije tujek v telesu. Treba je odstraniti gnojne dele in omogočiti, da organizem znova vzpostavi normalno stanje. Tudi psihiater ne reče klientu, poglej v prihodnost in vse bo v redu. Nasprotno, pomaga mu razkrivati zapleteno preteklost z odstiranjem senc, v katere je ujet. Ob resnih duševnih poškodbah je ta proces zahteven in dolgotrajen. Odvisniki oziroma vsi, ki so utrpeli travme v zgodnjih letih, potrebujejo intenzivno in dolgoletno strokovno individualno in skupinsko spremljanje, da razčistijo svojo preteklost in zaživijo kolikor toliko pristno življenje. Za to so potrebni strokovnjaki in drugi ljudje, ki z vztrajnostjo, odločnostjo in ljubeznijo do resnice in pravice pomagajo tem odvisnikom. Taki se zbiramo tukaj, spoštovane vztrajnice in vztrajniki.
Govorim o posebnih odvisnikih v naši družbi, o odvisnikih od laži, krivičnosti in nasilja. Tako so namreč vladali nad drugimi in neozdravljeni od prevar in drugih nečednostih počno to še danes, kot pravi iz svoje izkušnje Milovan Đilas: »Tako se je začelo obdobje firerskega načela v komunizmu: ideologi so samo ljudje, ki imajo oblast v partiji, ne glede na njihovo intelektualno revščino.« To so zasvojenci z oblastjo in privilegiji, ki se nočejo zdraviti, ker ne znajo vladati demokratično in pregledno, pač pa le z nasiljem nad drugimi, s prevarami in pritiski na gospodarstvo, sodstvo in novinarje.  Svojo odvisnost od nasilnega totalitarnega nadzora nad drugimi potrjujejo z nadaljevanjem uporabe prisilnih sredstev, s katerimi hočejo še naprej ustrahovati podrejene. Družbenih problemov ne znajo reševati drugače kot s prevaro in nasiljem, zato kar naprej skrbijo za vzdrževanje nasilnih totalitarnih metod, v katerih se počutijo  doma. Tudi v formalni demokraciji jim to omogočajo tisti, ki se jim pustijo ustrahovati. Te zasvojence smo žal pustili na vplivnih mestih družbe. Ker nismo opravili lustracije, zdaj ob povojnih udbovcih in partijskih veljakih že rastejo njihovi mladci, vzgojeni v enaki zasvojenosti. 
 
Spoštovani ! Njihov kompleks zasvojenosti  izzivamo le tisti, ki se  temu upiramo. Kako pomembno postaja odločno delovanje zoper to zasvojenost od nasilja, potrjuje odziv te združbe na shod pred Unionom ob priliki obiska nemškega predsednika Joachima Gaucka v Sloveniji. Shoda za Slovenijo ni bilo, a državljane te države so nacionalni in drugi mediji posiljevali s protesti od drugod. Tudi sicer na naših medijih poslušamo in gledamo za lase privlečene, napihnjene ter človeško in medijsko-tehnično povsem neprimerne zgodbe, nič se pa ne govori o te vrste zasvojenosti, ki se kot rak-rana vse bolj zažira v družbo. Kdaj bomo namesto  javnih spektaklov in linča oseb deležni kulturnih in uravnoteženih  razprav, poročil in komentarjev za ozdravitev družbe? Ta odvisnost  se spleta v politično in novinarsko nasilnost nad javnostjo, v zavajanje ter iskanja senzacij z namenom prekriti resnične probleme. Sestavni del te zasvojenosti je ožigosanje vseh, ki se borimo za resnico in pravičnost, kar je prizadelo in prizadeva politične zapornike Janeza Janša, Toneta Krkoviča in Ivana Crnkoviča in številne druge ter vse, ki se temu upiramo. Odvisniki stalno prikrivajo politične, sodne in druge zablode in zasvojenosti v državi. To so ribiči človeških duš, kot je dejal znani sociolog. Žal celo predsedniki demokratičnega parlamenta, vlade in sodišč ostajajo ujeti v te mehanizme.  Do kdaj nas boste odvisniki še ustrahovali in po krivici obsojenim jemali upanje in vero v sočloveka, vsem pa v uspešno družbeno prihodnost? 
 
Zato ob 25 letnici osamosvojitve od omenjene totalitarne zasvojenosti pri nas ni bilo proslav. Mediji so nas seznanjali le s padcem zidu in železne zavese drugod. Naši odvisniki pa še kar tičijo glave v pesek, zato jih je treba stalno siliti k zdravljenju. To je, spoštovane in spoštovani, zahtevna  in težka naloga. Zmorejo jo le preudarni in vztrajni, ki nas ni strah zavzemanja za resnico in pravičnost. Odvisnikom od totalitarnega nasilja želimo zdravje in življenje, mi bomo pa vztrajali, da le ozdravijo od svoje odvisnosti. Zato vse priznanje Vam in vsem, ki kljubujete strahu in premagujete  zasvojenost  z vztrajanjem in vero v našo prihodnost. Naj bo advent vsem, posebno zasvojenim vabilo k spreobrnitvi, h kateri kliče Janez Krstnik. Naj nikogar več ne preganja strah, pač pa vse krepi upanje Gospoda, ki prihaja. 
 
Hvala!
#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk