Članek
Jože Tanko, govor 9. 12. 2014
Objavljeno Dec 09, 2014

Primer Patria se z vsemi stranskimi posledicami le počasi pomika preko pravosodne vertikale. Potrebna so bila leta in vmes se je moral zgoditi niz volitev, da je režim dopustil, da je njihov projekt dokončne eleminacije Janše iz političnega prostora in onemogočanja SDS preko vseh vmesnih stopenj prispel do Ustavnega sodišča.

6 let so pisali in dopolnjevali obtožnice in sodbe, opravljali forenzične analize in preiskave, vodili projekt interdisciplinarno, izumljali dokaze, delali konstrukte in recenzije, pa niso mogli zapisati druge obtožbe kot da je JJ kot »neznanega dne na neznanem kraju prejel neznano obljubo plačila na neznan komunikacijski način«. To pove vse o kvaliteti njihovega dela in o trdnosti njihovih dokazov.

V sodbe so zapisali kar nekaj logičnih nesmislov. Kar kaže, da so bili, kljub vnaprej določenemu cilju, izboru poti in kadrov zelo površni.  Ampak taki so. Jih je pa vedno dovolj, da lahko odločijo v skladu z vnaprej določenimi cilji in ne v skladu z dejstvi. Zato, da to preprečimo, tu tudi vztrajamo in moramo vztrajati.

Sodbe morajo sloneti na dejstvih, dokumentih, nedvoumnih izjavah in dokazih, procesi morajo potekati po predpisanih procesnih pravilih in rokih in ne smejo že vnaprej puščati nobenih dvomov, ne pri ljudeh ne pri stroki.

Toda proces proti JJ, TK in Ivanu Crnkoviču ni tak. Vsakemu je jasno, da gre za politični konstrukt, ki ga potrebujejo za izvajanje negativne politične selekcije, ki SLO dokazano škodi in jo po izbruhu afere Patria plačujemo z vedno višjimi davki in zadolževanjem. Zmagovalci vseh volitev po Patrii so samo nabijali davke, najemali kredite, krepili svojo bazo v javnem sektorju in s prstom kazali na Janšo. Ubirajo povsem isti koncept kot njihovi politični predniki v času komunizma, ko so bili za vse krivi notranji in zunanji razredni sovražniki. Samo oni – vladajoči rdeči razred so bili nedotakljivi in vsevedni.

Mečkanje in zavlačevanje z odločitvami v sodni vertikali je nedopustno. Ne glede na raven. Še toliko bolj pa je to nedopustno za končno pritožbeno raven, pa naj gre za VS ali US. Obe instituciji bi lahko že pred meseci vsaj prekinili prestajanje kazni JJ in ostalim, še posebej, ker je bilo celo znotraj sodstva izraženih veliko argumentiranih dvomov v konstruirane dokaze sodbe in obsodbe proti JJ in ostalima.  Toda odločanja potekajo počasi in odločitve so nepopolne. Nekaj rešijo, a istočasno puščajo dvome in luknje za interpretacije in samovoljo drugih državnih institucij.

V primeru Janše si UIKS (uprava za izvrševanje kazenskih sankcij) in DZ čisto po svoje razlagata, kaj npr. pomeni odločitev US, da se JJ vrne mandat poslanca, kako se mu zagotavlja neovirano opravljanje  funkcije poslanca in od kdaj velja – ali od neustavne in nezakonite ugotovitve prenehanja mandata poslanca ali od datuma izdaje ustavne odločbe.

P DZ Brglez pravi, da nima pravice posegati v delo drugih institucij, da pa druge institucije posegajo v delo poslanca in DZ pa ga sploh ne moti. Da DZ JJ izda odločbo o »ponovni« zaposlitvi z dnem prejema akta US in ne z dnem neustavne in nezakonite ugotovitve prenehanja mandata, je cinizem Brgleza, Horvata in tistih, ki so v DZ JJ neustavno politično lustrirali. Vsa ravnanja UIKS in DZ zavestno in načrtno potekajo v škodo JJ. Veliko politikantov sodeluje pri zlorabah kazenskega prava za obračun z razrednim sovražnikom, čeprav imajo polna usta pravne države.

Eden od pomembnih ciljev te sodne farse je tudi predelava političnega prostora z izločitvijo JJ in vsaj z osamitvijo, če že z uničenjem SDS ne bodo uspeli. Temu se z izjavami in dejanji vse bolj očitno pridružujejo tudi nekateri vidni predstavniki NSi - LPeterle, LNovak in tudi nekateri mlajši povzpetniki z MToninom na čelu. Najbrž računajo, da jim bodo strici, če bodo podprli krivično obsodbo JJ dovolili pokasirati politični dobiček, zaradi česar bi NSi lahko postala glavna sila sredine in desne sredine.

Izjave LPeterleta in LNovak, ki imajo skupno poanto, da vse v sodbi Patria ni konstrukt, lahko mirno prištejemo k dodatnemu spuščanju megle na ta politični proces in nedvoumno izkazujejo nekritično podporo vodstva NSi politični sodbi in obsodbi JJ. Ne da bi LP in LN z enim samim stavkom povedala, kaj v tej sodbi drži, sta politično brez sramu podprla konstrukt. Podpirata krivico, podpirata lažne obtožbe, podpirata laž in krivično obsodbo. Čeprav sodbe najbrž nista niti prijela v roke, kaj šele prebrala, vesta, da ni vse konstrukt, a ne povesta niti ene zadeve iz sodbe, ki po njunem drži in ni konstrukt. In oba se imata za krščanska politika in NSi pravi, da je  krščanska stranka. Morda je bila kdaj, morda še bo kdaj, zdaj ni.

Pravičnost in resnica sta temelja krščanstva in tudi temelja pravosodja in prav pravičnost in resnica sta bili v primeru obsodbe JJ grobo poteptani.

NSi in LNovak so z izrecno podporo vladnemu arhivskemu zakonu onemogočili resno raziskovanje arhivov tajnih služb, onemogočili odkrivanje zločinov in zločincev ter bistveno otežili dostop do resnice in dejstev. S tem ravnanjem so še dodatno dejansko in politično zaščitili povzročitelje hudih krivic, istočasno pa mnogim preprečili, da bi se jim krivice, ki so se marsikdaj končale s krutimi načrtnimi umori, popravile. Omogočili so, da so žrtve teh zavržnih dejanj še bolj ponižane in povzročitelji še bolj zavarovani in povzdignjeni kot so bili v prejšnjem režimu.

Na tak način ni možno animirati spečega krščanskega volilnega telesa. Nasprotno. Sprenevedanje, potvarjanje, posploševanje in obramba najhujših kršiteljev človekovih pravic preprečuje korektno obravnavo  bližnje in polpretekle zgodovine, saj je dostop do dejstev in dokazov onemogočen. NSi je omogočila, da so krivci večje žrtve kot žrtve same. Morda si Lpeterle in LNovak mislita, da so nekaj pa  že morali storiti, da so jim kršili človekove pravice in jih tudi kruto pobijali.

Spomnil bi samo na dva zapisa Štrovsa. V prvem pravi: »Potem ko je NSi uspela zakleniti arhive, je pripravila še zakon o prepovedi iskanja in urejanja grobišč žrtev komunizma. UDBA je ukradla krščansko demokracijo.«

V drugem pa: » Leva četvorka je pohvalila ta NSi-jev predlog zakona. NSI je transmisija za lansiranje spornih  komi rabot.«

Ni kaj dodati.

Spoštovani, potrebno je vztrajati, pravica je na naši strani, to zadušljivo in moreče stanje ne more več dolgo trajati.

 

 

 

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk