Članek
Spremembe so pred vrati
Objavljeno Dec 11, 2014

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 193.

Spoštovani,

danes mineva že 175. dan odkar je vodja največje opozicijske stranke Janez Janša po krivici zaprt in s čimer so njemu in njegovi družini sistematično kršene človekove pravice in temeljne svoboščine. Zaupanje državljanov in državljank v transparentno in pravično delovanje slovenskega sodstva pa tako iz dneva v dan upada. Že 175 dni naša domovina bije boj za vzpostavitev pravne in demokratične države, za vzpostavitev države ki bo vsakemu državljanu in državljanki Republike Slovenije zagotavljala spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin, ne glede na spol, vero, barvo kože ali politično prepričanje. Odbor 2014 si vsakodnevno prizadeva, da resnica in pravica pridobita domovinsko pravico v Sloveniji. Ta plemenit cilj je po našem prepričanju mogoče doseči le mirno, kulturno in dostojanstveno. Spremembe v slovenskem pravosodju pa smo odločni izvesti miroljubno in potrpežljivo z uporabo z Ustavo zagotovljenih pravic javnega govora, zbiranja in delovanja.

Vsi se že 175 dni sprašujemo, kaj je šlo narobe s slovensko družbo, da smo obtičali v zgodovinskem obdobju, ki bi ga že morali pustiti za seboj. David Tasič je na včerajšnjem množičnem Pohodu za človekove pravice in svobodo dejal: "Kje so danes pomladni cvetovi naše mlade demokracije in svobode? Zakaj smo v letu 2014 na naših travnikih demokracije doživeli popoln razcvet strupenih pleveli s smetišča zgodovine? Zakaj smo edina država v Evropi, ki brez krivde in vsakršnih dokazov pošilja v zapor vodjo opozicije, medtem ko se mnogoštevilni plenilci nemoteno potegujejo za častne in čaščene funkcije? Kakšna družba smo, da to dopuščamo? Kje je naša morala? In kje je naš pogum?

Prijatelji, vi, ki ste danes tukaj in vsi tisti, ki niste mogli priti in ste tukaj z mislimi, vi ste edino upanje, da ogenj svobode ne bo ugasnil. Vi ste tisti, ki mislite dobro Sloveniji in verjamete v boljšo prihodnost naše družbe. Zato ste danes tukaj. Brez vas in vašega poguma, brez vaših lučk, ki jih vsakodnevno prižigate pred tem sodiščem, bi bila Slovenija leta 2014 v popolni temi. Vi ste danes tukaj tudi za tiste, ki tičijo glavo v pesek in se delajo, da nič ne vidijo, nič ne slišijo in nič ne razumejo. Tukaj ste tudi za tiste, ki upajo, da se bo nekako že izšlo in skrbijo edino za svoje preživetje."

Zbrano množico je nagovoril tudi predsednik Odbora 2014 doc. dr. Damir Črnčec, ki je sporočil oblastnikom, da je takšno stanje nevzdržno in da bomo skupaj vztrajali do konca, do zmage. Vztrajali bomo za pravico in svobodo. Preprosto za Slovenijo. Zato tudi danes vse, ki želite, da Slovenija postane država v kateri bo vladala vladavina prava, da Slovenija postane sodobna, evropska, pravna in demokratična država, v kateri bo vladalo spoštovanje človekovih pravic in kjer bodo imeli vsi državljani enake priložnosti za dostojno življenje, vabimo, da se nam danes ob 17.00 pridružite v čim večjem številu, ko bomo pred Vrhovnim sodiščem Republike Slovenije prižigali sveče, luči upanja, svobode in pravice. Nagovorili nas bodo: mag. Andrej Šircelj, Karmen Kozmus in Vera Ban.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 11. 12. 2014

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk