Članek
Zvone Černač, govor 10. 12. 2014
Objavljeno Dec 11, 2014

Spoštovani vsi, ki se že 174. dan zbirate v podporo pravici in resnici. Spoštovane državljanke in državljani, spoštovani vsi, ki vam ni mar za našo prihodnost.

Tisti, katerih EMŠO je malo starejši, nismo niti v sanjah verjeli, da bo Slovenija, kot samostojna in demokratična država, po dobrih 25 letih poznana širom po svetu po kršitvah temeljnih človekovih pravic in svoboščin. 

 

Verjeli smo, da smo z metodami bivše države ob osamosvojitvi končali in da živimo resnično demokracijo. 

 

Danes ugotavljamo, da smo bili v veliki zmoti.  

 

Slovenija se je takrat res osamosvojila, ni pa se osvobodila. Ni se osvobodila iz krempljev bivših nedemokratičnih oblastnikov, katerih nasledniki obvladujejo vse sisteme in podsisteme družbe v celoti še danes. 

S t.i. pravosodno reformo leta 1995 so omogočili zaščito svojim posvečenim vazalom, ki so olastninili ( bolje pokradli )  praktično vsa slovenska podjetja in omrežili državna in paradržavna. To so storili z našim, z vašim denarjem preko bančnih kreditov, ki ne bodo nikoli vrnjeni. 

Kako sicer pojasniti, da za preko 5 milijard kreditov, ki ne bodo nikoli vrnjeni, ni doslej odgovarjal še nihče ?

Ko je tudi ljudstvo začelo spoznavati, da so jih bivši oblastniki in njihovi nasledniki »nategnili«, so pred leti začeli z mantro o tem, da smo pred zakonom vsi enaki, da bi ustvarili virtualni vtis o neodvisnosti pravosodja, kot predpripravo na veliki met : obsodbo predsednika največje politične stranke v Sloveniji.

In ljudje so tej perfidni igri v veliki meri nasedli. Namesto največjih kriminalcev, ki so odgovorni za milijardne poneverbe in katerih število presega številko s tremi ničlami na koncu, so obsodili peščico. Pri tem so bili zelo natančni in previdni. Natančni zato, ker so z obsodbami posegli v vse profile: poslanca, ki so ga prijeli v dvomljivih okoliščinah, sodnika, tožilca, župana, nekaj manjših tajkunov, ki se jim je itak zalomilo in zaupane naloge niso izpeljali do konca. In previdni zato, ker so poskrbeli, da posledice niso bile tako hude: 

kljub že več kot leto dni pravnomočni sodbi, Ivan Zidar zapora še ni videl odznotraj in ga tudi verjetno nikoli ne bo, je pa v tem času videl veliko sveta in brezskrbno počitnikoval, 

Bine Kordež je zapor sicer videl odznotraj, a mu je bilo izvrševanje  kazni zapora prekinjeno po členu, ki za Janeza Janšo očitno ne velja, 

za Katarino Kresal , ki je odstopila zaradi najema stavbe NPU so žrtvovali njenega takratnega generalnega sekretarja Laha, ki ga je sodišče vseh obtožb oprostilo, sedaj pa je direktor mariborske občinske uprave, da bo ironija v tem primeru še toliko večja je Klemenčič, ki je takrat vse te postopke vodil, danes pravosodni minister…. itn, itn…...      

 

Spoštovani. 

Živimo v državi, ki ni pravična in zato tudi ne demokratična. Porušeno je zaupanje. Ta demokratični deficit se  najbolj izrazito kaže na volitvah, ko ljudje v vedno večjem številu ostajajo doma ali volijo mesije, od katerih pričakujejo čudežno odrešitev. Sledi še večje razočaranje, ko se ti mesije izkažejo za lažne, predvsem pa nesposobne preroke. Ko eno govorijo, drugo pa delajo. Posledice čutimo vsi. 

Slovenijo je potrebno postaviti na trdne temelje. Osnovni pogoj je povrnitev zaupanja. Zaupanje se bo povrnilo takrat, ko bo vzpostavljena pravičnost. Pravičnost bo vzpostavljena takrat, ko bodo sodniki resnično neodvisni in samostojni pri svojem odločanju, ko se ne bodo skrivali pred javnostjo, pač pa javno zagovarjali svoje odločitve. Pravičnost bo vzpostavljena takrat, ko bodo vsi v družbi pod enakimi pogoji dostopali do zaposlitev. Pravičnost bo  vzpostavljena takrat, ko bodo v zaporih sedeli  pravi in najhujši kriminalci, ne pa nedolžni ljudje. Pravičnost bo vzpostavljena takrat, ko bodo nedolžne kitke deklet iz Barbara rova in vsi ostali nedolžno pobiti dočakali dostojen pokop, resnično opravičilo in sankcioniranje tistih, ki so za te zločine, ki ne zastarajo, odgovorni. Pravičnost bo vzpostavljena takrat, ko bodo z državo upravljali dobri gospodarji, ne pa marionete oz. lažni mesije. Pravičnost bo vzpostavljena  takrat, ko bodo vsi, ki danes zlorabljajo posamezne sisteme in podsisteme  naše države za delovanje para države,  poklicani na odgovornost. Pravičnost bo vzpostavljena takrat, ko se ne bo treba prepričevati o tem, kaj je prav in kaj je narobe, pač pa bo vrednostni mehanizem deloval sam po sebi, tako kot je vgrajen v nas od rojstva dalje.   

Šele takrat se bo povrnilo zaupanje, ki je predpogoj za izhod Slovenije iz krize vrednot v kateri se že nekaj časa nahaja. 

 Na današnji dan, 10. decembra obeležujemo Mednarodni dan človekovih pravic.   

Tudi letos smo ga  pričakali s številnimi primeri sodb , na tisoče jih je , ki niso pravične, niti poštene. 

Prvič pa smo ga pričakali tudi z edinim političnim zapornikom v osrčju Evropske unije, ki je že 174 dni v zaporu,čeprav tudi tisti, ki so mu doslej sodili vedo, da je zaprt po krivici.  Zato je njihova odgovornost toliko večja. Kajti v primeru politične sodbe Patria ne gre za sodno zmoto, vsi ko so v procesu sodelovali vedo, da so v zapor poslali nedolžnega človeka.  

Kakšno sporočilo torej Slovenija pošilja svetu ob svetovnem dnevu človekovih pravic? Več sporočil, vsa so negativna in govorijo o tem, da »Berlinski zid« v Sloveniji še ni padel, trdnejši je, kot je bil leta 1989 : 

prvo negativno sporočilo, ki govori o tem, da so kršitve temeljnih človekovih pravic in svoboščin v Sloveniji vgrajene v sam sistem, je predsednik Vrhovnega sodišča Branko Masleša. Kot večkratni kršitelj človekovih pravic v prejšnjem režimu, ne izpolnjuje niti pogojev za sodnika na Okrajnem sodišču, pa predseduje sodni veji oblasti….Predlagatelj njegovega imenovanje pa je bil takratni podpredsednik Sodnega sveta Miro Cerar, 

drugo negativno sporočilo je, da je pravosodni sistem v Sloveniji neučinovit in potraten v primerjavi z drugimi državami Evropske unije , poleg krivičnih sodb pa ga zaznamujejo tudi  zlorabe za pregon drugače mislečih,

tretje negativno sporočilo : najvišje avtoritete v državi ob sistematičnih in najhujših kršitvah človekovih pravic molčijo ali pa se oglasijo z medlimi in pavšalnimi izjavami, 

četrto negativno sporočilo : nekdanji varuh človekovih pravic  Matjaž Hanžek, predsednik DZ Milan Brglez in še 56 poslank in poslancev Cerarjeve formalne in neformalne koalicije se je 15.oktobra letos postavilo nad ljudstvo in ustavo in na protiustaven način odvzelo mandat poslancu, ki je dobil največje število glasov v državi, ter s tem dejanjem na grob in barbarski način poteptalo več temeljnih pravic in svoboščin,  

peto negativno sporočilo : varuhinje človekovih pravic Vlaste Nusdorfer danes ni med nami.  Morala bi biti tu, v podporo Odboru 2014, ne pa na salonskem sprejemu. Najvišje predstavnike oblasti bi morala javno in nedvoumno opozarjati  na najhujše primere kršitev, biti bi morala resnična slaba vest oblasti, ne pa pokrivalo za pokrivanje najhujših kršitev, kar ta urad počne že od ustanovitve dalje. Tudi zato je kot tak nepotreben, niti za milimeter se stanje ni spremenilo na boljše odkar je bil ustanovljen, ravno nasprotno, 

in zadnje sporočilo: Slovenija je država, v kateri nasledniki bivše oblastne elite, ki so olastninili, bolje okradli Slovenijo in  številne mlade generacije oropali prihodnosti , na najbolj grob način z zlorabo institucij, predvsem pa pravosodja, obračunavajo s političnimi nasprotniki, tistimi, ki si upajo nasprotovati režimu. 

Slovenija se bo v zgodovino na letošnji mednarodni dan človekovih pravic torej zapisala z edinim političnim zapornikov v osrčju Evropske unije, ki je že 174 dni po krivici zaprt. 

Ban Ki Moon  je ob letošnjem mednarodnem dnevu človekovih pravic dejal : »Obsodimo vlade, ki zanikajo pravice katerekoli osebe ali skupine« . Predsednik OZN je torej obsodil vlado Republike Slovenije. Upravičeno. Obsojamo jo tudi mi. Pa ne le vlado, vse tiste, ki tiščijo glavo v pesek in ne storijo nič, pa bi lahko.  

Geslo letošnjega dne je : Človekove pravice 365.  V Sloveniji se je to geslo spremenilo v: Človekove pravice 000 . Ne dan, niti sekunda v naši državi ne mine, ne da bi bile kršene temeljne človekove pravice, med katerimi je nedvomno pravica do poštenega in neodvisnega sojenja, kot tudi ostale.   

Slovenijo je torej potrebno spremeniti in postaviti na nove temelje. 

Zgodovina nas uči, da je demokratične spremembe mogoče doseči na miren način do trenutka, ko družba ne zaide v pregloboko krizo. Iz tega razloga priznanje odboru 2014 za vsa prizadevanja v tej smeri.  

 

Shodi, ki jih organizira Odbor 2014 so shodi, na katerih se zavzemamo za vladavino prava, za pravičnost in spoštovanje človekovih pravic .  

Če želimo ustvariti državo, ki bo utemeljena na pravičnosti in spoštovanju temeljnih človekovih pravic in svoboščin, potem mora biti uresničenih nekaj pogojev: 

zaščita ustavnega reda in takojšnja izpustitev na prostost edinega političnega zapornika v osrčju EU  ter odprava vseh posledic te politične sodbe,

uresničitev zahtev 3. Majniške deklaracije 2014,

odpravljene morajo biti vse ostale politične sodbe  in sodbe, ki temeljijo na kršitvah človekovih pravic in temeljnih svoboščin; vsem sodnikom, ki so pri izrekanju teh sodb sodelovali pa mora biti odvzet sodniški mandat,

odpravljene morajo biti posledice, ki so nastale zaradi nezakonitih in protiustavnih sodb,

prenova sodnega sistema tako, da bo po učinkovitosti in stroških, ki jih davkoplačevalci namenjajo zanj, primerljiv z ostalimi državami EU .   

SVOBODA SLOVENIJI !

SVOBODA JANEZU JANŠI !

SVOBODA VSEM PO KRIVICI ZAPRTIM IN VSEM PO KRIVICI OBSOJENIM !

 
#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk