Članek
Aleš Primc: Leto streznitve
Objavljeno Dec 30, 2014

Nezakonita in protiustavna obsodba Janeza Janše na Višjem sodišču v kampaniji za evropske volitve. Datum odhoda v zapor v kampaniji za državnozborske volitve. Potrditev nezakonite in protiustavne sodbe na Vrhovnem sodišču z dodanimi novimi elementi protiustavnosti in kršenja človekovih pravic ter istočasen odvzem poslanskega mandata v kampaniji za lokalne volitve.

Za nobenega od največjih medijev to ni bil problem, da bi zazvonili demokratični alarmi. Včasih precej glasne od države obilno financirane organizacije »civilne družbe za človekove pravice«, so umolknile ali pozdravljale te zlorabe. Celo vodstvi dveh strank demokratičnega izvora sta ta dejstva sprejeli kot nekaj normalnega in žal pomagali pri linču demokracije in pravne države.

Rezultat: zgodovinska dvotretjinska večina radikalne levice v Državnem zboru.

Leto 2014 je za marsikoga leto streznitve. Bolj očitno kot kadarkoli se je pokazalo, da je partija sestopila z oblasti tako, da je na njej ostala. Socialistična zveza se je preoblikovala v parlamentarno demokracijo, njeno idilo pa moti nekaj neprilagojenih posameznikov. Resnični za državo odločujoči frakcijski boji se dogajajo znotraj partije, ki v lastnih vrstah, določa kdo bo predsednik kakšne stranke, kdo je lahko predsednik vlade in tako naprej za vsako pomembnejšo funkcijo v državi. No, o kakšni funkciji odločijo tudi t.i. desni volilke in volilci oz. predstavniki in sicer, kdo od dveh levih kandidatov bo npr. predsednik države ali generalni direktor RTV Slovenija.

Demokracija in pravna država sta se v letu 2014 iz maske spremenili v farso in tragedijo. Niti za demokratični in pravni videz se več ne trudijo. Pravosodje, državna podjetja, šolstvo, sociala, … do Rdečega križa, vsaj 95% državnih in paradržavnih družbenih podsistemov je trdo v rokah partije. Kje je vendarle kakšna izjema, da potrjuje pravilo.

Vendar njihov problem ni samo v tem, da rušijo demokracijo in pravno državo. To bi ljudje še nekako sprejeli v zameno za obljubljene blaginjo, neideološko, nekonfliktno in visoko moralno politiko, kot smo videli na državnozborskih volitvah. Največji partijski problem je isti, zmeraj in povsod po svetu: ne znajo gospodariti in ne spodbujajo razvoja. Številke so neizprosne. Sistem za njihovo vzdrževanje je drag in nasilen. To so glavni razlogi, da ljudstvo, ki jim nasede, slej ko prej obuboža v vseh pogledih. Slovenci se zdi, da smo ponovno zanesljivo na tej poti. Prej ko bo večina to spoznala in prej ko bo ljudem ponujena zadosti velika sprejemljiva alternativa, cenejši bo zasuk.

Vse, ki vas je leto 2014 streznilo kot mene, vabim, da se ne grenimo. Nobeno zadnjih let ni bilo dosti drugačno, samo manj se je videlo. Včasih sta bila privid in želja po demokraciji, urejeni in pravični državi tako močna, da smo verjeli, da res živimo v taki državi.

Jaz sem vseeno optimističen. Celo vesel, ker se vse to končno vidi. Ker figovi listi odpadajo. In predvsem, ker nimajo vsega. Ne morejo zatreti želje po svobodi in pravici. Ne morejo zatreti želje, da bi ljudje od svojega poštenega dela solidno živeli. In – ker vsak dan vidim vse več ljudi, ki imajo tega dovolj, premagujejo strah in so pripravljeni nekaj narediti.

Streznitev je pogoj in hkrati začetek sprememb. Spremembe se zato že dogajajo. Razloga za malodušje in obup torej ni. Je velik razlog za optimizem. Po izkušnji letošnjega leta kot državljanke in državljani rabimo v novem letu: nekaj več poguma, časa in dobre volje ter čimveč ljudi, da voz potegnemo iz blata. Vse je odvisno od nas.

Vsem želim blagoslovljeno novo leto.

Aleš Primc

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk