Članek
Protest proti cenzuri
Objavljeno Jan 06, 2015

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 203!

Spoštovani,

RTV Slovenija je še enkrat več upravičila svoj sloves javne hiše. Nekaj dni pred prazniki je grobo cenzurirala pogovor s hrvaškima političnima zapornikoma Markom Grubišićem in Antejem Kovačevićem ter Željkom Kekićem nekdanjim pripadnikom UDBE  na svojem tretjem programu. Vsi trije Hrvatje so v Slovenijo prišli kot gostje Odbora za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbora 2014. Iz pogovora na TV3 so bili izrezani deli, v katerih je Željko Kekić govoril o  Zdenku Roterju in Milanu Kučanu, o tem, da so v današnjih tajnih službah na območju nekdanje Jugoslavije v največjem deležu zaposleni otroci in sorodniki nekdanjih sodelavcev tajnih služb ter nekaj pohvalnih besed o Janezu Janši. V Odboru 2014 smo se seznanili z odgovorom v.d. odgovorne urednice dr. Ljerke Bizilj, v katerem prevzema odgovornost za krajšanje in se je za to cenzuro tudi opravičila. Njen odziv spoštujemo, prav tako ocenjujemo kot pravilno potezo, da je bila po našem protestu oddaja naprej predvajana necenzurirana, kakršna je dosegljiva tudi na spletu.

Opozarjamo pa, da je cenzura na RTV SLO kar zadeva Odbor 2014 vsesplošna in temeljita. Odbor 2014 tako še vedno ni dobil možnosti na Odmevih RTV Slovenija zavrniti laži ministra za pravosodje, ki jih je izrekel v tej oddaji o Odboru 2014; prav tako noben predstavnik Odbora 2014 ni imel nobenega intervjuja na spletni strani MMC, kjer bi imeli možnost odgovoriti na stališča Dragana Petrovca, da smo zametek drhali. Poleg tega ugotavljamo, da o delovanju Odbora 2014 lahko na RTV SLO žaljivo in neresnično razpredajo mnogi na čelu z nekdanjim predsednikom Milanom Kučanom, noben predstavnik Odbora 2014 pa v podobnih pogovorih nima možnosti predstaviti našega dela. Cenzura na RTV SLO je globoko zakoreninjena, zato pričakujemo od RTV Slovenija pojasnilo, kdo osebno je naročil in kdo izvedel krajšanje oddaje z dvema hrvaškima političnima zapornikoma in nekdanjim sodelavcem UDBE? Prav tako zahtevamo, da se do te konkretne cenzure in splošne cenzure Odbora 2014 na RTV Slovenija opredelita direktor RTV Slovenija in programski svet ter zagotovita ukrepe, da do nje ne bo več prihajalo.

Zato vas v skladu s sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora 2014 vabimo, da se udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal jutri, 7. januarja 2015, ob 17.00, pred simbolom krivice - Vrhovnim sodiščem.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 6. 1. 2015