Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 204.

Spoštovani,

Odbor za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin – Odbor 2014 predstavlja največje gibanje za človekove pravice po Odboru za varstvo človekovih pravic in temeljnih svoboščin leta 1988. Odbor 2014 je nastal zaradi krivičnega, političnega, nezakonitega in protiustavnega procesa proti Janezu Janši, vendar njegovi cilji presegajo ta konkreten primer. Zavzemamo se za reformo slovenskega pravosodja - za javnost oz. transparentnost sojenja ter osebno odgovornost sodnikov in tožilcev za njihovo delo. Sedaj je potrebno doseči še spremembe, ki bodo slovenskemu pravosodju, sodnikom in tožilcem omogočile, da bomo državljanke in državljani lahko začeli zaupati temu sistemu, ki ima v rokah naše življenjske usode.

Patricia Walsh je v svojem govoru pred Vrhovnim sodiščem opozorila, da sta svoboda in pravica dva koncepta, ki sta brata, ki sta integrirana in povezana. Včasih se zdi, da je svoboda enostaven koncept, ampak je nekoliko kompliciran. Pomembno je zavedanje, da svobodno življenje, osebno ali politično, ne pride zastonj – nikoli ni bilo tako in tudi nikoli ne bo. Vedno obstajajo ljudje, ki hočejo obvladovati druge. Prav tako je opozorila, da kakor moramo paziti na naše osebno življenje, tako moramo paziti tudi na vlado, na oblast, ki zahteva od nas, kaj moramo narediti in česa ne smemo. Drugi ljudje, ki so se rodili z enakimi pravicami kot vi, mislijo, da imajo pravico obvladovati vaše življenje. Ko nekdo spozna, da glede tega nekaj ni prav, potem začne misliti o svobodi.

V Sloveniji se soočamo z dejstvom, da je množični kršitelj človekovih pravic v demokraciji Branko Masleša še vedno sodnik in predsednik Vrhovnega sodišča. Odbor 2014 si želi, da bi Slovenija končno stopila na pot normalnosti, kar bi posledično pomenilo, da bi spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na raso, spol, vero in politično prepričanje, predstavljalo konstantno prakso in bi bilo samo po sebi samoumevno. Odbor je tako v včerajšnjem protestu proti cenzuri na RTV Slovenija opozoril, da je cenzura na RTV SLO kar zadeva Odbor 2014 vsesplošna in temeljita, o protestu so bili včeraj obveščeni pristojni na RTV SLO. Danes pa bo protest osebno predan generalnemu direktorju RTV Marku Filiju, direktorici TV SLO Ljerki Bizilj in v. d. predsednika programskega sveta RTV SLO Mitji Štularju, danes pa jim bo v sklopu protesta, protest izročen tudi osebno. Shod Odbora 2014 bo potekal danes, 7. januarja 2015, ob 17. uri, zato vas vse, ki vam ni vseeno v kakšni državi živimo, vabimo, da se nam pridružite v čim večjem številu, pred simbolom krivice - Vrhovnim sodiščem, kjer nas bodo nagovorili: Petra Janša, dr. Matevž Tomšič in Aleš Primc.

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 7. 1. 2015