Članek
Dr. Matevž Tomšič, govor 7. 1. 2015
Objavljeno Jan 08, 2015

Drage sodržavljanke, dragi sodržavljani, Leto, ki se je pravkar izteklo, je prineslo obet novega upanja. Odločitev Ustavnega sodišča Republike Slovenije, na podlagi katere je bil Janez Janša izpuščen iz zapora, je nakazala, da bo v škandaloznem procesu v zadevi Partia vendarle prišlo do preobrata.

Precej verjetno je namreč, da bo Ustavno sodišče njegovo obsodbo razveljavilo. S tem bo ta najvišja sodna instanca vendarle upravičila pričakovanja demokratične in svobodoljubne javnosti – in se dokazala kot zadnji branik pravne države pred zdrsom v avtoritarno samovoljo zakulisnih oblastnikov.

Gre za upanje, da so bo v slovenskem pravosodju vendarle kaj spremenilo. Obsodba Janše in kolegov v zadevi Patria ni edini primer zlorabe pravosodja v politične zadeve. Obsodba publicista Boštjana M. Turka ni po svoji vsebini nič manj škandalozna. Prav tako niso nič manj škandalozni postopki zoper nekatere odvetnike – z namenom pridobiti obremenilno gradivo o njihovih klientih – , s čimer se krši ustavno zajamčena pravica do obrambe, ki predstavlja enega najpomembnejših civilizacijskih standardov.

Takšne prakse so izraz živčnosti centov moči, ki obvladujejo tranzicijsko Slovenijo. Določene spremembe, ki se obetajo, so  razlog za nemir in nelagodje v vrstah tistih, katerih vitalni interesi so vezani na ohranjanje sedanjega stanja. Zato so se odločili mobilizirati vse sile za to, da bi te spremembe zaustavili. In ta okvir sodi tudi peticija z bombastičnim naslovom Preprečite razprodajo!, ki jo je organiziral tednik Mladina, kjer se podpisniki – na čelu z očetom zloglasne ideologije nacionalnega interesa Jožetom Mencingerjem – zavzemajo za zaustavitev prodaje strateško najpomembnejših podjetij v državni lasti (t.i. 'družinske srebrnine') tujcem. Pri tem ne gre za nič drugega kot za obrambo lastnih privilegijev. Vedo namreč, da bodo s privatizacijo teh podjetij, ki so leta služile kot 'molzne krave' tranzicijskih omrežij, nepovratno izgubili močan vzvod za obvladovanje družbe.

Vendar je kljub določenim obetavnim premikom kakršnakoli evforija močno preuranjena. Tranzicijski centri moči se bodo silovito borili proti kakršnimkoli spremembam, ki bi privedli do izgube njihovih privilegijev – četudi bo cena za to popolno obubožanje slovenske družbe. Zato naloga Odbora 2014 in vseh nas, ki se že pol leta zbiramo na tem mestu, nikakor ni zaključena. Vztrajali bomo, dokler ne bo dokončno prišlo do zaresne evropeizacije slovenske družbe.