Članek
Država v primežu kaviar privilegirancev na vseh področjih
Objavljeno Feb 11, 2015

Vabljeni k branju sporočila za javnost št. 213!

Spoštovani,

Ustava, ki smo jo dobili 23. decembra 1991, je v temeljnih določbah opredelila Slovenijo kot demokratično, pravno in socialno državo, v kateri ima oblast ljudstvo. V skladu z evropskim demokratičnim izročilom so v njej zagotovljene človekove pravice in temeljne svoboščine, zajamčeni sta zasebna lastnina in svobodna gospodarska pobuda ter vzpostavljena ločitev med zakonodajno, sodno in izvršilno vejo oblasti. S tako ustavo je bil na pravni ravni dosežen prelom z dotedanjo komunistično ureditvijo, Slovenija pa se je z njo formalno uvrstila v krog modernih evropskih držav. Vendar, kot je dejal Matej Zorko: "je naša država še vedno v primežu kaviar privilegirancev na vseh področjih. Tudi v letu 2015 v sodnih postopkih odločajo isti ljudje, kot leta 1975, 1980, 1985, torej  v času komunistične diktature. Oni kot potomci in njihovi potomci ohranjajo in zvesto varujejo ideologijo zločinskega režima." Da "Slovenija ne bo normalno zaživela in se izvila iz krize, dokler oblasti ne bodo prevzeli izvorno demokratično misleči ljudje, ki jim je delitev oblasti sveta, verjamejo v vladavino prava in tisto, kar je zapisano v slovenski ustavi", je dejal tudi Metod Berlec, na shodu Za vladavino prava. 

 

Odbor 2014 si želi, da bi Slovenija krenila na pot normalnosti, kar bi posledično pomenilo, da bi spoštovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin ne glede na raso, spol, vero in politično prepričanje, predstavljalo konstantno prakso in bi bilo samo po sebi samoumevno. Kot je dejal Metod Berlec: "Zato vse dobro misleče ljudi čaka še veliko dela. Potrebno je dobro premisliti stvari in narediti korake k ponovnemu vzponu izvorno demokratičnih sil v Sloveniji! To pa ne bo možno brez bolj uravnoteženega medijskega prostora, brez novih idej in brez ljudi, ki verjamejo v boljši slovenski jutri!" V skladu s soglasno sprejetimi sklepi na 2. Skupščini Odbora 2014 vas vabimo, da se v čim večjem številu udeležite shoda Za vladavino prava, ki bo potekal danes, 11. februarja 2015, ob 17.00, pred simbolom krivice - Vrhovnim sodiščem. Na shodu nas bodo nagovorili: Gorazd Pučnik, Anja Bah Žibert in Janez Turinek.

 

Vljudno vabljeni!

Odbor 2014, 11. 2. 2015

#politika #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #tržič #Turnišče #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk